fbpx

Mate (Matko) Baštijan: istarski „buditelj“ i iskrena pjesnička duša

Mate (Matko) Baštijan: istarski „buditelj“ i iskrena pjesnička duša

Ako ste se vozili autobusnom linijom 109 (Črnomerec-Dugave) na Trešnjevci ste mogli izaći na stanici Baštijanova. Ova ulica, koja nosi ime po Matku Baštijanu, proteže se od ulice Voltino pa sve do Selske ceste gdje se možete ukrcati na spomenutu liniju.

No, ova ulica krije jednu zanimljivost u povijesti svoga imena. Naime,  izgradnjom Trešnjevke između dva svjetska rata, kada se s istočne strane potoka Črnomerec nalazilo područje grada Zagreba, a sa zapadne područje općine Gornje Vrapče, nastajale su prekinute ulice s obje strane potoka. Tako je i Baštijanova ulica nosila dva naziva: Baštijanova ulica istočno od potoka i Nova Baštijanova ulica za dio zapadno od potoka. Nakon pripajanja teritorija zapadno od potoka nastala je današnja jedinstvena Baštijanova ulica.

Tko je Mate (Matko) Baštijan?

Svećenik, političar, književnik, istarski preporoditelj i jedan od osnivača i urednika prvih hrvatskih istarskih novina Naša sloga. Rodio se 1828. godine nedaleko od Kastva, a umro 1885. godine u Trstu. Gimnaziju je započeo u Rijeci, a završio u Zagrebu, dok je bogosloviju studirao u Gorici i Trstu. Nakon studija službovao je kao kapelan u Umagu, a od 1856. godine pa sve do smrti boravio je u Trstu radeći kao vjeroučitelj.

Dio naslovnice lista Naša sloga
izvor: istrapedia.hr

Riečju i djelom radi za svetu hrvatsku stvar

U Zagrebu u burnoj godini 1848., pristao je svom svojom velikom dušom uz narodni pokret za oslobodjenje naroda od tudjega gospodstva, te je težnja za slobodom ostala njegovom vodiljom kroz cijeli njegov život.

izvor: Matko Baštijan, glasIstre.hr

Baštijan je u istarskom narodnom preporodu sudjelovao pod vodstvom biskupa Jurja Dobrile. Zajedno sa skupinom istarskih preporoditelja pokrenuo je i uređivao list Naša sloga 1870. godine. U njemu je objavio velik broj članaka s političkom, društvenom i kulturnom tematikom.

Osim toga objavljivao je i satire te zabavno-poučne tekstove od kojih su najpoznatiji i najčitaniji bili razgovori između dva izmišljena istarska lika, Franine i Jurine. Njih je za list ilustrirao njegov brat blizanac Ivan Baštijan koji je također bio svećenik i vjeroučitelj.

“Franina i Jurina”, Naša Sloga, 1871.
izvor: istrapedia.hr

…ali je u duši prvenstveno bio pjesnik, darovit pjesnik. 

Ovaj borac za domovinu u sebi je krio nježnu pjesničku dušu. Naime, Baštijan je iza sebe ostavio niz domoljubnih i preporodnih pjesama koje je objavljivao u časopisima Neven i Orlić. S druge strane, nije stigao završiti tekst drame Zadnji kastavski kapetan te dva epa, komični Zidanje lovranske lože i religiozni Trsat te nacrt povijesne drame Slavija. Nažalost, dio njegovih djela je izgubljen, a dio je objavio pjesnik, novinar i nakladnik Marin Sabić (1860.-1923.) u časopisu Vienac 1889. godine. On je za Baštijana kazao:

Pjesnik bogatog i razvijenog unutrašnjeg života te lijepih umjetničkih sposobnosti, pjesnik koji je mogao podnijeti poređenje s evropskim pjesnicima svoga vremena, spušta se sa svojih pjesničkih visina čiste umjetnosti i prilazi prezrenom, zapuštenom i nepismenom čovjeku našega jezika u Istri da ga – pjesmom – budi, uči i diže na novi život.

izvor: Matko Baštijan, glasIstre.hr

Vjerni buditelj i borac perom

Ustrajnost, predanost i ljubav prema domovini učinili su Matka Baštijana poznatim baštinikom povijesti istarskog i primorskog kraja. No, njegovo književno stvaralaštvo i sudjelovanje u narodnom preporodu nadišlo je lokalne krajeve i ostavilo traga u čitavoj hrvatskoj povijesti. Stoga mu s pravom pripada ulica u glavnom gradu Lijepe naše koju je toliko volio.

Izvori:

  • enciklopedia.hr
  • istrapedia.hr
  • glasIstre.hr

Nikolina Solić

Završila sam diplomski studij povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (usmjerenje Suvremena povijest). Volim istraživati kulturnu, žensku i socijalnu povijest grada Zagreba, kazalište, književnost i gastropovijest. Velik sam obožavetelj vintage odjeće, nakita i starih kuharica.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *