fbpx

Međunarodni dan muzeja ove godine u sasvim drugačijim okolnostima

Međunarodni dan muzeja ove godine u sasvim drugačijim okolnostima

Međunarodni savjet za muzeje (ICOM) utemeljio je obilježavanje međunarodnog muzejskog dana prije gotovo pola stoljeća, točnije 1977. godine. Tako se ovaj dan obilježava 18. svibnja. Cilj je na taj dan skrenuti pozornost javnosti na važnu ulogu muzeja u društvu.

Međunarodni muzejski dan ove je godine posvećen temi koja nosi naziv: Muzeji za jednakost: različitost i uključivost, a što podrazumijeva pomicanje postojećih granica djelovanja muzeja prema različitim korisnicima kako bi se potaknulo međusobno razumijevanje i uvažavanje različitosti. Različitost podrazumijeva da muzeji svojim djelovanjem potiču i podržavaju toleranciju i uključivost.

Obilježavanje Međunarodnog muzejskog dana obuhvaća aktivnosti koje mogu trajati od jednog do tjedan dana. Ovaj muzejski dan obilježava se u čak 158 zemalja svijeta što mu daje globalan karakter.

U okrilju pandemije

Muzeji diljem svijeta su zbog aktualne pandemije koronavirusom najvećim djelom fizički zatvorili svoja vrata javnosti te se prilagodili virtualnoj komunikaciji. Zbog toga se dijalog s muzejskom publikom u ovom trenutku ostvaruje najčešće putem on-line izložbi, virtualnih predstavljanja knjiga, virtualnih šetnji i sl.

Globalna situacija prisilila je muzeje na bitno drugačiji način rada negoli je to uobičajeno. U zagrebačkim muzejima prilike su dodatno otežane i potresom koji je prije nešto manje od dva mjeseca pogodio grad.

U tom je potresu najteže stradalo središte grada, a u kojem je smještena većina zagrebačkih muzeja.

Najveće stradanje među muzejima pretrpio je, čini se, Hrvatski povijesni muzej čija je zgrada, smještena u palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch, proglašena neupotrebljivom.

Velika oštećenja doživio je Hrvatski školski muzej no, na sreću, njegova građa nije pretrpjela ozbiljniju štetu.

Stradali su i brojni drugi muzeji poput Etnografskog muzeja, Arheološkog muzeja, Muzeja za umjetnost i obrt, Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i drugih. 

Dobar primjer uspješne komunikacije

Dobar primjer ovakve uspješne on-line komunikacije s publikom dolazi iz zagrebačke Kuće Šenoa koja je, također, teško oštećena u nedavnom potresu. U ovoj je Kući smještena ostavština spomenute poznate zagrebačke obitelji.

Izvor: Kuća Šenoa

Povodom obilježavanja ovogodišnjeg muzejskog dana Kuća Šenoa prezentirala je sasvim prigodno svoju digitalnu građu iz koje posjetitelji mogu pročitati što je proslavljeni hrvatski pisac August Šenoa zabilježio povodom velikog potresa koji je pogodio Zagreb 1880. godine. Naime, naš je književnik kao gradski službenik nakon velikog potresa bio član povjerenstva koje je obilazio grad kako bi se utvrdili razmjeri nastale štete. Uz te poslove Šenoa je paralelno uređivao i Vienac u kojem je pisao o posljedicama potresa.

VIJEST DANA UOČI MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA #MDM2020Vienac broj 47 od 20. studenoga 1880. – August Šenoa piše:„Nikad…

Objavljuje Kuća ŠenoaNedjelja, 17. svibnja 2020.

Šenoa je umro samo godinu dana nakon razornog potresa od posljedica neodležane upale pluća koju je prehodao za vrijeme svog rada s povjerenstvom. Njegova se upala pluća nakon toga  zakomplicirala i dovela do njegove prerane smrti. U Šenoinim opisima posljedica potresa koji je pogodio Zagreb prije 140 godina, i njegovom doživljaju istog, možemo prepoznati sve ono što smo i sami doživjeli i osjetili.

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA – VIJEST DANA #MDM2020Vienac broj 51 od 18. prosinca 1880. – August Šenoa piše:„Strašno je…

Objavljuje Kuća ŠenoaNedjelja, 17. svibnja 2020.

Muzeji pred izazovima budućnosti

Ovogodišnji međunarodni dan muzeja je pokazao da je muzejska struka zahvaljujući razvoju tehnologije spremna odgovoriti na postavljene zahtjeve i izazove suvremenog doba obilježenog globalizacijom. Hrvatski muzeji su, također, pokazali spremnost za nove izazove u muzejskoj praksi, poput primjerice Muzeja za umjetnost i obrt čija je građa digitalizirana i dostupna na nekoliko međunarodnih digitalnih platformi. Međutim, na pomolu su i novi izazovi poput onih vezanih uz klimatske promijene. Kakvi su planovi muzejske struke po tom pitanju, ali i brojnim drugim, vidjet ćemo u skoroj budućnosti. ICOM je idući međunarodni dan muzeja tematski posvetio budućnosti te ga nazvao: Muzeji za budućnost.


Stalni postav Umjetničko-znanstvenog muzeja u Singaporu (Izvor: Youtube)

Izvori:

Sonja

Sonja Kirchhoffer po vokaciji je povjesničarka koja radi u obiteljskom obrtu za restauraciju „Industrijska arheologija“. Iako ne radi, strogo gledano, u struci u stalnom je doticaju sa starim stvarima. Kako je zanima puno toga, starog i novog, kada stigne čita i piše, a slobodno vrijeme najviše uživa u ulozi ponosne mame i šetačice obiteljskih pasa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *