Međunarodni tjedan i Međunarodni dan arhiva

Međunarodni tjedan i Međunarodni dan arhiva

U povodu obilježavanja Međunarodnog tjedna arhiva (8. – 14. lipnja) i Međunarodnog dana arhiva (9. lipnja), u svijetu pa tako i u Hrvatskoj organizirane su brojne aktivnosti i događanja kao što su izložbe, webinari, projekcije, predavanja, edukativne igre, stručni skupovi i sadržaji na web stranicama. Ovo je za arhive poseban tjedan i dan, vrijeme kada još jednom žele ukazati na važnost arhiva kao čuvara povijesti, ali i približiti ljudima povijest i gradivo koje vjerno čuvaju. Osim toga, cilj obilježavanja je i globalno promicanje važnosti zaštite i dostupnosti arhiva za pojedince i društvo.

Ove godine, Međunarodno arhivsko vijeće (ICA)  pokrenulo je  #AnArchivels kampanju na društvenim mrežama s ciljem promišljanja novih i inovativnih načina na koje se arhivi mogu približiti ljudima i pokazati im svoju važnost, ali i kako bi se razmotrile definicije i doživljaji arhiva. Moto ovogodišnjeg tjedna arhiva je Empowering knowledge societies koji obuhvaća teme vezane uz arhive i umjetnu inteligenciju, digitalnu zaštitu, napredne tehnologije, održivo znanje, pitanja povjerenja i dokazne vrijednosti i sl.

Webinar Arhivi i društvo znanja

Povodom obilježavanja, na Sveučilištu u Zagrebu u srijedu 10. lipnja, organiziran je webinar  Arhivi i društvo znanja . Program webinara obuhvaća predstavljanje knjige Vlatke Lemić Arhivi i digitalno doba te okrugli stol Arhivi i digitalno društvo.

Katastrofe u arhivima

Ove se godine Međunarodni dan arhiva u Hrvatskoj obilježava sa središnjom temom: Katastrofe u arhivimaNaime, 2020. godine navršava se 140. obljetnica katastrofalnoga potresa u Zagrebu 1880., koji je – uz to što je predstavljao iznimnu tragediju za jedan grad – predstavljao i jedan od prvih primjera medijski popraćene prirodne nepogode, koja je na taj način informativno intenzivno obišla tadašnje hrvatske zemlje ali i šire, napose kroz medij fotografije te novinskih reportaža i napisa.

Međunarodni dan arhiva, 09. lipnja 2020. Središnja tema arhiva u Hrvatskoj: "Katastrofe u arhivima". Povod temi bila je…

Objavljuje Hrvatsko arhivističko društvoPetak, 5. lipnja 2020.

Prigodni program Hrvatskog državnog arhiva

Od utorka, 9. lipnja 2020. u Hrvatskome državnom arhivu postavljena je izložba fotografija Katastrofe, nastala u suradnji Hrvatskog državnog arhiva i Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Tema izložbe su katastrofe kojima je uzročnik priroda, ali i sâm čovjek. Tako je izložba podijeljena na sljedeće cjeline: Veliki potres u Zagrebu 1880.; Poplava u Zagrebu 1964.; Domovinski rat 1991. – 1995.; Požar u crkvi Notre-Dame 2019. Ova, prvotna koncepcija, zbog novonastalih okolnosti je nadopunjena aktualnim događajima: zagrebačkim potresom od 22. ožujka 2020. i pandemijom uzrokovanom virusom COVID-19.

U sklopu izložbe fotografija Katastrofe prikazuju se i isječci filmova iz filmske nacionalne zbirke Hrvatske kinoteke HDA-a (HR-HDA-1941. Zbirka filmskog gradiva na elektroničkim i digitalnim medijima).

Izložba ostaje otvorena do 15. rujna, a osim u prostoru HDA-a, izložba se može pogledati i na  mrežnim stranicama HDA. Tijekom utorka (9. lipnja) i srijede (10. lipnja), moguće je, uz prethodnu najavu, razgledati izložbu uz stručno vodstvo.

Virtualna izložba Državnog arhiva u Zagrebu

Ove godine, Državni arhiv u Zagrebu priključuje se obilježavanju jednom virtualnom izložbom pod nazivom Državni arhiv u Zagrebu u kontekstu zagrebačkog potresa 22. ožujka 2020. Izložba je otvorena do 1. rujna 2020.

Razoran potres koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020. i uzrokovao štetu nesagledivih razmjera na građevinama na području grada, posljedice je ostavio i na zgradi Državnog arhiva u Zagrebu u Opatičkoj 29, palači Erdody – Drašković, zaštićenom pojedinačnom kulturnom dobru.

Dostupan je i plakat te programska knjižica koja sadrži informacije o svim programima kojima arhivske ustanove u Hrvatskoj obilježavaju svjetski dan arhiva i arhivista.

Izvori:

Magdalena Kuleš

Završila sam diplomski studij informacijskih znanosti, smjer arhivistika i informatologija. Zaljubljenica sam u francuski jezik i kulturu, vintage i putovanja. U slobodno vrijeme bavim se pjevanjem, čitam knjige, posjećujem kino i kazalište.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori