Mesnička ulica: Jedna od najstarijih ulica u Zagrebu čuva brojne tajne

Mesnička ulica: Jedna od najstarijih ulica u Zagrebu čuva brojne tajne

Slikovita i prometna ulica koja povezuje Donji grad s Gornjim gradom, od Ilice do Visoke, već je u srednjem vijeku dobila ime po mesarima, odnosno po mesnicama koje su se u njoj nalazile.

Mesnička je jedna od najstarijih u Gornjem gradu i gradu uopće

Nastala je odmah nakon utvrđivanja brežuljaka poslije tatarske provale, u drugoj polovici XIII. stoljeća. Victus carnificium spominje se već 1368. u četvrtoj insuli (bloku kuća), čiji stanari čuvaju ključeve Mesarskih vrata, a ona u skromnom obliku postoje već od 1333. U visini današnjeg broja 14 izgrađena su 1557. nova Mesarska vrata, srušena 1536. Izvorna se ulica protezala samo do današnje Streljačke, kako se i vidi na Szemanovu planu grada iz 1822. Stanari Mesarske ulice nekada su se bavili isključivo mesarskim obrtom. Godine 1397. bilo ih je 12, a danas u toj ulici postoji tek jedna mesnica.

Stanari Mesničke bili su Tituš Brezovački i Sida Košutić

Od 1954. do 1965. na broju 47 živjela je Sida Košutić, koja je obilježila kuću u kojoj je živio Tituš Brezovački spomen-pločom.

FOTO: Beli Zagreb Grad

Od čudnih pak osoba i događaja srednjeg vijeka u Mesarskoj (danas Mesničkoj) ulici spominje se čedomorka Jelena, pokćerka postolara Fabijana, koja je godine 1466. bacila dijete u bunar u Mesarskoj ulici, a umjesto da je spaljena, osudili su je na progonstvo.

Na mjestu gdje je stajao križ pred Mesarskim vratima, grad je 1891. postavio spomenik Andriji Kačiću Miošiću, djelo Ivana Rendića.

Izvor:

  • Zagrebačke ulice. Naklada Zadro u suradnji s Muzejom grada Zagreba.
  • FOTO: Beli Zagreb Grad

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori