fbpx

Luka Ritz: Simbol borbe protiv nasilja među mladima

Luka Ritz: Simbol borbe protiv nasilja među mladima

Luka Ritz, tada 18-godišnji maturant Grafičke škole, preminuo je na današnji dan 2008. Brutalno je pretučen 12 dana prije smrti na zagrebačkom Mostu slobode, kraj Bundeka. Nasilnici koji su ga pretukli kasnije su priznali kako su isto učinili iz čiste dosade. 

Njegovi ubojice dobili su minorne kazne, a samo je jedan završio u zatvoru i to na devet mjeseci.

Koncerti protiv nasilja među mladima

Ideja organiziranja koncerata protiv nasilja među mladima javila se 2008. godine, nakon brojnih slučajeva nasilja među mlađom populacijom od kojih je jedan i slučaj 17-godišnjeg Luke Ritza.

Gotovo svi mediji su prenosili informacije o novim slučajevima maloljetničkog nasilja, policija je također izvještavala o porastu nasilja među mladima, roditelji su strahovali za svoju djecu, a djeca su se osjećala nesigurno i nezaštićeno.

Svačije je pravo živjeti

Sadašnji članovi Društva Zvuk svjetlosti osjetili su potrebu osuditi vršnjačko nasilje i educirati mlade. Prvi su započeli s projektom Svačije je pravo živjeti s kojim su željeli popularizirati ime Luke Ritza kao simbola borbe protiv nasilja među mladima. 

Jeronim Szabolcs Marić (Jerko Marić), sadašnji tajnik udruge, je 2008. skladao pjesmu Surovi grade posvećenu Luki Ritzu. Pjesma je postala himna borbe protiv nasilja među mladima.

Uz potporu Gradskog poglavarstva Grada Zagreba 8. studenog 2008. godine održan je veliki prosvjedni koncert protiv nasilja među mladima na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu koji je okupio 20.000 ljudi.

Centar Luka Ritz

Centar Luka Ritz je ustanova socijalne skrbi kojoj je osnivač Grad Zagreb, a s radom započinje 2017. godine. Nastao je iz potrebe za sustavnom, sveobuhvatnom skrbi o djeci i mladima u riziku i djeci s razvijenim problemima u ponašanju.

U svom djelovanju nastojimo se povezati i surađivati sa svima koji su na bilo koji način uključeni u proces odgoja i obrazovanja djece i mladih, s ciljem prevladavanja poteškoća te omogućavanja razvoja odgovornih pojedinaca prema sebi, obitelji te društvu u cjelini.

U Centru Luka Ritz možeš volontirati kroz:

  • pružanje pomoći u učenju djeci osnovnih i srednjih škola
  • organizaciju javnih događanja (tribina, okruglih stolova, edukacija)
  • drugim aktivnostima koje će biti najavljivanje na stranici Centra

Uključivanjem u volonterske aktivnosti Centra volonteri će:

  • proći individualni razgovor s koordinatoricom volontera
  • prisustvovati inicijalnoj edukaciji za volontere
  • imati redovitu podršku
  • moći prisustvovati edukacijama Centra

Međunarodni dan djece žrtava nasilja.http://www.centar-lukaritz.hr/blog/medunarodni-dan-djece-zrtava-nasilja-3/

Gepostet von Centar "Luka Ritz" am Donnerstag, 4. Juni 2020

Dodjela nagrade Luka Ritz

U spomen na njega, i na sve ostale djevojke i mladiće žrtve nasilja, krajem rujna 2008. godine, ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Dragan Primorac donio je odluku o uspostavljanju godišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Nakon toga, krajem listopada 2008. godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta uputilo je javni poziv svim školama u Republici Hrvatskoj za podnošenje prijedloga za dodjelu godišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Sve osnovne i srednje škole u RH mogu nominirati učenice i učenike koji promiču toleranciju, humano i nenasilno ponašanje, a početkom lipnja sljedeće godine jedan učenik/ca osnovne i jedan učenik/ca srednje škole dobiti će ovu nagradu.

Ovogodišnji dobitnici

Točno u podne u Ministarstvu znanosti i obrazovanja dodijeljena je godišnja nagrada Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Osnovnoškolka Dorotea Horvat i srednjoškolac Luka Prce dobitnici su nagrade "Luka Ritz" za promicanje tolerancije i škole bez nasiljaReporterka: Nikol Zagorac

Gepostet von 24sata Politiko am Freitag, 12. Juni 2020

U kategoriji osnovnih škola dobitnica je Dorotea Horvat, učenica osmog razreda Osnovne škole kralja Tomislava iz Našica, a u kategoriji srednjih škola dobitnik je Luka Prce, učenik četvrtog razreda vukovarske gimnazije.

Nagrade i posebna priznanja dobitnicima će predati ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i predsjednica povjerenstva za dodjelu nagrade Suzana Ritz.

Izvori:

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 20.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *