fbpx

Matija Ljubek: Velikan na vodi

Matija Ljubek: Velikan na vodi

Velika aleja koja okružuje Jarun nosi ime velikana hrvatskog i svjetskog sporta. Matija Ljubek jedan je od najboljih hrvatskih sportaša svih vremena, velikan kajaka i kanua.

Tradicija u Belišću odredila mu je put

Matija Ljubek rođen je 22.11.1953. u Belišću. Zanimljivo je da mu kanu nije bio prva ljubav. Prvi sportovi kojima se bavio bili su nogomet, atletika i dizanje utega.

Iako je Belišće poznato po kanuima i kajacima, Ljubek je prvi put zaveslao tek sa 17 godina.

Put do Olimpa

Nakon završene srednje škole Ljubek se uputio u Mađarsku kako bi otkrio nove načine treniranja i veslanja.

Slovio je kao prvi sportaš u bivšoj Jugoslaviji koji je počeo s rigoroznim treninzima. Dnevno je znao proći i 40 kilometara u čamcu, a u teretani je znao provesti i 4 sata dnevno.

Sva znanja stečena u Mađarskoj prvi put su se isplatila 1975. na Svjetskom prvenstvu u Beogradu na kojem je osvojio brončanu medalju na 10 km. Bila je to prva u nizu medalja Ljubekove karijere.

Na svjetskim prvenstvima (od 1975. do 1985) osvojio je 10 medalja: u jednokleku po jednu zlatnu i srebrnu te dvije brončane medalje, a u dvokleku tri zlatne, dvije srebrne i jednu brončanu medalju.

Postoji legenda da je komentator za vrijeme prijenosa rekao da je kanu toliko zahtjevan sport da je Ljubek morao kleknuti da se odmori. Ljubekova velika popularnost doprinijela je popularnosti kanua, a s time je spriječio da se takvi gafovi više ne ponavljaju.

Nažalost, Matija Ljubek ubijen je u 47. godini života nakon što ga je ustrijelio član obitelji, zasad pod nerazjašnjenim okolnostima.

Nagrada HOO-a Matija Ljubek

U Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO) bio je direktor multisportske aktivnosti. Od 2001. godine Nagrada HOO-a za životno djelo u športu naziva se njegovim imenom.

Nagrada Hrvatskog olimpijskog odbora Matija Ljubek dodjeljuje se svake godine kao najviše priznanje pojedincima za životno djelo u području sporta u znak priznanja za osobit doprinos u sportu, te udrugama koje su pridonijele razvoju pojedinih područja, od tjelesne i zdravstvene kulture djece i mladeži, sportsko-rekreativnih aktivnosti do razvoja određenog sporta ili sporta u cijelosti.

Skulptura najpoznatijeg Belišćanina

Postavljanjem skulpture najtrofejnijem hrvatskom sportašu i zasigurno najpoznatijem Belišćaninu Matiji Ljubeku, Belišćani su odali počast svim bivšim, sadašnjim i budućim sportašima i radnicima te potvrdili da s pravom nose titulu Europskog grada sporta 2017. i Europske regije sporta 2018., čulo se na svečanosti upriličenoj u sklopu proslave Dana grada Belišća 2018. godine.

Njegovo ime nosi i Kajak-kanu klub u Zagrebu.

Matija Ljubek jedan je od najtrofejnih hrvatskih sportaša svih vremena i zasigurno je ostavio neizbrisiv trag u povijesti hrvatskog sporta.

Izvori:

Ivan Lukač

Sport i glazba su moja okupacija. U zadnje vrijeme se trudim nešto pametno napisati na te dvije teme. Mlad sam, možda jednom i uspijem :)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *