fbpx

Marija Kohn: Jedna od najnagrađivanijih hrvatskih glumica

Marija Kohn: Jedna od najnagrađivanijih hrvatskih glumica

U kolovozu 1934. godine na idiličnom otoku Lopudu rođena je nagrađivana filmska, televizijska i kazališna glumica Marija Kohn, koja je preminula 16. srpnja 2018. godine u svojoj osamdeset četvrtoj godini. Iza sebe je ostavila mnogo filmskih, televizijskih i kazališnih uloga po kojima ju rado pamtimo, stoga u nastavku pročitajte o njenom životnom putu, radu i neumornom duhu.

Nema meni do mog Lopuda

Marija Kohn rođena je u obitelji židovskog podrijetla. Otac Antun Kohn dolazio je iz imućne dubrovačke obitelji, a po zanimanju je bio kapetan duge plovidbe, a majka Franka Perinić-Kohn bila je domaćica.

Apartmani Lopud | Apartmanija.hr
Otok Lopud, rodno mjesto Marije Kohn
izvor: apartmanija.hr

Nažalost, u Marijinoj osmoj godini umire joj majka od tuberkuloze, a dok je imala trinaest godina otac joj se nije vratio s plovidbe. Smatrali su da je nestao, da je regrutiran u ratu. Pravu istinu o ocu Marija je saznala pedesetih godina kada je došla na studij u Zagreb. Uz puno istraživanja saznala je da joj otac živi u Buenos Airesu s drugom suprugom i djecom. Mariju je odgojila baka, a s ocem nije uspostavila trajan kontakt.

italia
Marija na izletu u Italiju za vrijeme studija
izvor: telegram.hr

Slučajan upis na Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu.

Nakon završetka gimnazije Kohn, po savjetu očevih roditelja, upisuje Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu.

Uopće mi nije padalo na pamet da se prijavim na glumu jer su me baka i djed iz Dubrovnika uvjeravali da je to posao za žene, hm sumnjivog morala.

izvor: savez-slijepih.hr

Na audiciju za Akademiju išla je kao pratnja svog tadašnjeg dečka, glumca i redatelja, Izeta Hajdarhodžića. Na nagovor komisije, u kojoj su bili književnik Mihovil Kombol i glumac Sven Lasta, izrecitirala je, na dubrovačkom narječju, pjesmu Grob u žitu i to joj je omogućilo upis na Akademiju, na kojoj je diplomirala 1956. godine.

Šepava Roža

Dvije godine nakon diplomiranja, odigrala je ulogu šepave Rože u filmu Svoga tela gospodar, koji je snimljen prema istoimenoj pripovijetci Slavka Kolara.

Ne znam što mi je bilo teže: šepati ili kajkati. None me naučila šepa­ti, a kajkavski je sa mnom dugo vježbao profesor Bratoljub Klaić.

izvor: savez-slijepih.hr

Uloga donijela joj je slavu i nagradu Zlatna Arena na festivalu u Puli, a u to vrijeme upoznala je svoga supruga, nogometaša i televizijskog urednika Vladu Majerovića s kojim je dobila sina Roberta. No, brak nije potrajao, a Kohn se nakon toga više nije udavala.

Suprug Vlado Majerović bio je vratar zagrebačkog Dinama 1950-1960. godine
izvor: dinamo-zg.com

Kazalište, televizija i film

Nakon šepave Rože obilježila ju je uloga mucave Emilije u predstavi Slobodana Novaka, Mirisi, zlato i tamjan iz 1974. godine.

Kohn je bila članica kazališta Gavella od 1957. godine, od 1983. do 1987. godine djelovala je kao slobodna umjetnica u Teatru &TD i Teatru u gostima, a od 1987. do 1990. godine bila je članica Satiričkoga kazališta Kerempuh. Do odlaska u mirovinu 1999. godine bila je članica zagrebačkoga HNK-a.

U kazalištu je glumila i komične i dramske uloge, neke od njih su: Antigona u režiji J. Anouilha, Eva u Krležinoj drami Vučjak, Jele u drami Ive Vojnovića Ekvinocij, uloga Omakala i Dobre u Držićevom Skupu i mnoge druge.

izvor: dnevnik.hr

I nakon odlaska u mirovinu Kohn je vrijedno radila, glumila u televizijskim ulogama. Od njih možemo navesti uloge u serijama Kud puklo da puklo, Larin izbor, Stipe u gostima, Najbolje godine, Luda kuća, Bitange i princeze, Bibin svijet, Periferija city i druge.

Periferija City, 2. srpnja
Kohn u seriji Periferija city
izvor: dnevnik.hr

Filmske uloge su brojne. Pamtimo ju u filmovima Vjerujem u anđele, Snivaj zlato moje, Duga mračna noć, Blagajnica hoće ići na more, Bogorodica, H-8, Okupacija u 26 slika i mnoge druge.

Marija Kohn – Movies, Bio and Lists on MUBI
Marija Kohn u filmu Vjerujem u anđele
izvor: mubi.com

U filmu Dugo putovanje u bijelo, Branka Ivande iz 1976., bila je prva hrvatska glumica koja je na televiziji pokazala grudi. U tom filmu glumu mladu ženu koja je nedavno postala majka.

Bila je posve izgubljena i usamljena jer se njezin muž od nje počeo udaljavati. U jednom trenutku se skinula do pasa i pojavila pred mužem koji je zaspao, već je gotovo počeo hrkati. To nije bila nimalo erotska, nego jedna jako tužna scena.

izvor: savez-slijepih.hr

Jedna od najnagrađivanijih hrvatskih glumica

Marija Kohn u nasljedstvo nam je ostavila više od stotinu kazališnih uloga, šezdeset filmova, četrnaest televizijskih drama i serija, a nastupala je i na Dubrovačkim ljetnim igrama. Za svoj rad dobila je 2014. godineNagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

U svom životu surađivala s Hrvatskim savezom slijepih, za koji je čitala knjige za slijepe osobe.

Kohn je neumorno radila i u svojim osamdesetima, veselila se svakoj ulozi i novim izazovima. Godine 2018. preminula je nakon teške bolesti, a od nje su se oprostili brojni kolege nazivajući ju ikonom hrvatskog glumišta.  

Izvori:

  • enciklopedia.hr
  • kazalište.hr

Nikolina Solić

Završila sam diplomski studij povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (usmjerenje Suvremena povijest). Volim istraživati kulturnu, žensku i socijalnu povijest grada Zagreba, kazalište, književnost i gastropovijest. Velik sam obožavetelj vintage odjeće, nakita i starih kuharica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *