fbpx

Mate Parlov: 12 godina od odlaska legendarnog kralja ringa

Mate Parlov: 12 godina od odlaska legendarnog kralja ringa

Rođen u Splitu, u studenom 1948. godine, slavni hrvatski boksač, olimpijski, europski i svjetski osvajač zlatnog odličja za bivšu Jugoslaviju. Bio je prvi boksač iz socijalističkih zemalja koji je osvojio profesionalnu svjetsku titulu. Jedini je boksač u povijesti tog sporta koji je u istoj kategoriji osvojio olimpijsku, europsku i svjetsku amatersku te europsku i svjetsku profesionalnu titulu. Bio je najbolji hrvatski i jugoslavenski boksač svih vremena, te je već za života proglašen najboljim hrvatskim sportašem 20. stoljeća.

U svojoj amaterskoj karijeri koja je započela 1964. godine, nakon preseljenja sa obitelji u Pulu, sudjelovao je u 310 utakmica i izgubio 13. Bio je osmostruki prvak Jugoslavije u poluteškoj kategoriji (1967.–1974.), petostruki prvak Balkana (1970.–1974.), dvostruki prvak Europe (1971. u Madridu, i 1973. u Beogradu), i svjetski prvak u amaterskom boksu na uvodnom Svjetskom prvenstvu 1974. godine u Havani na Kubi u jednom od svojih najljepših mečeva u povijesti, protiv Gilberta Carilla. Dva puta je osvajao Zlatnu rukavicu, 1967. i 1969. Sudjelovao je na Ljetnim olimpijskim igrama u Münchenu 1972., osvojivši olimpijsku zlatnu medalju u lakoj kategoriji.

Pobjeda u Havani na Kubi na Svjetskom prvenstvu amaterskog boksa

Do 1974. godine, kada je već imao desetogodišnji boksački staž, nanizao je 214 mečeva s impresivnim omjerom: 190 pobjeda, 20 poraza i četiri remija.

Imao je jednu volju, želju za uspjehom, nije bio tu samo talent, ja sam to vidio i rekao sam mu da će biti šampion svijeta. Osjetio sam da to može i postati i davao sam mu najveću pažnju što je na kraju i dokazao svojim uspjehom.

Aldo Buršić, trener

U svojoj profesionalnoj karijeri koju je započeo 1975. godine, osvojio je 24 pobjede (12 nokautom, 12 sudskom odlukom), 3 Poraza (1 nokautom, 2 sudskom odlukom), 2 neriješeno. Naslov europskog prvaka u poluteškoj kategoriji osvojio je 1976. godine pobjedom nad Talijanom Domenicom Adinolfijem tehničkim nokautom u jedanaestoj rundi.

Taj je naslov obranio tri puta. Godine 1976. suočio se s budućim deveterostrukim svjetskim prvakom Matthewom Saadom Muhammadom. U njihovoj prvoj borbi u Milanu, dogovorenoj na osam rundi, poražen je nakon odluke sudaca. U ponovnoj borbi s Muhammadom nakon desete runde rezultat je proglašen neriješenim.

Nakon boksačke karijere

Nakon poraza u revanšu 31. ožujka 1980. godine od Amerikanca Marvina Camela, Parlov je prestao boksati. Od ringa se oprostio nakon petnaest godina bavljenja plemenitom vještinom. Na Olimpijskim igrama 1984. imao je posljednji dodir sa boksom i to kao jugoslavenski izbornik. Na tim su olimpijskim igrama jugoslavenski boksači postigli svoje najbolje rezultate ikada: jedno zlato, jedno srebro i dvije bronce.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada; Zlatne rukavice 1967. i 1969. godine, član WBC-ove kuće slavnih, odlikovanje Redom kneza Branimira s ogrlicom, dobitnik zvijezde u hrvatskoj Ulici slavnih, dobitnik državne nagrade za sport Franjo Bučar za životno djelo

Njemu u čast dvorana u Puli dobila je ime Dom sportova Mate Parlov

U kasnim 1990-ima Parlov je priznao svoju tajnu strast – čitanje poezije. U intervjuu tjednom časopisu Nedjeljnoj Dalmaciji rekao je kako je na njega utjecao stariji brat koji je bio profesor hrvatskog jezika. Ponekad se psihički pripremao za borbu čitanjem hrvatske poezije.

Nakon završetka svoje aktivne boksačke karijere živio je u Fažani pokraj Pule, daleko od sporta i javnog života. Vodio je vlastiti kafić Mate u Puli. Bio je u braku sa Laurom Parlov s kojom ima dvoje djece. U ožujku 2008. dijagnosticiran mu je rak pluća. Pet mjeseci kasnije, 29. srpnja 2008., preminuo je na putu prema bolnici u Puli gdje je živio nakon završetka boksačke karijere. Mate Parlov pokopan je 31. srpnja 2008. na Gradskom groblju u Puli.

Dokumentarni film o Mati Parlovu

Izvori:

  • enciklopedija.hr
  • wikipedia.hr
  • FOTO: glasistre.hr
Anđela Knez

Anđela Knez

Magistra geografije i članica europske mreže mladih geografa (EGEA). Volim geografiju, ples, kulturu, povijest i urbanizam grada. Slobodno vrijeme koristim za brojne volonterske aktivnosti, istraživanje grada Zagreba te igru i šetnju sa psom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *