Marijana Brcko: Pisanje je moj najdraži način izražavanja, sredstvo kojim s lakoćom dolazim do svakog odgovora

Marijana Brcko: Pisanje je moj najdraži način izražavanja, sredstvo kojim s lakoćom dolazim do svakog odgovora

Zapetljana djevojčica u potrazi za riječima nova je slikovnica Marijane Brcko, mlade spisateljice iz Oroslavja koja će malenima pružiti podršku, nadu i hrabrost u ostvarivanju svojih snova. Povodom objave slikovnice, razgovarali smo s Marijanom i saznali kako je ona uopće nastala, koje su joj bile najveće prepreke prilikom objavljivanja, čim se sve bavi kada ne piše slikovnice, a doznali smo i kada izlazi sljedeća slikovnica!

Da netko o Vama piše knjigu, kako biste voljeli da ona počinje? Tko je Marijana Brcko u toj knjizi?

Vjerojatno bi u uvodu pisalo kako se još uvijek nadam svom pismu iz Hogwartsa iako je rok za to odavno prošao. 😀 Šalu na stranu, ja sam maštovita osoba s tisuću ideja i planova. Uvijek o nečemu mozgam, a u pripremi stalno imam barem tri projekta. Kad čitam ili pišem, isključim se od svijeta zbog čega mi doma stalno prigovaraju. Takva sam bila i kao dijete. Kada bih uzela novu knjigu u ruke, toga dana nisam morala jesti, pričati, baš ništa. Nekako mi je najdraže kada stignem pročitati knjigu u jednom dahu, što je zadnje vrijeme sve teže. Uz to, bila sam mala sveznalica koja je uvijek iznosila svoja mišljenje i šefovala svima. Sad to radim nešto manje. 😀 Dobro organiziram svoje vrijeme, no nekad zaboravim stati i odmoriti.

Da netko piše knjigu o meni sada, vjerojatno bih stalno negdje žurila i jurila, s mobitelom u ruci, odgovarajući na tisuću poruka i mailova koje kroz dan dobijem. Da pišu knjigu o meni prije djece, većina bi se radnje odvijala u busevima i avionima. Volim putovati i koristim svaku priliku za to. Ako sam više od dva mjeseca doma, postajem nervozna i treba mi neki odmak. S druge strane, izuzetno se volim vraćati kući. Zvuči smiješno možda, ali pokušavam stvoriti život u kojem postoji savršen balans između mog Zagorja i ostatka svijeta.

Nedavno ste objavili slikovnicu Zapetljana djevojčica u potrazi za riječima. Kada je nastala sama ideja o slikovnici?

Inspiracija za slikovnicu bila je moja djevojčica koja trenutno ima problema s razvijanjem komunikacije i govora. Kada mi je teško ili mi treba nada, okrećem se knjigama ili češće pisanju. Pisanje je moj najdraži način izražavanja, sredstvo kojim s lakoćom dolazim do svakog odgovora. Svaki roditelj zna, a posebice roditelji djece s poteškoćama u razvoju bilo koje vrste, da se stalno pitate što još možete učiniti kako biste olakšali svom djetetu. Jedne sam večeri gledala svoju djecu kako se igraju, fokusirajući se na djevojčicu, pitajući se što još mogu poduzeti.

U tom sam trenutku shvatila da već radim puno te da bi ona imala puno više koristi od mene da je jednostavno volim, bez da se stalno opterećujem svime. Tekst mi se nekako formirao u glavi i znala sam da to želim objaviti i podijeliti sa svijetom. Ideju sam podijelila s članovima obitelji i nekolicinom prijatelja koji su se složili da slikovnica treba ugledati svjetlo dana i otuda je sve krenulo.

Za prekrasne ilustracije bio je zadužen Martin Hrastić. Kako objasniti ilustratoru ono što ste Vi zamislili u svojoj glavi? Je li sve ispalo onako kako ste očekivali?

Iskreno, izuzetno smo se brzo i lako dogovorili. Što god sam htjela, on je uspio prenijeti na papir. Slikovnica je prepuna skrivenih poruka i simbola. Recimo, na prvoj ilustraciji nalaze se lotusi koji su simbol čistoće i zbog toga predivno dočaravaju tek rođeno djetešce, dok maslačci simboliziraju sunce i emotivno iscjeljenje kroz koje djevojčica u slikovnici prolazi. Uz to, djetešce se nalazi na otočiću u obliku srca, a srce kao simbol provlači se kroz cijelu slikovnicu s obzirom na to da je u njoj, između ostalog, riječ o ljubavi.

Što Vam je bila najveća prepreka u objavljivanju slikovnice?

S obzirom na to da smo sve radili sami, učili smo u hodu što sve trebamo. Spotaknuli smo se na nekim stvarima ili prekasno reagirali. Primjerice, slikovnica je nakon lekture prošla kroz tolike silne ruke, a nakon što je izašla iz tiska, shvatili smo da je kod pripreme došlo do nekih greškica u tekstu. S obzirom na to da mene prijatelji nazivaju malim grammar nazijem, izuzetno je ironično što se to dogodilo kod mog prvog autorskog djela. Svima je to bilo presmiješno, a ja sam se skoro rasplakala kad sam to vidjela, doslovce. No, naučilo nas je to da ubuduće budemo još oprezniji i provjerimo i ono što je već provjereno. Za svaki slučaj. 

Prije četiri godine, postali ste majka prekrasnoj djevojčici. Kako je ona reagirala na slikovnicu, a kakve su reakcije općenito?

Moji su klinci nekako najviše doživjeli naše pse koji se također nalaze u slikovnici. To im je možda omiljeni dio. Djedovi su se, s druge strane, rasplakali kada su slikovnicu primili u ruke. Ljudi koji nas poznaju i znaju o našoj priči malo više, često reagiraju suzama. Dobivam komentare da ih je slikovnica doista ganula te da već dugo vremena ništa u njima nije probudilo toliku silu osjećaja.

Iako je slikovnica službeno namijenjena djeci iznad tri godine, jako me veseli kad mi roditelji mlađe djece javljaju da se klinci od slikovnice nisu odvajali te da su ih oduševile ilustracije. Isto tako, dobila sam komentare roditelja osnovnoškolaca kojima je slikovnica draža od onoga što moraju čitati za lektiru. S obzirom na temu te mnoštvo skrivenih poruka u slikovnici i ideju da to bude slikovnica za male i za velike, nadala sam se doprijeti do različitih generacija. To se doista događa. Zapetljanom djevojčicom jednako su oduševljeni oni najmlađi kao i njihovi roditelji te bake i djedovi, zbog čega sam istinski presretna, no isto tako nekad mi je u sve to još teško povjerovati.

Dolazite iz Oroslavja. Kakav je kulturni život u Oroslavju?

Ne bih baš nazvala Oroslavje centrom kulture. Imamo predivnu knjižnicu u kojoj se organiziraju razna događanja te u kojoj postoji odlično uređen kutak za djecu. Predstave i koncerti se ponekad održavaju, no prerijetko. Iskreno, to je nešto što bih voljela promijeniti. Željela bih da u Oroslavju postoji više umjetničkih radionica za razne uzraste, da imamo glazbu i predstave na otvorenom. To je jedna od ideja i projekata u nastajanju.

Uz sve navedeno, vodite i svoj OPG. Čime se sve on bavi i kako izgleda jedan Vaš običan dan?

Mi smo kod kuće nekako svi privatnici (muž, brat i ja) zbog čega nam nijedan dan ne izgleda isto. Što se tiče OPG-a, iako je on prvenstveno nastao zato što moji imaju šume, oranice i vinograd, ovo što OPG Brcko sada predstavlja vezano je uz životinje. Sve je krenulo s Trentonom, našim konjem kojeg je moj brat nabavio dok je Trenton još bio ždrijebe kako bi ga odgajao. Uz Trentona, sada imamo i Miška, ponija kojeg smo spasili iz klaonice te patuljaste koze, zečeve i pčele prašilice.

Na OPG-u radimo dane otvorenih vrata gdje djeca, čak i ona najmlađa, zajedno s roditeljima, mogu doći u doticaj sa životinjama, hraniti ih i igrati se s njima te boraviti na svježem zraku. Uz to, držimo i radionice za djecu iznad sedam godina edukativne prirode.

Na radionicama, djeca u malim skupinama uče potpunu brigu o životinjama kroz igru i radne zadatke, uče kako timariti i sedlati konja te imaju priliku jahati. U planu nam je na OPG-u napraviti i umjetničke radionice te održavati meditacije ovo ljeto, a postoji i mogućnost slavljenja rođendana. Isto tako, gradit će se hobit kućica te mobilne kućice. Ideja je da ljudima, a posebice djeci, omogućimo boravak na svježem zraku, doticaj sa životinjama te edukaciju kroz igru i zabavu. Uz to, kada prilike dozvole, nadamo se održavanju predstava, stand up-a i intimnih koncerata na otvorenom.

Da se možete vratiti u vrijeme, što biste poručili malenoj sebi?

Radi ono što voliš i želiš. Ne moraš biti savršena. Ne moraš se truditi oko stvari za koje znaš da ti nikad neće trebati samo kako bi udovoljila drugima. Odvoji se od tuđih obrazaca i načina života. Nađi svoju definiciju uspjeha, mijenjaj je po potrebi, bez da se ikome zbog toga moraš opravdavati. Čitaj još više. Putuj kad god ti se za to pruži prilika. Opusti se i budi sretna. Moguće je. 😉

Zapetljana djevojčica Vaš je početak. Kakvi su Vam planovi za budućnost? Možemo li očekivati i nastavak ove slikovnice?

Svi me pitaju za nastavak Zapetljane djevojčice, no to trenutno nije u planu. Ipak, pripremam drugu slikovnicu za jesen – Čarobni dječak i četiri godišnja doba. Ta će slikovnica biti potpuno drugačija od Zapetljane djevojčice. Izrazito je slikovito pisana. Vodi vas u djetinjstvo i u svijet mašte. Uz to, nosi u sebi neke predivne poruke pa vjerujem da će se djeci izuzetno svidjeti. Isto tako, pripremam jedan dječji roman. Prvenstveno, bit će to roman o djetinjstvu uz elemente socijalnog i krimi romana. Zasad sam ga na probno čitanje dala odraslima kojima se izuzetno svidio pa vjerujem da će se djeci svidjeti još i više.

Nekoliko brzopoteznih

Omiljena knjiga u djetinjstvu: Harry Potter (svi nastavci)

Film koji bi svi trebali pogledati: Forrest Gump.

Tri stvari kojima Vas je naučila 2020.: naučila sam dodatno cijeniti to što živim u velikoj obitelji, to što imam prijatelje koji znaju kako živjeti opušteno, bez stalnog grča i straha te što imamo izuzetno veliko dvorište iza kojeg se proteže polje što nam daje veliku slobodu.

Omiljeno mjesto u Zagrebu: Zrinjevac i Maksimir. Izuzetno me opuštaju oba mjesta.

Omiljeni citat iz Zapetljane djevojčice: Ljubav ju je prihvaćala točno takvu kakva je bila. Drugačija, ali svoja. Predivna čak i u tišini.

FOTO: Josipa Gregorina

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori