fbpx

MGZ: Raznovrstan program uz Dan grada Zagreba i njegovih branitelja

MGZ: Raznovrstan program uz Dan grada Zagreba i njegovih branitelja

Iako Muzej grada Zagreba i pripadajuće mu zbirke praznicima i blagdanima nisu otvoreni za posjetitelje, u subotu, 30. svibnja 2020., uz Dan državnosti obilježava se i Dan branitelja grada Zagreba, a tim će povodom Memorijalni centar raketiranja Zagreba 1991./1995. (Ulica Frana Petrića 4/I) iznimno biti otvoren za posjetitelje od 10 do 17 sati.

Ulaz je besplatan. Pozivamo vas da Centar razgledate uz stručno vodstvo u 11, 13 i 15 sati.

Program na Dan grada Zagreba

Na Dan grada Zagreba, u nedjelju 31. svibnja, ulaz u Muzej grada je besplatan!  Cijene svih naših publikacija snižene su 50%, a svaki deseti posjetitelj na dar dobiva jedan od naših kataloga.

Koncert sastava Zagrebački cinkuši

Na Dan grada Zagreba, u nedjelju, 31. svibnja, od 11 do 12 sati posjetitelji će uživati u koncertu sastava Zagrebački cinkuši i zagrebačkim evergreenima poput hitova Dobro mi došel prijatelGolubovi, Ja ljubim, Suze liju plave oči, Zagreb, Zagreb…
 

 Stalni postav i izložbena instalacija Muzejski život u doba pandemije i potresa

Na dan kada smo, nakon pandemije i potresa, vrata Muzeja ponovo otvorili posjetiteljima, otvorili smo i prigodnu izložbenu instalaciju naslovljenu Muzejski život u doba pandemije i potresa kako bismo posjetitelje upoznali s djelovanjem muzeja u to bremenito vrijeme. Posredstvom fotografskog i dokumentarnog materijala prezentiran je rad naših djelatnika na saniranju posljedica potresa i prevenciji širenja zaraze, a središnji eksponat su novopronađeni ulomci nadgrobne ploče zagrebačkog biskupa Luke Baratina koji je biskupiju vodio od 1500. do 1510. godine.

Tematsko vodstvo Simboli grada Zagreba

U 10 i u 12:30 sati, pridružite nam se na tematskom vodstvu i saznajte sve o simbolima našega grada.

Kreativna radionica za djecu Simboli grada Zagreba

Dok roditelji uživaju u koncertu Zagrebačkih cinkuša ili tematskom vodstvu Simboli grada Zagreba, za naše najmlađe posjetitelje pripremili smo kreativnu radionicu Simboli grada Zagreba. Sudjelujući u radionici, djeca će saznati priču o gradonačelnikovom lancu iz 19. stoljeća koji čuvamo u našem muzeju. Moći će i sama izraditi svoj svečani lanac gradonačelnika u tehnici kolaža.

Sudjelovanje na radionici je besplatno, a namijenjena je djeci predškolske i osnovnoškolske dobi.

 Za radionicu je potrebno obavezno se unaprijed najaviti zbog ograničenog broja mjesta muzejskoj pedagoginji Mariji Sabolić pomoću e-pošte na adresu: msabolic@mgz.hr ili putem telefona 01/ 4851 361.

Online izdanje slikovnice Krtica Talpa istražuje Muzej grada Zagreba.

Slikovnica Krtica Talpa istražuje Muzej grada Zagreba cjelovito je edukativno djelo primjereno integriranom poučavanju djece predškolske i mlađe školske dobi, ali i omogućuje percepciju važnosti inkluzije osoba oštećena vida svim dionicima sustava odgoja i obrazovanja.

Stvarajući ovu slikovnicu, autorica Vesna Leiner, muzejska savjetnica pedagoginja, imala je na umu uvažavanje različitosti i temeljne postavke naznačene u Konvenciji o pravima djeteta, kao što su: pravo na slobodu izražavanja te primanja i širenja obavijesti putem svih vrsta medija (čl. 13), Djeca s teškoćama u razvoju imaju pravo na život u uvjetima koji im omogućavaju oslanjanje na vlastite snage i olakšavaju njihovo djelatno sudjelovanje u zajednici (čl.24), Sva djeca imaju pravo na obrazovanje na temelju jednakih mogućnosti (čl. 28).

Slikovnicu pisanu svima razumljivim jezikom odlikuje uvažavanje različitosti i potreba drugih, stvaranje prijateljstava s djevojčicama i dječacima koji slabo vide ili uopće ne vide, ili se ne mogu kretati bez invalidskih kolica. Malena krtica Talpa djeci jasno ukazuje na potrebu poštivanja različitosti, uči ih empatiji i zanimanju za druge i drugačije i njihova prava. U tu svrhu načinjene su replike muzejskih eksponata koje korisnici mogu opipati, dodirivati i čitati na brajici kako bi ih pobliže upoznali i o njima učili.

Djeca kroz slikovnicu upoznaju Muzej grada Zagreba istražujući u društvu Talpe, krtice čija slabovidnost nije ograničavajuća, nego poticajna! Talpa djecu upoznaje s načinima i mogućnostima prilagođenoga kretanja kroz Muzej, ističući pritom važnost učenja čitanjem (Brailleovim pismom), dodirivanjem i istraživanjem. Družeći se s Talpom, djeca će upoznati npr. Zlatnu bulu Bele IV., grb grada Zagreba iz 1492. godine, povijest zagrebačke katedrale, profesora Baltazara, izumitelja Slavoljuba Penkalu, Hrvatsko narodno kazalište, reljefni crtež bana Josipa Jelačića, Markovu crkvu…

U povodu Dana grada Zagreba, pripremili smo i online izdanje slikovnice Krtica Talpa istražuje Muzej grada Zagreba, s dodanom audio komponentom, kako bi i slijepa i slabovidna djeca mogla uživati u istraživanju Muzeja u društvu krtice Talpe

FOTO: Facebook

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori