Mia Vaclavek: Karantena je zapravo zaslužna za pokretanje brenda

Mia Vaclavek: Karantena je zapravo zaslužna za pokretanje brenda

Pokraj marljivog učenja, studentica sociologije Mia našla je svoje mjesto i u umjetničkom području: izrađujući glineni nakit. Kako je to graditi vlastiti biznis i pratiti nastavu na daljinu u doba pandemije, Mia nam otkriva u nastavku.

Reci nam nešto o sebi, tko se krije iza myacocreations?

Moje ime je Mia. Imam 20 godina, studentica sam sociologije, zaljubljenica u umjetnost koja se svojim kreacijama želi suprotstaviti depersonalizaciji i manualnom načinu proizvodnje koji su prisutni u svim sferama života. Iza myacocreations krije se jedna obična djevojka sa velikim snovima.

Sjećaš li se trenutka kada si odlučila pokrenuti vlastiti posao? Kako je to izgledalo?

Nikad mi zapravo nije bila namjera pokrenuti posao niti sam se u početku, pa čak se ni sad, ne shvaćam tako ozbiljno. Nakit sam najprije krenula izrađivati kako bih svojim prijateljicama mogla pokloniti nešto izvorno moje, nešto što će naš odnos prikazati u materijalnoj formi. Karantena je zapravo zaslužna za pokretanje brenda budući da sam nakit tada izrađivala tijekom cijelog tog perioda i zapravo sam bila sama u sobi punoj naušnica. U želji da pokažem svoje radove svima, napravila sam Instagram profil i nakon tjedan dana je sve krenulo.

Započela si s radom u travnju. Koliko si već otprilike narudžbi imala u ovih prvih 8 mjeseci?

Uh, teško pitanje, no rekla bih negdje malo više od 100.

Radiš li sama ili imaš pomoć pri izradi nakita?

Nakit izrađujem sama, no pomoć mi je svakako potrebna kada je riječ o pakiranju narudžbi i za to su uvijek spremni dečko i baka.

Kako si našla ravnotežu između poduzetništva i studiranja?

Pa, zapravo tu ravnotežu još uvijek nisam postigla, biznis stavljam na pauzu za vrijeme ispita te se isto tako trudim učiti kontinuirano kako ne bi trebala raditi sve u zadnji čas. Moram priznati da imam tendenciju više zanemariti posao nego studij. U principu, sve se na kraju svede na listu prioriteta koja se mijenja iz dana u dan.

Kako funkcionira takav posao u doba pandemije? S kakvim si se poteškoćama susrela? Je li bilo nekih prednosti?

Budući da moj posao ne zahtijeva nužno fizički kontakt između mene i kupca, pandemija ga je zapravo i pogurala. Svi dogovori oko dizajna, boja i tako dalje odvijaju se preko Instagrama, a nakon što izradim komad nakita, šaljem ga poštom te kupac obavlja uplatu na moj račun. Znalo se dogoditi da netko naruči naušnice i ne uplati tjednima nakon, isto tako bilo je situacija i pogrešaka sa strane pošte kao što su izgubljeni paketi ili da poštar dostavi potpuno zdrobljen i uništen paket, no sve to se dogodilo vrlo malo puta pa na to gledam kao skoro zanemarivo. Jedna od glavnih prednosti je ta intimnija, individualnija komunikacija između mene i kupca te maksimalno prilagođavanje komada nakita njegovim željama i idejama.

Bi li voljela surađivati s nekim brendom ili dizajnerom?

Iskreno, nemam nikakvih preferenci što se toga tiče. Smatram da nas suradnje iznimno obogaćuju i izbižavaju. Tako da sam po tom pitanju potpuno otvorena za svaku suradnju i velika bi mi čast bila uopće surađivati s hrvatskim dizajnerima.

Nekoliko brzopoteznih:

Zadnja pjesma na playlisti: vbnd, Katie Tupper, Justice Der: Daughter of the Sun.

Zadnji film koji si pogledala: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring.

Zadnji kafić u kojem si kavu popila: Mali Cafe na Britancu.

Najdraže mjesto u Zagrebu: Klupica na planinarskoj stazi koja vodi do Grafičara.

Želja za Božić/Novu godinu: Napraviti nešto što me straši i pomoći onima koji to najviše trebaju.

Marta Čagalj

Studentica sociologije koja se u slobodno vrijeme bavi pisanjem i čitanjem na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori