Michio Kaku u potrazi za svetim gralom fizike: ‘Božja jednadžba’ uvod je u konačnu teoriju svega

Michio Kaku u potrazi za svetim gralom fizike:  ‘Božja jednadžba’ uvod je u konačnu teoriju svega

Michio Kaku jedan je od najpoznatijih fizičara na svijetu i suosnivač teorije struna. Poznat je po svom entuzijazmu zahvaljujući kojem o fizici piše razumljivo i lako, a u svojoj novoj knjizi Božja jednadžba otvara pitanja kao što su: Što se dogodilo prije velikog praska? Što se nalazi s druge strane crne rupe? Je li putovanje kroz vrijeme moguće? Postoje li crvotočine koje vode u druge svemire? Postoje li druge dimenzije? Postoji li multiverzum sastavljen od paralelnih svemira?

Kaku nam je u ovom takoreći graničnom djelu, djelu između popularnoznanstvene književnosti i znanstvene fantastike dao i povijesni presjek najvažnijih teorija fizike koje su odredile život kakvim ga živimo danas. Dok se svaki čovjek bar nekoliko puta u životu upitao: Od čega se sastoji svijet?, tek je nekolicina fizičara uistinu zasukala rukave i krenula u potragu za odgovorima. Potragu za konačnom teorijom, jednadžbom koja bi bila najveće znanstveno postignuće. Formula iz koje se mogu izvesti sve ostale.

Nažalost, nikome to nije pošlo za rukom. Barem ne u tolikoj mjeri.

U samom djelu susrest ćete se s brojnim povijesnim pregledama pojave i razvoja ključnih teorija s područja fizike. Pomalo suhoparno za one kojima fizika i povijest nisu bar predragi, a naročito pitko za one koji ovakva djela čitaju uz doručak.

Kaku daje pregled svih prethodnih revolucija koje su nam dale tehnološka čuda, počevši od Newtonove revolucije pa sve do ovladavanja elektromagnetskom silom, razvoja relativnosti i kvantne teorije i suvremene teorije struja. Objašnjava i kako bi upravo teorija struna mogla raspetljati najdublje čuvane tajne prostora i vremena. Krucijalna poglavlja zapravo su i završna poglavlja u kojima Kaku izlaže moguće posljedice zaključaka suvremene teorijske fizike na svakodnevni život.

Osobno, najzanimljivija gledišta koja iznosi Kaku jesu ona sv. Tome Akvinskog koji je u svojih pet postulata iznio dokaze o postojanju Boga. Od pet postulata, za Kaku su dva redudantna pa iznosi samo 2.

  1. Kozmološki dokaz. Stvari se mičku jer ih nešto gurne, odnosno nešto ih pokrene. Ali što je prvi pokretač ili prvi uzrok koji je pokrenuo svemir? To mora biti Bog.
  2. Teleološki dokaz. Svuda oko sebe vidimo iznimno kompleksne i sofisticirane objekte. No svaki dizajn mora imati svog dizajnera. Prvi je dizajner bio Bog.
  3. Ontološki dokaz. Bog je po definiciji najsavršenije biće koje možemo zamisliti. Ali možemo zamisliti i Boga koji ne postoji. Ali da Bog ne postoji, ne bi bio savršen. Stoga mora postojati.

Referirajući se na Stephena Hawkinga, Kaku zaključuje: “Ako uspijemo otkriti konačnu teoriju, ona bi s vremenom u širokim crtama trebala biti razumljiva svima, a ne samo nekolicini znanstvenika. Tada ćemo svi mi, filozofi, znanstvenici i obični ljudi, moći sudjelovati u raspravi o pitanju zašto i mi i svemir postojimo. Da uspijemo naći odgovor na to pitanje, bio bi to krajnji trijumf ljudskog razuma, jer u tom bismo trenu spoznali Božji um”.

O autoru

Michio Kaku (1947., San Jose, Kalifornija) jedan je od najpoznatijih svjetskih fizičara i suosnivač teorije polja struna, futurist i autor nekoliko uspješnica. Studirao je na Harvardu i Berkeleyju, a zatim je kratko predavao na Princetonu, prije nego je započeo dugogodišnju karijeru profesora teorijske fizike na City College of New York. Napisao je više od 70 stručnih članaka. U svojim knjigama pokušava fiziku i njezina postignuća približiti što širem čitateljstvu, a među njima se ističu mnoge uspješnice kao što su Hiperprostor, Budućnost čovječanstva, Parallel Worlds (Paralelni svjetovi),

Svemir je iznimno lijepo, uređeno i jednostavno mjesto. Mene neizmjerno zadivljuje da svi fizikalni zakoni našeg svemira mogu stati na list papira. … S obzirom na iznimnu kratkoću tog lista papira, teško je izbjeći zaključak da je sve to unaprijed isplanirano, da se u tom elegantnom dizajnu nazire djelovanje kozmičkog dizajnera. Po meni je to najjači argument za postojanje Boga.

Michio Kaku

Knjigu potražite na svim prodajnim mjestima Planetopije i njihovu Webshopu.

FOTO: PROMO

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori