fbpx

Majka Božja od Kamenitih vrata – zaštitinica Grada Zagreba

Majka Božja od Kamenitih vrata – zaštitinica Grada Zagreba

31. svibnja Dan je Grada Zagreba i blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata.

Zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić proglasio je Majku Božju od Kamenitih vrata zaštitinicom grada Zagreba, a od 2000. godine taj se dan obilježava kao Dan grada.

Prije 2000. godine Dan grada obilježavao se 16. studenog, na dan kada je Bela IV. 1242. Gradec proglasio slobodnim kraljevskim gradom.

Zavjetna slika Majke Božje od Kamenitih vrata, Izvor: Bitno.net

Pomoćnica u svim nevoljama i protiv požara

U noći s 30. na 31. svibnja 1731. godine, veliki je požar poharao Kaptol i Gradec. Vatra se pojavila oko 22 sata na zagrebačkom Griču i za samo 15 minuta plamen je obuhvatio veliki dio Griča. Požar je zahvatio i kamenita vrata koja su izgorjela kao i većina kuća.

U tom velikom požaru slika Majke Božje, koja je tada stajala iznad gradskih vrata, nađena je čitava i neoštećena usred vatre i pepela, a izgorio je samo drveni okvir. Iste godine slika je postavljena u barokni okvir na Kamenitim vratima koju je izradio majstor Ivan Korta.

Svjedočanstvo o tom čudu zapisao je poznati hrvatski povjesničar Adam Baltazar Krčelić.

Slika Majke Božje prikazuje Gospu sa žezlom u lijevoj ruci, dok desnom rukom pridržava malog Isusa. Slika je izrađena na lanenom platnu veličine 57×47 sm, a potječe iz 16. stoljeća. Jedna je od najstarijih slika koju Zagreb posjeduje.

Prilikom obljetnice čudesnog očuvanja slike, 1931. godine, Gospa je svečano okrunjena zlatnom krunom.

Nakon požara, grad Zagreb se zavjetovao zaštitniku od požara sv. Florijanu svečanom procesijom i zavjetnom svetom misom. Svake godine 4. svibnja služi se sveta misa, a nakon svete mise slijedi tradicionalna procesija sa zavjetnom slikom Majke Božje od Kamenitih vrata – Zaštitinici grada. Procesija kreće od Kaptola, preko Trga bana Jelačića, Radićevom ulicom sve do Kamenitih vrata.

Vjernici, turisti, prolaznici paljenjem svijeća iskazuju zahvalnost svojoj zaštitinici, te ju mole za pomoć i zaštitu.

Izvori:

blagamisterije.hr,

wikipedia.org

zagreb.info.hr

Dunja Kušan

Dunja Kušan

Magistra novinarstva s adresom u Norveškoj. Sakupljačica sretnih trenutaka, lijepih riječi, misli i slika. U svakodnevnoj šetnji Zagrebom, pišući o njemu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *