Marko Tolja: Pokušavam pisati i snimati pjesme koje bi mogle ostati nakon mene, a ne trenutne mega hitove

Marko Tolja: Pokušavam pisati i snimati pjesme koje bi mogle ostati nakon mene, a ne trenutne mega hitove

Razgovarali smo s Markom Toljom, simpatičnim glazbenikom iz Rijeke, kantautorom, dobitnikom dvaju ovogodišnjih Porina. Otkrio nam je koja su njegova sjećanja na Olivera Dragojevića, nedostaju li mu nastupi uživo i publika, dojmove o svojoj novoj pjesmi, ali i o kojim pozitivnim stvarima je ovisan te što bi bio da nije glazbenik.

Ovih dana prisjećamo se starog morskog vuka, Olivera Dragojevića. U jednom ste intervjuu rekli kako vam je najveća sreća bila nastupati s Oliverom koji mi je od malih nogu bio glazbeni uzor. Nastupali smo skupa više puta na raznim pozornicama ali još nismo stigli snimiti duet jer nije naletjela prava pjesma. Koja vam scena padne na pamet kada netko kaže: Oliver? Možete li podijeliti s nama anegdotu s proba ili neki savjet koji je Oliver podijelio s vama?

Kada netko kaže Oliver prvo što mi padne na pamet je glazba. Zato jer je on bio hodajuća muzika, najmuzikalniji tip kojeg sam upoznao. Osim toga, odrastao sam slušajući njegove pjesme i sve što znam o pjevanju dugujem njemu.

Jedan najbitnijih nastupa u karijeri mi se desio upravo na njegovom koncertu, odnosno kada sam gostovao u Royal Alberet Hallu u Londonu.

To je i njemu sigurno bio jedan od najbitnijih koncerata u karijeri i velika mi je čast da me zvao kao gosta. Put autobusom do Londona svakako spada među nezaboravne anegdote jer smo putovali preko dvadeset sati i skoro cijelim putem pjevali.

View this post on Instagram

Fališ 🖤🖤

A post shared by Marko Tolja (@marko.tolja) on

A neki savjet? Oliver nikad nije volio pametovati. Jednom sam ga pitao za savjet pa mi je samo odogvorio: Marketo, ti toliko lipo pivaš da moraš samo doći i pivat. Ni više,  ni manje!

Krajem lipnja izašla je Vaša nova pjesma O tebi ovisan, koju ste prvi put izveli na ovogodišnjem Splitskom festivalu. Za nju ste izjavili da je najpozitivnija pjesma koju ste ikada napisali. Što Vas je potaknulo da napišete tu pjesmu? Koje su pozitivne stvari o kojima ste ovisni?

Priča je zapravo vrlo sarkastična jer sam najpozitivniju pjesmu napisao u izolaciji, odnosno u tom nekom poludepresivnom periodu. Valjda je to bio neki moj obrambeni mehanizam.

A ovisan sam o glazbi i meni bliskom ljudima. O obitelji i o moru i barkama.

Postoji li razlika u izvođenju pjesme koju ste napisali Vi i pjesme koju Vam je netko napisao? Koji je Vaš najveći strah kada izbacujete novu pjesmu, odnosno postoji li on uopće?

Određena razlika postoji, iako ja se stvarno mogu pronaći i u nečemu što nisam ja stvorio. Ali to nije tako čest slučaj, zato sam i jako izbirljiv kada mi drugi autori nude pjesme.

Nikada u karijeri nisam ganjao hitove tako da nekog straha hoće li će pjesma biti veliki hit ili ne, nema. Bitno mi je da se ljudi pronađu u njoj. Da im uljepša te 3 min u danu. Da joj se vraćaju nakon nekog vremena, kada više nije aktualna.

Pokušavam pisati i snimati pjesme koje bi mogle ostati nakon mene, a ne trenutne mega hitove. Glazba je u vijek u prvom planu i uvijek nastojim raditi za njenu dobrobit.

Na ovogodišnjem Porinu osvojili ste dva Porina, za najbolju mušku vokalnu izvedbu (pjesma Još jedan dan) i za najbolju vokalnu suradnju (pjesma Sva blaga ovog svijeta u suradnji s Miom Dimšić) i time ukupno imate 5 Porina. Koji biste izdvojili kao najdraži? Na koji ste najponosniji? Zašto?

Najbolja voklana izvedba je sigurno jedna od najprestižnijih kategorija koje jedan pjevač može dobiti i imati dva Porina u toj kategoriji je više nego što sam ikada mislio da ću imati.

Naravno, prvi kojeg sam osvojih, za Najboljeg novog izvođača mi je također jako drag jer je prvi, ali i zato što njega možeš dobiti samo jednom. U svakom slučaju, dobiti Porina u bilo kojoj kategoriji velika je privilegija.

Suradnja s Miom Dimšić i pjesma Sva blaga ovog svijeta donijeli su Vam novo prijateljstvo, pohvale publike i kritike. S kim biste voljeli surađivati u budućnosti? Za koga biste voljeli napisati pjesmu?

Najveća nagrada koju smo Mia i ja mogli dobiti je upravo prijateljstvo koje će sigurno potrajati dok god nas bude bilo.

Nikada ne planiram buduće suradnje, jednostavno ako se desi neka pjesma, čujem nekog od kolega u njoj, tada ću i predložiti suradnju. Ima puno kolega koje cijenim i s kojima bih jednog dana volio snimiti nešto. 

Pojava korona virusa otežala nam je svakodnevni život i zaustavila brojna događanja. Tijekom izolacije često ste na svom Instagram profilu svoje pratitelje i obožavatelje uveseljavali izvođenjem svojih i Vama dragih pjesama. Nedostaju li Vam redoviti nastupi uživo i publika? Kada imate sljedeći nastup?

Korona je strahovito pogodila nas glazbenike. Meni osobno su do sada otkazani svi nastupi. Zadnji plaćeni nastup imao sam u veljači. Ne moram vam onda ni pričati koliko mi to sve skupa nedostaje.

Oduvijek sam najviše volio live nastupe jer tu uvijek dajem sve od sebe i energija koju mi daje publika inspirira me i odvede u neke sfere za koje nisam ni znao.

Cijela naša industrija je sada već ozbiljno ugrožena i jako me žalosti način na koji reagira jedan dio javnosti. Želim samo da se što prije vratimo u normalu jer vjerujem da osim nama muzičarima, i jednom velikom dijelu publike užasno nedostaju koncerti. 

Nedavno je počelo snimanje nove sezone emisije Zvijezde pjevaju, koju ćemo moći pratiti od 3.10. na HTV-u. U njoj prvi puta nastupate kao član žirija, nakon što ste četiri sezone sudjelovali kao mentor. Kako ste se snašli u novoj ulozi? Je li Vam lakše mentorirati ili ocjenjivati?

Mislio sam da će biti puno lakše. Nakon prvog snimanja sam shvatio koliko mi zapravo nije ugodno suditi nekome. Naravno, uloga je puno lakša nego mentoriranje jer ne moraš uvježbavati svog amatera, ali odgovornot žiriranja je velika, ako to shvatiš ozbiljno kao ja.

Mislim da meni još dodatno otežava cijelu priču to da sam prije i ja bio u njihovoj ulozi pa znam što prolaze. Uglavnom, nastojim biti pravedan i korektan.

Da se ne bavite glazbom, bavili biste se arhitekturom i dizajnom, priznali ste. Postoji li možda način (npr. dizajn vlastitog stana) na koji se ipak bavite ovim interesima ili pak glazba uvijek dolazi u prvi plan?

Da, prije cca. godinu i pol smo preuređivali stan i radili smo sve novo. Od poda do stropa. I tu sam si stvarno dao oduška i napravio stan kakav smo uvijek htjeli.

Nije bilo lako, bauštela je uvijek stresna, ali smo sada presretni sa rezultatima. Morat ću to ponavljati svakih 10 godina da zadovoljim i taj moj dizajnerski duh. 🙂

Često govorite kako je Rijeka Vaš grad. Budući da živite i u Zagrebu, možete li izdvojiti koji dio grada Zagreba Vam je najdraži? 

Živim u Podsljemenskoj zoni pa smo dosta u prirodi i nemam neki feeling da živim u tako ubrzanom gradu.

Volim se i šetati po centru jer ima jako šarmantnih parkova i trgova. Rijeka će uvijek biti moj grad, ali Zagreb mi je puno dao i hvala mu na tome.

Pet brzopoteznih za kraj:

Zadnja pjesma koju ste poslušali: Oliver: Vrime Božije

Pjesma za koju biste voljeli da je Vaša: Sve Runjićeve!

Pjesma koju ste najviše puta izveli: Fly me to the moon, iako joj opasno prijeti moja Tišina.

Vaša pjesma za koju biste voljeli da je duet:

Heh. Postoji jedna pjesma koju sam trebao snimiti s Oliverom. Sve smo dogovorili, čekali da prođe ljeto i da se vrati s broda. I onda se razbolio i nažalost pjesma je ostala nesnimljena. Ali sigurno ću je snimiti sam, njemu u čast.

Osoba s kojom biste voljeli otpjevati taj duet: Sve piše u prethodnom odgovoru.

FOTO: Matej Pašalić

Nikolina Solić

Završila sam diplomski studij povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (usmjerenje Suvremena povijest). Volim istraživati kulturnu, žensku i socijalnu povijest grada Zagreba, kazalište, književnost i gastropovijest. Velik sam obožavetelj vintage odjeće, nakita i starih kuharica.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori