Lovro Pogorelić, naš proslavljeni klavirist svjetskog glasa, održat će koncert u Centru za kulturu Maksimir

Lovro Pogorelić, naš proslavljeni klavirist svjetskog glasa, održat će koncert u Centru za kulturu Maksimir

Lovro Pogorelić, naš proslavljeni pijanist međunarodnog ugleda u subotu, 14. svibnja u 20:00 sati održat će koncert u Centru za kulturu i informacije Maksimir, Švarcova 18.

„Klavirski talent iz kategorije velikana“ kako ga opisuje kritika izvest će Chaconne – J.S.Bach/F. Busoni te Transcendentalne etide F.Liszta.

Lovro Pogorelić prvu je glazbenu poduku dobio od oca Ivana, akademskog glazbenika. Kao dvanaestogodišnjak počeo je raditi s ruskim pijanistom i pedagogom Konstantinom Boginom i već sljedeće godine održao prvi recital. Redovito koncertira od 1987. godine, širom svijeta, kao solist i uz orkestre. Diplomirao je glasovir 1992. na Glazbenoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Zvjezdane Bašić.

U Parizu se od 1993. godine usavršava pod pokroviteljstvom zaklade Crédit National, gdje je, uz brojne koncerte, snimio i CD s glazbom Modesta Petroviča Musorgskog i Skrjabina.

Posebno se izdvaja Pogorelićev niz recitala u Japanu (Osaka, Nagoya, Tokio), dvije kineske turneje kao i turneja sa Zoltánom Kocsisem i Mađarskom filharmonijom. Nastupao je i u Francuskoj, Kanadi, Sjedinjenim Državama, Južnoj Americi, Skandinaviji, Rusiji i diljem Europe. Hvaljene albume objavio je za francuske diskografske kuće Intrada i Lyrinx te njemački Denon. Dobitnik je Nagrade »Milka Trnina«. 

Utemeljitelj je i umjetnički voditelj umjetničkog festivala na otoku Pagu PagArtFestivala.

        O njegovom radu kritika je između ostalog napisala:

Hrvatski klavirski lav … Pogorelić je pijanist s velikim P. Njegova tehnika je nadmoćna a snaga  medvjeđa.

H. Krarup, Dagblader, Danska, 2003.

Pijanist Lovro Pogorelić pronašao je kako investirati u nezaobilaznost slavenske glazbe snažnim, raskošnim vlastitim stilom… Koncertni veteran svirao je preplavljenoj publici… (C. Porter, Washington Post), 2003.

Lovri Pogoreliću nije potrebno pokazivanje i/ili dokazivanje: ovaj ingeniozni umjetnik od formata posjeduje zavidnu nutarnju puninu koju sa sobom donose zrele godine, a koje su u sretnom suglasju sa superiornom tehničkom spremom. Kao ni njegov životopis, niti tehničku spremu Lovre Pogorelića nije potrebno opisivati – ona se podrazumijeva. Njegov položaj na našem sve razgranatijem pijanističkom obzorju ne može ugroziti niti jedan novi, blistavi talent. Prije bi se reklo da je Lovro Pogorelić jedna od referentnih točki suvremenog hrvatskog pijanizma. Takvog je umjetnika užitak slušati, bez obzira kojem se repertoaru okreće: Brahmsu, Lisztu, Chopinu ili, kako na ovom koncertu, ruskim autorima.

H. Novak Penga“, KLASIKA.hr, 2017.

Cijena ulaznice za koncert u Centru za kulturu i informacije Maksimir iznosi 50,00 kuna, a mogu se kupiti isključivo gotovinom na blagajni Centra jedan sat prije početka koncerta. 

FOTO: Josip Portada

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori