Lordan Zafranović na Filmskom kurikulumu u kinu Tuškanac

Lordan Zafranović na Filmskom kurikulumu u kinu Tuškanac

Program Filmski kurikulum u utorak, 24. svibnja u 18 sati u zagrebačkom kinu Tuškanac, bit će posvećen redatelju Lordanu Zafranoviću koji će biti i gost projekcije. Bit će prikazan njegov kratkometražni film Poslije podne (Puška) i dugometražni klasik Okupacija u 26 slika. Nakon projekcije razgovor s redateljem Lordanom Zafranovićem održat će filmski arhivist Hrvatske kinoteke Juraj Kukoč.

Filmski kurikulum je program započet u jesen 2019. godine, a realiziran je kao suradnja kina Tuškanac, Hrvatske kinoteke i nastavnika hrvatskog filma na Akademiji dramske umjetnosti, Filozofskom fakultetu i Hrvatskim studijima. Namijenjen je studentima povijesti hrvatskog igranog filma, ali i svim ostalim građanima zainteresiranima za upoznavanje s hrvatskom filmskom baštinom. Ulaz na program je besplatan.

Svibanjski Filmski kurikulum bit će posvećen stvaralaštvu redatelja i scenarista Lordana Zafranovića, koji će biti i gost projekcije. Prvi film koji će biti prikazan je jedan od najboljih kratkih igranih filmova u povijesti hrvatske kinematografije, virtuozna stilska vježba, ali i minuciozan uvid u „povijest nasilja“ Poslije podne (Puška).

Razmatranja o povezanosti ljudske prirode i nasilja Zafranović je nastavio kroz širi epski zamah u drugom filmu na programu, klasiku Okupacija u 26 slika. Riječ je o filmu koji i danas izaziva dvojake reakcije. Zafranović je u filmu prikazao zlo koje može potaknuti ideologija kroz intimnu priču o razorenim obiteljskim i prijateljskim odnosima, ali i kroz ekstravagantni prikaz primitivizma, kiča i moralne dekadencije koje su nacisti i fašisti unijeli u društveno-kulturni život Dubrovnika. Scena ustaškog pokolja u autobusu smatra se najeksplicitnijim prizorom nasilja u povijesti hrvatskog filma.

Okupacija u 26 slika je od jugoslavenskih vlasti i većine filmskih kritičara bila slavljena (Velika zlatna arena za najbolji film i Srebrne arene za režiju i kameru u Puli, nagrada jugoslavenske kritike za film godine), a od hrvatske vlasti 1990-ih omražena zbog navodnog Zafranovićevog izjednačavanja hrvatstva i ustaštva.

Zbog negativnih osvrta pojedinih hrvatskih filmskih kritičara komunističke vlasti ukinule su dotacije časopisu Film i smijenile redakciju časopisa Polet, ali danas se film, unatoč daljnjem neslaganju među kritičarima, ipak smatra klasikom hrvatske kinematografije.

Nakon projekcije filmova, publika će moći poslušati razgovor s redateljem Lordanom Zafranovićem, a održat će ga filmski arhivist Hrvatske kinoteke Juraj Kukoč.

Gost projekcije: Lordan Zafranović
Poslije podne (Puška) (Lordan Zafranović, 1968)
Okupacija u 26 slika (Lordan Zafranović, 1978)

Ulaz na ovu projekciju je besplatan.

FOTO: Pixabay

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori