Ministarstvo kulture dodijelilo oko 1,5 milijuna kuna za dostupnost kulturnih programa osobama s invaliditetom

Ministarstvo kulture dodijelilo oko 1,5 milijuna kuna za dostupnost kulturnih programa osobama s invaliditetom

Pilot projekt s ciljem povećavanja dostupnosti kulturnih programa za osobe s invaliditetom, pokrenut je u suradnji sa pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom Ankom Slošnjak, koja svoju funkciju obavlja još od 2008. godine. U sklopu pozivnog natječaja dodijeljeno je više od milijun i petsto tisuća kuna kulturnim programima namijenjenim osobama s invaliditetom, kao i djeci i mladima s teškoćama u razvoju. Ministarstvo ističe da je namjera pratiti realizaciju projekta i postupno ga učiniti redovnim natječajem Ministarstva kulture, a kako bi se osigurala sredstva za financiranje sadržaja koji bi ovoj kategoriji građana podigli razinu kvalitete života.

Anka Slošnjak i njezina osobna asistentica Nika (Izvor: Facebook)

Otklanjanje nejednakosti u društvu

Ovi programi trebaju zadovoljiti konkretne potrebe skupine građana s invaliditetom i na taj način otkloniti što je više moguće nejednakosti u društvu. Cilj je omogućiti osobama s problemima da razviju svoje sposobnosti i vještine. Razne vrste invaliditeta traže i različite programe koji će biti prilagođeni različitim oštećenjima.

U pitanju su raznoliki programi iz područja audiovizualnih djelatnosti, izvedbenih i vizualnih umjetnosti, knjiga i književnosti i kulturne baštine. Anka Slošnjak je poučena osobnim iskustvom jasno pojasnila potrebe osoba s invaliditetom: To što je netko osoba s invaliditetom, ne znači da nema interese, svoje navike i svoj stav, želje, talente, a to se vrlo često zaboravlja i zanemaruje čime s krše prava u raznim područjima  života tih osoba.

Mobilne aplikacije kao dio programa (Izvor: ICT-AAC Facebook)

Potpore za mobilne aplikacije i za terapiju glazbom

Potpore su dodijeljene i za mobilne aplikacije namijenjene pomoći osobama s oštećenjima sluha i vida te intelektualnim poteškoćama, a dodijeljene su i za područje glazbene terapije baziranom na načelima specifične terapije Orff Schulwerka koja se temelji na ideji jedinstva govora, glazbe, plesa, a koja višestruko stimulira osjetila.

Orff Schulwerk terapija (Izvor: Orff-Schulwerk Eğitim ve Danışmanlık Merkezi Türkiye Facebook)

Na ovaj način se osobama s invaliditetom kroz sudjelovanje u kulturno-umjetničkim programima daje mogućnost da razviju svoje potencijale kako bi se mogli izjednačiti s drugim građanima i to ne samo u svojim postignućima već i osjećajima koji iz te uključenosti proizlaze.

  • Izvori:
  • Civilnodruštvo.hr, Anka Slošnjak: Ponosna sam na rezultate koje smo postigli u području zaštite prava osoba s invaliditetom, 2019.,
  • HOSU, CROSA – Croatian Orff Schulwerk Association,
  • Ministarstvo kulture, Rezultati Poziva za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj u 2020.

Sonja

Sonja Kirchhoffer po vokaciji je povjesničarka koja radi u obiteljskom obrtu za restauraciju „Industrijska arheologija“. Iako ne radi, strogo gledano, u struci u stalnom je doticaju sa starim stvarima. Kako je zanima puno toga, starog i novog, kada stigne čita i piše, a slobodno vrijeme najviše uživa u ulozi ponosne mame i šetačice obiteljskih pasa.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori