fbpx

Milan Mladenović: ‘Dečak iz vode’ koji je želio mir

Milan Mladenović: ‘Dečak iz vode’ koji je želio mir

Ulica Milana Mladenovića smještena je u Novom Zagrebu, točnije u Zapruđu. Ulica ima izlaz na rotor, a osim Mladenovića u blizini ulice imaju još dva glazbena velikana: Ivo Robić i Karlo Metikoš. Ali zašto je legendarni frontmen i pjesnik zaslužio ulicu u Zagrebu?

Rođen u Zagrebu

Milan Mladenović rođen 21.9.1958. u Zagrebu. Kao sin oficira JNA bio je izložen stalnim selidbama. U Zagrebu je živio do svoje šeste godine kada se seli u Sarajevo. Život u Sarajevu nije mu se svidio rekao je da mu je to vrlo mračan period iz života te da se nije uklopio. Za vrijeme boravka u Sarajevu dobio je svoju prvu gitaru te krenuo u glazbenu školu u kojoj je pohvatao prve akorde.

Nikad nisam naučio čitati note. Nisu mi trebale. Svirao sam po osjećaju i intuiciji jer muzika je ništa drugo nego osjećaj.

Milan Mladenović

Kada se preselio u Beograd već je pomalo znao svirati. Najveći utjecaj na njega imali su Beatlesi. Beograd je ubrzo postao njegov grad. Uklopio se u njegov način života koji mu je postao inspiracija. Krajem 70-tih osnovao je sastav Limunovo drvo.

Bend je imao vrlo dobar odaziv publike pa je tako dva puta rasprodao dvoranu SC u Beogradu. Ubrzo Mladenović osniva novi bend – Šarlo Akrobata. Iako bend nije dugo trajao, imao je kultni status.

Šarlo Akrobata je djelovao vrlo kratko, od travnja 1980. do listopada 1981. Za to kratko vrijeme postali su legende novog vala i izdali jedan od svojih najboljih albuma Bistriji ili tuplji čovjek biva kad.

Tada Mladenović mijenja ime benda u Ekatarina Velika. Taj bend čine: Mladenović (vokal i gitara), Pečar (basist), Magi (klavijaturistica) i bubnjari koji će se često mijenjati.

EKV – bend koji je u studiju znao provesti i do 12 sati

EKV je već sa svojim prvim albumom dobila veliku popularnost. Bend nije težio žanrovskom sviranju već eksperimentiranju.

Bend je navodno znao u studiju provesti i do 12 sati kako bi dobili zvuk koji žele. Vrijeme novog vala već je prošlo Milan je sazrio kao autor, glazbenik, ali kao i osoba. Od onih buntovnih i veselih pjesama sada piše tekstove o emocijama, osjećajima i svemu onom što ga muči.

Mladenović je u trenutku najveće popularnosti benda Zagreb opisao kao savršen grad za svirati ovakvu muziku. Rekao je kako Zagreb shvaća alternativnu struju i kako ne teži mainstreamu već njegovi ljudi razumiju osjećaje koje bend govori kroz glazbu.

Kroz život se možete boriti protiv svega, samo protiv sebe – ne! Dakle, borite se za svoju ličnu slobodu i demokraciju, ne dozvolite da vas neki lažni srebrnjaci i krivo opravdane norme uguše i opterete. Borite se za svoj život!

Milan Mladenović

Početak rata i bolest

Početkom rata, Pečar se seli u London, a Mladenović zajedno s drugim velikim beogradskim bendovima, Električnim orgazamom i Partibrejkersima, započinje antiratne prosvjede u Beogradu.

Cilj prosvjeda je bio zaustaviti Miloševićevu politiku i spriječiti već započeti krvavi sukob u Vukovaru i Dubrovniku. Ta tri bend oformili su jedan bend poznat kao Rimtutituki on je na otvorenom autobusu vozio se po Beogradu i širio antiratne poruke. Njihov hit singl bila je pjesma Slušaj ‘vamo koja je imala poruku: Mir, brate, mir.

Dečak iz vode (kako je sebe nazvao u pjesmi Oči boje meda) umro je 5.11.1994. od raka gušterače. Navodne je svoje zadnje riječi rekao Magi, ali ona nikad nije rekla koje su to bile.

Mladenović već ima svoje ulice u Beogradu i Podgorici, a njegovo ime nosi i plato pred beogradskim Domom omladine.

Ulica Milana Mladenovića nije posveta samo njemu, nego nego cijeloj jednoj generaciji glazbenika koji su nas zadužili besmrtnim pjesmama.

Popularna kultura 80-ih vodi živahan zagrobni život koji prati veliki medijski i općenito kulturni utjecaj. Zato nazvati neku ulicu, trg ili park po Milanu Mladenoviću znači dati i priznanje jednoj epohi, jednoj mladosti i jednom načinu razmišljanja brutalno zatučenom tijekom 90-ih godina 20. stoljeća

Marin Knezović, predsjednik gradskog odbora koji odlučuje o imenima ulica

Izvori:

  • Aleksandar Žikić: Mjesto u mećavi- Priča o Milanu Mladenoviću

Ivan Lukač

Sport i glazba su moja okupacija. U zadnje vrijeme se trudim nešto pametno napisati na te dvije teme. Mlad sam, možda jednom i uspijem :)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *