Lutkarsko glumačkom predstavom mladi glumci u borbi protiv sve manjeg čitanja lektire u školama

Lutkarsko glumačkom predstavom mladi glumci u borbi protiv sve manjeg čitanja lektire u školama

Suočeni posljedicama epidemije korona virusa troje mladih glumaca odlučilo je nedostatak angažmana iskoristiti za realizaciju vlastite predstave. Glumačko lutkarskom predstavom “Ah ta lektira, ne da mi mira” kojom se obraćaju prvenstveno učenicima prvih četiri razreda osnovnih škola progovorili su o gorućoj temi sve manjeg čitanja knjiga, prvenstveno lektira, među tom populacijom.

– Uspoređujući naša djetinjstva i ona današnje djece, primijetili smo kako danas postoji sve manje dječjih aktivnosti koje nisu vezane uz tehnologiju. Svakako, internet ima mnoge kvalitete, ali lako dostupan kratak sadržaj lektire koji sve češće zamijenjuje knjigu nije jedna od njih. Inspirirani time, počeli smo razmišljati kako djecu podsjetiti na važnost i vrijednost knjige. Mi smo dobro poznate likove iz Crvenkapice i Petra Pana “posudili” i pretvorili u junake koji se bore za opstanak knjige u ovom svijetu tehnologije – priča glumica i autorica teksta Hana Kunić.

Jakov Jozić kaže da su to te ideje i spoznaje došli razgovarajući s roditeljima i učiteljima nakon igranja drugih dječjih predstava, ali i prateći školovanje bliske im djece

Glavni likovi predstave su Veki i Vanja, brat i sestra koji moraju pročitati svoje lektire. Dok brat Veki odluči na internetu pronaći sadržaj lektire i napisati zadaću o njoj na taj način, sestra Vanja svoju knjigu želi pročitati cijelu. Tada počinje njihova rasprava i svađa, te oživljavaju likovi Crvenkapice i Petra Pana koji s mališanima raspravljaju o potrebi čitanja knjige.

– Lutkarsko-glumačku formu odabrali smo jer smo time dobili dvije perspektive priče – jednu koja prati vršnjake djece kojoj je predstava namijenjena (glumačka) i drugu koja prati likove iz lektira (lutkarska). Kroz igru, humor i glazbu koji upotpunjuju akcije naših junaka, cilj nam je djeci objasniti kako knjiga ne služi samo zato da ne dobiju jedinicu iz lektire – uz nju razvijamo maštu i empatiju, gradimo vokabular, širimo znanje, a nerijetko se i dobro zabavimo – kazao je Jakov Jozić.

Premijera predstave održat će se u petak, 5.studenog u Pop up kinu Samobor, a nakon toga planiraju s predstavom obići što veći broj mališana diljem Hrvatske i na ovaj način im pokušati stvoriti svijest važnosti čitanja lektira i knjiga.

FOTO: PROMO

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori