fbpx

Milivoj Matošec: Nagrađivani dječji književnik

Milivoj Matošec: Nagrađivani dječji književnik

Ako vas put nanese na zagrebačku Malešnicu možete posjetiti ulicu Milivoja Matošeca. U tu ulicu možete ući s južne strane iz ulice Ivane Brlić Mažuranić ili sa sjeverne strane iz ulice Ante Topića Mimare. No, znate li tko je Milivoj Matošec, koji se našao u susjedstvu književnice Ivane Brlić Mažuranić i slikara Ante Topića Mimare? Ako ne znate, vrijeme je da pročitate naredne retke.

Rođen u Zagrebu

Milivoj Matošec rodio se 1929. godine u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Nakon toga upisuje studij prava te 1953. godine diplomira na Pravnome fakultetu u Zagrebu. Bavio se novinarstvom i bio je urednik listova i časopisa Vjesnik, Kerempuh, Omladinski borac i Horizont.

O Milivoju Matošecu pogledajte u prve 2 min.

Pravnu karijeru zamijenio radijom i televizijom

Bio je dramaturg i urednik dječjeg programa u tadašnjoj Redakciji emisija za djecu Radio Zagreba, od 1960. do 1964. godine, a od 1965. pa sve do smrti 1982. godine bio je dramaturg i urednik programa za djecu Televizije Zagreb.

Priče svake generacije: 90 godina Hrvatskog radija i 60 godina ...
Dječju emisiju Zlatna nit uređivao je Matošec (1976.-1978.), a prepozntljiva je bila po liku Špiro Špula koji je govorio: Pjevao ili sviro, ja sam uvijek Špiro! Njega je tumačio glumac Špiro Guberina.
izvor: hrt.hr

Napisao je mnoge radijske i televizijske drame za djecu i mlade, a njih 60 je izvedeno. Također, bio je i scenarist televizijskih serija Udruženje radoznalih, Velika i mala pričaonica, Blago kapetana Parangala, Oklada stoljeća. Osim za televizijske serije i emisije pisao je scenarije i za crtane filmove.

Udruženje radoznalih bila je igrano-lutkarska serija za djecu i mladež, prikazivana na Televiziji Zagreb od 1969. do 1972. godine.
izvor: hrt.hr 

Maštoviti dječji književnik i dio školske lektire

Stvaralaštvo Milivoja Matošeca obilježila je dječja književnost. Autor je dvadeset romana i priča koji su najčešće pustolovne i znanstveno – fantastične tematike. Najpoznatiji među njima su pustolovni roman Tragom brodskog dnevnika i znanstvenofantastični roman Suvišan u svemiru.

Matošec, Milivoj - Tragom brodskog dnevnika
izvor: knjiga.hr
Milivoj Matošec - Suvišan u svemiru - Kupindo.com (29519461)
izvor: knjiga.hr

Njegovi najuspješniji romani su Tiki traži neznancaStrah u Ulici lipa i Okuka na zlatnoj rijeci u kojima su glavni likovi uglavnom nestašni i inteligentni gradski dječaci upleteni u tajanstvene i neočekivane zaplete.

Kazalište Žar ptica 2008. godine izvelo je predstavu Strah u ulici lipa u adaptaciji Olivera Frljića.

Dječak sa Sutle

Godine 1975. Matošec je napisao djelo Dječak sa Sutle,u kojem piše o djetinjstvu Josipa Broza Tita, kojeg je većina čitateljske publike ocijenila kao sklonog idealizaciji i pretjerivanju.

Dječak sa Sutle by Milivoj Matošec
izvor: antikvarijat vremeplov

Postignuća i priznanja

Neka Matošecova djela prevedena su na ruski, mađarski, slovenski i albanski jezik, što dokazuje kvalitetu i jedinstvenost njegova rada.

Roman Strah u Ulici lipa nagrađen je 1968. godine nagradama Grigor Vitez za tekst, prvom nagradom za dječju knjigu u Hrvatskoj, i nagradom Mlado pokolenje, dok je roman Okuka na zlatnoj rijeci 1974. godine bio dobitnik nagrade Ivana Brlić Mažuranić za tekst i ilustraciju.

Savez Društava "Naša Djeca" Hrvatske | Nagrada “Grigor Vitez”
Nagrada Grigor Vitez
izvor: savez-dnd.hr

Matošec svojom kreativnošću, maštom i napetim zapletima intrigira i interesira već deseteljećima i malu i veliku čitateljsku publiku i zato zaslužuje svoje mjesto u povijesti hrvatske (dječje) književnosti.

Izvori:

  • biografija.com
  • enciklopedia.hr
  • hrt.hr
  • Hrvatski biografski leksikon onilne

Nikolina Solić

Završila sam diplomski studij povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (usmjerenje Suvremena povijest). Volim istraživati kulturnu, žensku i socijalnu povijest grada Zagreba, kazalište, književnost i gastropovijest. Velik sam obožavetelj vintage odjeće, nakita i starih kuharica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *