fbpx

Mapiranje Trešnjevke: Cilj projekta jest istraživanje lokalnog identiteta Trešnjevke

Mapiranje Trešnjevke: Cilj projekta jest istraživanje lokalnog identiteta Trešnjevke

Mapiranje Trešnjevke projekt je čiji je cilj istraživanje lokalnog identiteta Trešnjevke. Namijenjen je svima onima koji se kreću Trešnjevkom, realno ili virtualno, a istraživat će trešnjevačku povijest, sadašnjost, možda čak i budućnost, njene osobitosti, događanja, skrivene detalje, priče i mitove, njene nepoznate likove, a sve to kroz razne edukativne akcije: šetnje, foto-safarije, radionice i sve drugo što nam može pomoći pri ulasku u srce samog kvarta, a i u srca trešnjevačkih stanovnika svih dobnih i socijalnih skupina.

Jane’s Walk šetnje u Zagrebu

Projekt Mapiranje Trešnjevke se preko Centra za kulturu Trešnjevka 2015. godine priključio mreži gradova uključenih u projekt Jane’s Walk sa središtem u Torontu u Kanadi – U travnju/svibnju 2019. godine u projektu sudjeluje 355 gradova iz 56 zemalja sa šest kontinenata!

Jane Jacobs (1916.-2006.) bila je urbanistica i aktivistica koje je gradovima prilazila na posve nov i do tada nepoznat način, kao na socijalne cjeline. Smatrala je da je izuzetno važno da sami građani upravljaju razvojem gradova i kvartova u kojima žive i poticala je ljude da se bolje upoznaju s okolinom u kojoj stanuju, rade, polaze školu, bave se sportom, šeću.

Jane’s Walk šetnje su besplatne lokalno organizirane šetnje tokom kojih se ljudi skupljaju radi zajedničkog istraživanja, razgovora i uživanja u svojim kvartovima. Dok klasična razgledavanja više sliče predavanjima, ove su šetnje sličnije razgovoru uz šetnju. Voditelji dijele svoja iskustva i znanja, ali također potiču diskusije i sudjelovanje šetača. Šetnje se mogu usredotočiti na bilo koji aspekt kvarta i bilo koju temu. Šetnje mogu biti ozbiljne ili zabavne, informativne ili objašnjavajuće. Mogu se usmjeriti na povijest nekog mjesta ili ono što se događa upravo sada. Svatko može voditi šetnje – jer je svatko najveći poznavalac kraja u kojem živi!

Na jednoj od tura u sklopu projekta Mapiranje Trešnjevke
Izvor: Anđela Knez

Najava budućih događaja

U ovome je trenutko teško i pretpostaviti kakva će biti ova osma sezona, kakve će nam ona epidemiološke i ostale izazove donijeti, no postoje kronološke liste predstojećih događanja ove sezone:

  • 23.10.2020. (petak, 17h): “Zelenim stazama na zapad, rubom grada”, šetnja u trajanju od cca 3 sata, polazak od početnog autobusnog stajališta u Prečkom, Ulica Slavenskog, kod Shopping centra Prečko,
  • 21.11.2020. (subota, 10h) “Tragom Trešnjevačkih potoka: Uzvodno uz potok Kraljevec”, šetnja u trajanju od cca 3 sata, polazak od javnog sata kod Cibone,
  • 19.12.2020. (subota, 18h) Osma predbožićna dijagonala, šetnja u trajanju od cca 3 sata, polazak od ulaza u prostore RTL-a, Krapinska ulica,

Razvoj projekta možete pratiti na stranicama “Mapiranje Trešnjevke” i  “Mapiranje Trnja” (posvećen prijateljskom susjednom kvartu Trnje) te “Jane’s Walk Zagreb” (posvećen istoimenoj akciji u kojoj sudjeluje projekt Mapiranje Trešnjevke). Ukoliko želite biti obavještavani o aktivnostima i novostima vezanima uz projekt možete se učlaniti na mailing listu mapiranjetresnjevke@gmail.com.

Anđela Knez

Magistra geografije i članica europske mreže mladih geografa (EGEA). Volim geografiju, ples, kulturu, povijest i urbanizam grada. Slobodno vrijeme koristim za brojne volonterske aktivnosti, istraživanje grada Zagreba te igru i šetnju sa psom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *