Marijana Pleše: Kad pišem, cijeli svijet oko mene nestaje

Marijana Pleše: Kad pišem, cijeli svijet oko mene nestaje

Marijana Pleše hrvatska je književnica za djecu i mlade, novinarka i članica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade.

U suradnji s književnicom Rosie Kugli, objavila je roman Hod po rubu. Priča je to o posebnoj vezi između mlade, idealistične novinarke Josipe i dječaka Jakova koji zbog nesređene obiteljske situacije neprestano upada u nevolje. Ona mu nastoji pomoći, a istovremeno se bori sa svojim problemima kako na poslu tako i u privatnom životu.

Oni koji su čitali kažu da je roman vrlo pitak i dinamičan, a neki su mi rekli da su se na kraju rasplakali.

Marijana Pleše

Rosie Kugli i Marijana ‘kliknule su’ na prvu

Marijana je kao novinarka radila priču o spisateljicama ljubavnih romana pa se tako našla na kavi s književnicom Rosie Kugli. Veoma su brzo ustanovile da obje gaje afinitet prema književnosti i crnoj kronici, a posebno prema maloljetničkoj delikvenciji pa je ideja o romanu došla sama od sebe već na prvoj kavi.

Imala sam malu tremu hoću li to moći, ali Rosie je od početka vjerovala u mene i na tom ću joj uvijek biti zahvalna.

Marijana Pleše

Marijana kaže kako joj je proces stvaranja knjige bio najljepši. Slale su tekstove jedna drugoj iz dana u dan i u tom je procesu najviše uživala. Jedva je čekala jutra da krene pisati, a sam su roman napisale u dahu.

IZVOR: privatna arhiva

Roman predstavljen u sklopu kampanje “Nije cool biti bully”

Grad Zagreb je u suradnji s Centrom za zdravlje mladih pokrenuo je javnozdravstvenu kampanju Nije cool biti bully, s nakanom podizanja svijesti o rizičnim i zaštitnim čimbenicima u prevenciji vršnjačkog nasilja, a na predstavljanju kampanje i Okruglom stolu istaknuta je važnost problema vršnjačkog nasilja.

Upravo je u sklopu predstavljanja kampanje održano i predstavljanje knjige Hod po rubu Rosie Kugli i Marijane Pleše, s ciljem da se mladima poučnim, ali i zanimljivim štivom približi tematika vršnjačkog nasilja. 

Kao promatrač mogu reći da se žrtve nasilja, ako se govori o školama, znaju, no često se nitko ne želi miješati. Dobro je da se dijete u tom slučaju obratiti nekoj odrasloj osobi od povjerenja, te prijavi nasilje.

Osim prijave nasilja mislim da je jako dobro obratiti se psihologu ili psihoterapeutu.

Marijana smatra kako bi trebalo kompletno reorganizirati centre za socijalnu skrb, osloboditi ih hrpe birokracije te ih slati na teren. Naglašava i da bi centar za socijalnu skrb trebao bi biti otvoren od 0 do 24 sata, a ne do 15 sati. Također, misli da bi trebalo organizirati puno više psihološke pomoći za svu djecu, zatim mnogo uložiti u odgojne zavode za maloljetnike i maloljetničke zatvore kao i u domove za djecu po cijeloj Hrvatskoj. U njima bi trebali raditi najbolji stručnjaci u zemlji, zaključuje.

I da, duboko vjerujem da bi svi koji rade sa djecom trebali imati visoku emocionalnu inteligenciju. 

Marijana Pleše

Trenutno radi na romanu za odrasle

IZVOR: privatna arhiva

Marijana trenutno piše roman za odrasle o međuljudskih odnosima i neobičnim likovima, a nada se i da će iduće godine biti dovršen. Također piše i personalizirane bajke i priče Fabula mea. Osim toga, često je znaju zvati i da piše bajke za vjenčanje, rođendane, godišnjice.

Veseli me to raditi jer prije toga moram saznati tko su odnosno kakve su osobe o kojima pišem, a potom se prepustiti mašti.  

Marijana Pleše

Velika joj je čast biti i dio Društva hrvatskih književnika za djecu i mlade.

Društvo je vrlo jako aktivno, izdaje se mnogo knjiga, ima puno natječaja, mnogi su iz Društva nagrađivani su autori tako da mi čast što sam među njima i za mene je to najveća pogonost.

Za kraj, pitali smo Marijanu što bi poručila sebi prije pet i sebi za pet godina.

Prije pet godina bih si poručila: Nemoj se kritizirati nego samo piši. A za pet godina se nadam da ću objaviti roman i svoje bajke koje držim u ladici i samo pisati i pisati. Nikad nisam u potpunosti zadovoljna s onom što napišem, no kada pišem osjećam se najviše svoja. Tada cijeli svijet oko mene nestaje, zaboravim na sebu sebe, imam osjećaj kao da mi je to neko prirodno stanje. 

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori