fbpx

Međuigre 0-24: Sve je jedan kabaret

Međuigre 0-24: Sve je jedan kabaret

Ljetne noći Teatra EXIT otvorene su 5. srpnja 2020. izvedbom Sokolovićevih Međuigri 0-24 u dvorištu zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt.

Uskladištena sjećanja

Zijaha Sokolovića se sjećam još iz djetinjstva. Gledala sam ga u nizu filmova i serija i postao je kroz silne odigrane uloge dio moje memorije odnosno dio uskladištenog sjećanja u kojem nekada nisam bila sigurna je li lik tamo pohranjen osoba koju stvarno poznajem ili samo memorirani lik sa scene. To davno vrijeme mog djetinjstva je iz ove perspektive prebrzo prošlo. U međuvremenu zbili su se ratovi, nestalo je zajedničke države, dogodila se pandemija, životi su nam postali kompliciraniji negoli su bili.

Zijah Sokolović (Izvor: Zijah Sokolović Facebook)

Zijah o promjenama

Iako je davno odselio s ovih prostora i sada živi u Beču još uvijek je stalan gost na teritoriju bivše zajedničke države. Tako je relativno nedavno dao intervju u kojem je komentirao promjene koje su se zbile tijekom 50 godina njegova boravka na sceni, a pri tome je izjavio:

Toliko sam se promijenio, pozorište me promijenilo, gluma me izokrenula, da se skoro i ne sjećam kakav sam bio. To je zato, što i sada stalno igram, pa se mijenjam. I u tome nepristojno uživam. A oko mene svijet se mijenjao kroz ratove, izložbe, bolesti, filmove, pljačke, pozorišne predstave, klimatske promjene, skulpture, terorizam, knjige, televiziju, poeziju.U stalnoj, prividnoj ravnoteži. Skoro da se ništa i nije promijenilo, ali ipak ima više diktatora, a manje ljudi koji drže svjetski kapital i informacije. I ima više gladnih i raseljenih. Ima više lopova. Ali, ima više i umjetnika.

Pozornica u zelenom dvorištu Muzeja za umjetnost i obrt (Izvor: Zoran Kirchhoffer)

Život kao pozornica

Zijahov predstava bazira se na međuigrama slavnog Miquela de Cervantesa, književnika koji je svoje djelo Osam komedija i osam međuigri napisao pred kraj svog života na početku 17. st. U Cervantesovom djelu se izmjenjuju velike i male predstave, a s njima i naša perspektiva. U Zijahovim međuigrama sučeljavamo se s onim malim svakodnevnim predstavama danim u formi kratkih priča koje analiziraju svakodnevne banalije od kojih je život satkan poput hemeroida, zubobolje, obiteljskih odnosa danih na relaciji muž-žena, punica-muž, potrošačke groznice i druge, nazovimo je, rutine. Ova predstava tematizira život kao pozornicu u kojoj nema malih i velikih predstava, sve je zapravo u njoj jedan kabaret.

Zijah Sokolović (Izvor: Zijah Sokolović Facebook)

Uzor Lenny Bruce

Zijah u predstavi Međuigre 0-24 potpisuje režiju i glumu, a u ovim igrama on propituje moć i snagu jezika na tragu Lenny Bruce-a, američkog stand-up komičar, društvenog kritičara i satiričara. Zapravo između Zijaha i Lenniyja nalazimo puno sličnosti jer obojicu karakterizira otvorenost i sloboda govora kao i sklonost društvenoj kritici danoj u formi komedije, a koja sa sobom donosi podosta dosjetki baziranih na seksu i psovkama. Namjera je Zijaha da pokaže kako riječi same po sebi nisu opasne i da je opasnije ono što se događa, a ostaje neizgovoreno.

Lenny Bruce ( Izvor: I’m Not A Comedian, I’m Lenny Bruce Facebook)

Za briljiranje na sceni dostatni mu stol, stolac, čaša i tek bokal vode

Predstava se u osnovi bavi svakodnevicom u kojoj svatko od nas usamljeno korača. To je koračanje obilježeno vrlo različitim zbivanjima, malim i velikim pri čemu percepcija onoga što se dogodilo kao velikog odnosno malog ovisi dobrim dijelom o nama samima. Hoćemo li nešto doživjeti s više ili manje poezije je na nama. U konačnici život je satkan od malih stvari na koje, barem na većinu, ne treba gledati previše ozbiljno. Sokolovićeve međuigre neka su vrsta predaha u kojem secira svakodnevicu zaustavljenu u trenutku na sebi svojstven način, a zahvaljujući čemu samo potvrđuje svoj davno stečeni status vrhunskog komičara, kojemu za izvrsnost ne treba ni glazba ni drugi scenski efekti jer za bivanje i briljiranje na sceni dostatni su mu stol, stolica, časa i tek bokal vode.

Performans povodom 50-te godišnjice Sokolovićeva bavljenja glumom (Izvor: Youtube)

Želite li se nasmijati, ali pravim nepatvorenim smijehom, onim do suza, pogledajte, ako još niste, kada vam se pruži prilika Zijaha Sokolovića i njegove Međuigre 0 – 24. Nakon što izađete vjerojatno ćete razmisliti o Zijahu i njegovim riječima kojima vas dobro prodrma i protrese, a kako bi na kraju na drugi način počeli percipirali naš svakodnevni kabaret.

  • Izvor informacija:
  • Sead Vegara, Zijah A. Sokolović: Pozorište me promijenilo, a gluma me izokrenula, SNL, 2019.

Sonja

Sonja Kirchhoffer po vokaciji je povjesničarka koja radi u obiteljskom obrtu za restauraciju „Industrijska arheologija“. Iako ne radi, strogo gledano, u struci u stalnom je doticaju sa starim stvarima. Kako je zanima puno toga, starog i novog, kada stigne čita i piše, a slobodno vrijeme najviše uživa u ulozi ponosne mame i šetačice obiteljskih pasa.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori