Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Svaka treća žena u Hrvatskoj zlostavljana je u bračnoj zajednici

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Svaka treća žena u Hrvatskoj zlostavljana je u bračnoj zajednici

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se odlukom Ujedinjenih naroda iz 1999. u znak sjećanja na sestre Mirabal iz Dominikanske Republike koje je zbog njihovih aktivnosti i borbe za demokraciju i pravdu 25. studenoga 1960. brutalno dao pogubiti diktator Rafael Trujillo.

Pri povratku iz zatvora, gdje su tri od četiri sestre bile u posjeti svojim muževima, koji su bili aktivisti, pripadnici Trujillove tajne policije su ih zadavili. Njihov su automobil bacili u provaliju kako bi sve izgledalo kao nesreća. Nakon tog kobnog dana, na životu je ostala samo jedna od sestara koja je zaslužna za očuvanje uspomena na svoje ubijene sestre.

Nasilje nad ženama jedno je od najraširenijih oblika kršenja ljudskih prava

Obilježavanjem ovoga dana želi se ukazati na važnost senzibilizacije i osvještavanja javnosti o problemu nasilja nad ženama te doprinijeti jačanju odlučnosti žena da proživljeno nasilje prijavljuju kako bi se eventualno buduće nasilje spriječilo, a već počinjeno nasilje sankcioniralo na odgovarajući način.

Nasilje nad ženama i djevojčicama jedno je od najraširenijih, najdugotrajnijih  i najporažavajućih oblika kršenja ljudskih prava u današnjem svijetu, a često ostaje neprijavljeno zbog straha od stigmatiziranja okoline i srama.

Ovo se kršenje ljudskih prava manifestira kao fizičko, seksualno i psihičko nasilje nad ženama i djevojčicama koje često uključuje nasilje od strane intimnog partnera, silovanje, spolni odnos bez pristanka, seksualno iskorištavanje djevojčica, trgovinu ženama i djevojčicama itd. 

Prema statistici svaka treća žena u Hrvatskoj zlostavljana je u bračnoj zajednici, a godišnje čak 22 do 45 žena pogine od ruke (bivšeg) partnera. Na jedno prijavljeno silovanje dolazi 15 do 20 neprijavljenih, dobrim dijelom zato što se žrtve silovanja stigmatizira kada progovore o traumi. Osim što broj prijava opada, zabrinjava i to da 90 posto svih prijava završi u sferi prekršajnog prava.

U vrijeme pandemije koronavirusa i preporuka i opasnost za žene koje su žrtve obiteljskog nasilja znatno raste jer su prisiljene boraviti sa zlostavljačem u istom prostoru. Stoga bi nadležne institucije trebale učiniti sve što je moguće kako bi ženama žrtvama nasilja pružili potrebnu pomoć i ohrabrili ih da nasilje prijave i da počinitelji budu kažnjeni.

Brojevi na koje je moguće prijaviti obiteljsko nasilje

  • Žensko savjetovalište za žrtve nasilja – 0800 55 44
  • SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja – 0800 655 222
  • B.a.B.e. – besplatna pravna pomoć žrtvama nasilja u obitelji – 0800 200 144
  • Ženska soba – Centar za žrtve seksualnog nasilja – 01 6119 444
  • Pravna klinika Pravnog fakulteta u Zagrebu – besplatna pravna pomoć – 01 4811 320

Glazbom protiv nasilja

Grupa Adastra, predvođena frontmenom Jerkom Marićem, predstavila je 2016. godine spot za pjesmu Čuo sam da pričajuUčestalo obiteljsko nasilje, nasilje među mladima i nasilje među ženama ne smijemo prešućivati i zatvarati oči pred njim, bio je moto učenica Graditeljsko-tehničke škole u Zagrebu koje su napisale scenarij za spot.

Svoj doprinos u borbi protiv nasilja nad ženama dala je i zagrebačka grupa Markiz 2011. godine.

Izvori:

  • sabor.hr
  • FOTO: Pixabay

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori