Matija Cvek: Uživam u neizvjesnosti i nepredvidljivosti svog glazbenog puta

Matija Cvek: Uživam u neizvjesnosti i nepredvidljivosti svog glazbenog puta

Nasmijan, radišan, talentiran i svoj. Riječ je o glazbeniku Matiji Cveku, čije pjesme redovno osvajaju glazbene ljestvice i pronađu put do srca slušatelja. Za Beli Zagreb Grad otkriva određuje li tekst ritam ili ritam tekst, u koje glazbeno doba bi se vratio da ima vremenski stoj, koje su prednosti posla kojim se bavi te s kojim izazovima se susreće. Saznali smo i kada izlazi njegov prvi album Izbirljivo i slučajno kojeg jedva čekamo.

Svojim pjesmama osvajate uha i srca slušatelja. To potvrđuje i vaša pjesma Ptice, koja je već tjednima u vrhu najemitiranijih pjesama Hrvatske i izabrana je od strane publike za Hit siječnja nagrade Cesarica. Time ste postali i prvi finalist u utrci za Hit godine nagrade CesaricaŠto je to, po Vama, u Vašim pjesmama što osvaja publiku?


Godina je u glazbenom smislu počela predivno, osvajanje Cesarice za mjesec siječanj i reakcije na pjesmu Ptice apsolutno su van očekivanja, tako da trenutno plovim na valu lijepih i pozitivnih emocija. Ne bih želio ulaziti u teorije o uspjehu i rastavljati pjesme na faktore kako bih dokučio formulu. Uživam u neizvjesnosti i nepredvidljivosti svog glazbenog puta te planiram zadržati strast i potrebu za stvaranjem novog materijala.

Uskoro izlazi vaš prvi album Izbirljivo i slučajno, točnije bit će javno predstavljen 16.4. 2021. Kako teku posljednje pripreme? Od kud naziv za album?

Album će obilježiti višegodišnji rad i period u kojem sam kroz izvedbe i življenje glazbe odrastao. Dugo sam se veselio tom trenutku i sad kad je napokon gotovo osjećam mir i ispunjenje. Naziv sam izvukao iz stiha pjesme Probudi se, a vjerujem da smo tim nazivom najbolje opisali cjelokupni proces rada na albumu i rezultate dosadašnjih singlova. Ponekad pretjerana izbirljivost i skeptičnost te slučajni pozitivni ishod koji nas uvijek razveseli i motivira za dalje. Zvijezde dijele karte sreće, izbirljivo i slučajno u isto vrijeme.

Znamo da pišete svoje pjesme. Određuje li tekst ritam ili ritam određuje tekst? Koja je najneobičnija interpretacija Vaše pjesme koju ste imali prilike pročitati?

Vjerujem da jedno uvjetuje drugo. Kohezija glazbe i teksta rezultirat će kvalitetnom pjesmom i smislenom cjelinom koja ima potencijal ostati u srcima slušatelja i nakon prvotnog perioda oduševljenja i zaluđenosti pjesmom. Uvijek puštam slušateljima da pjesmu dožive na svoj način, puste ju u svoj svijet i nađu značenje koje će odgovarati njihovom trenutnom emotivnom stanju. Generalno smo slušatelji i ja na istoj valnoj duljini što se tiče samog razumijevanja pjesme.

Smatrate li da je u Vašem poslu presudan talent ili uporan rad? Cijenite li više kvalitetu ili kvantitetu pjesama?

Talent je predispozicija bez koje bi se teško razvila čežnja za stvaranjem i izvedbenom umjetnosti. Talent potiče na uporan rad kojim razvijamo strast te gradimo samopouzdanje i znanje. Cijenim posvećenost i gušt u izvedbi, glazba je subjektivna emocija pa je tako i kvaliteta relativna. Bitno je razlučiti slušamo li nešto s kritičke pozicije pa obraćamo pozornost na tehničke pojedinosti ili u glazbi tražimo preplavljenost osjećajima. Obe perspektive su ispravne i legitimne.

Da imate vremenski stroj i da se možete vratiti u neko drugo doba, koje bi to doba bilo? U kojem žanru biste stvarali?  S kojim izvođačem biste voljeli nastupati u tom dobu?


Nedavno sam u razgovoru s kolegom došao do zaključka da sam ljubitelj zvuka 60-ih i 70-ih, početak 80-ih godina. Organski, prirodni zvuk, temeljen na muziciranju i sirovom talentu izvođača. Marvin Gaye, Curtis Mayfield, Prince, James Brown, Michael Jackson, Stevie Wonder. Sve su to veličine koje bi volio vidjeti uživo i s kojima bih volio prokomentirati glazbu.

Sigurno se veselite ponovno nastupati pred publikom, kada epidemiološka situacija to dozvoli. Koji su Vam koncertni planovi? Na kojoj pozornici biste voljeli nastupiti?

Album koji izlazi koncipiran je tako da funkcionira najbolje na live nastupima. Najjači prijenos emocija i pravog smisla tog albuma bit će pred publikom uživo, tako da se bend i ja veselimo nastupima više nego ikad. Prvenstveno velikom koncertu u Zagrebu kojim ćemo nadoknaditi dva rasprodana prošlogodišnja koncerta u klubu Sax! koja smo morali otkazati. Nadam se povoljnoj epdemiološkoj situaciji kako bismo mogli ostvariti sve zamišljeno.

Spremate li nam nove pjesme? Radi li „Vaša tvornica“ punom parom?

Uvijek sam u procesu stvaranja, čak i nesvjesno. Nadam se da taj žar nikad neće nestati i da izvor ideja nikad neće presušiti.

Navedite nam tri prednosti posla kojim se bavite i tri izazovne stvari s kojima se susrećete.

Neke od prednosti su unutarnji mir, razvoj kreativnosti, međuljudska povezanost. Neizvjesnost je možda najveći izazov s kojim se susrećemo u “slobodnim” poslovima. Život od honorara do honorara izazovan je i u normalnim vremenima, a danas pogotovo.

Unatoč konstantnom ulaganju, nepredvidljivost rezultata određenog projekta također je sveprisutna te stvara određeni stres. Svi ti izazovi dio su svijeta popularne glazbe i daju određenu čar. Izlazak iz zone komfora nužan je za pomicanje granica.

Svaki autor, pjevač u svojoj karijeri nastoji ostaviti trag u glazbenoj povijesti. Koji trag, pečat biste Vi voljeli ostaviti? Po čemu biste voljeli da ljudi pamte Vaš rad?

Volio bih svojim življenjem biti primjer nekim budućim generacijama. Uživaj u svakom trenutku, budi strastven i ciljaj zvijezde.

Pet brzopoteznih za kraj

Pjesma koju najčešće vrtite u glavi: Michael Jackson – Baby be mine

Opišite se stihom pjesme (svoje ili drugog izvođača): I did it my way

Instrument koji biste voljeli naučiti svirati: Truba

Supermoć koji biste voljeli imate: Upravljanje vremenom

Glazba ili stihovi? Oboje.

FOTO: PRESS

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori