‘Meko’ okidanje: Povijest izložbe ženske fotografije

‘Meko’ okidanje: Povijest izložbe ženske fotografije

Izložba ‘Meko’ okidanje prvenstveno je o načinima i putevima kako su žene djelovale fotografski, polazeći od činjenice da, kada govorimo o području bivše Jugoslavije, žene u fotografiju ulaze kasno i ne bez prepreka.

Izložba ‘Meko’ okidanje – Upoznajemo povijest ženske fotografije u Hrvatskoj u zagrebačkoj Galeriji Spot (15. lipnja – 4. rujna 2020.) dio je međunarodnog istraživačkog projekta Arhiv umjetnica na mreži (Not Yet Written Stories – Women Artists’ Archives Online) u kojem, osim hrvatskog Ureda za fotografiju (UzF), sudjeluju i Fundacija Arton iz Varšave, SCCA iz Ljubljane i Latvijski centar za suvremenu umjetnost (LCCA).

Cilj projekta je uključiti djela umjetnica u javni diskurs o vizualnim umjetnostima

Izložba nije zamišljena kao retrospektiva onoga što je Ženska sekcija Fotokluba Zagreb uspjela postići na nacionalom fotografskom planu. Njome se prvenstveno želi potaknuti rasprava o načinima i putovima kako su žene djelovale fotografski, polazeći od činjenice da, kada se govori o području bivše Jugoslavije, žene u fotografiju ulaze kasno i ne bez prepreka.

Tiskani mediji bili su važno mjesto prodora fotografije u različite slojeve društva.

Unatoč razvoju specijaliziranih fotografskih časopisa, koji se na području bivše Jugoslavije počinju objavljivati od 1911., većina njih uglavnom je posvećena tehničkim pitanjima, savjetima fotoamaterima i reklamiranju novih proizvoda. Takvo će stanje dugo potrajati, dok će se tema ženske fotografije početi razmatrati tek nakon Drugog svjetskog rata, a i tada tek sporadično i nesustavno.

Izborom radova Slavke Pavić, Erike Šmider, Danijele Lušin, Ivančice Privora-Kurtela i Jadranke Fatur, ukazujemo na teme kojima su se bavile, upoznajemo načine stjecanja znanja i upoznavanja s klupskim zbivanjima koja su barem djelomično ostavila trag u njihovim opusima.

Zapitat ćemo se postoje li kritički prikazi društva, što su o ženama s kamerom u rukama govorili drugi, i postoji li uopće nešto što možemo okarakterizirati kao ženski pogled. Je li način kako su okidale snimke uistinu mekan, ili iza objektiva ne postoje rodne razlike?

Izložba je u ovom ljetnom periodu otvorena za posjetitelje do 24. srpnja 2020. godine. Nakon ljetne stanke izložbu je moguće posjetiti od 17. kolovoza 2020. Osim same izložbe, Ured za Fotografiju prirediti će i dodatni program otvoren za posjetitelje te prirediti i broj časopisa Fototxt posvećen upravo fotografkinjama.

FOTO: Postav izložbe u Galeriji Spot Zagreb/Izvor: Marko Ercegović

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori