Mira Vučetić: Znala je na svoj poseban način podučavati buduće domaćice

Mira Vučetić: Znala je na svoj poseban način podučavati buduće domaćice

This is a man’s world, this is a man’s world. But it wouldn’t be nothing, nothing without a woman.

Etta James: It’s A Man’s, Man’s, Man’s World

O ženama koje su pomicale svoje granice, o ženama koje su obilježile hrvatsku povijest, kulturu, umjetnost, književnost, sport, znanost i tehnologiju, saznajte i naučite koji je Ženski trag u povijesti.

Pokazalo se da je zapravo stvorena, da bude učiteljicom domaćica. Mira Vučetić se istaknula baš u tome, što je znala na svoj poseban način podučavati buduće domaćice.

Hrvatica, 1.4.1939., str 127.

Proučavajući starija izdanja hrvatskih kuharica i recepata, zasigurno ste se barem jednom susreli s knjigama gđe Mire Vučetić, koja je neumorno radila skoro 45 godina. U tih nepunih 45 godina napisala je brojne domaćinske priručnike i kuharice. No, Mirin život bio je pun drugih izazova, stoga vam u nastavku donosimo njen životni i profesionalni put.

Milka Pogačić otkrila je u njoj veliku darovitost za sve sposobnosti koje su potrebne učiteljici domaćinstva…

Rodno mjesto naše junakinje je Ogulin, godina rođenja je 1892., a djevojačko prezime je Seifert. U rodnom gradu, na tromeđi Like, Gorskog Kotara i Korduna, Mira je završila osnovnu školu. Nakon toga put ju vodi u Zagreb, gdje je pohađala Ženski licej, a 1910. godine stekla je zvanje za učiteljicu osnovnih škola.

No, Mirino obrazovanje otišlo je korak dalje. Pohađala je školu za Praktična ženska zvanja u Zagrebu i usavršila se za učiteljicu kućanske struke. Godine 1912., počinje raditi u Višoj djevojačkoj školi, kućanski smjer, i njoj pripojenoj školi za Praktična ženska zvanja, koju je godinama vodila pjesnikinja i pedagoginja Milka Pogačić.

Započela je skromno i tiho. Svršivši ženski licej stupila je u školu, koju je ustrojila znamenita naša pjesnikinja i pedagoškinja Milka Pogačić…Milka Pogačić otkrila je u njoj veliku darovitost za sve sposobnosti, koje su potrebne učiteljici domaćinstva i postavila ju načelo kućanstva u svojo školi. Tek ovdje su se razvile u jakim konturama sve njene odlike za ovaj rad.

Hrvatica, 1.4.1939., str 127.

Uz to, bila je članica Udruge hrvatskih učiteljica i voditeljica administracije Dječjeg doma u Kukuljevićevoj ulici te voditeljica ambulantnih tečajeva i domaćinskih tečajeva u brojnim hrvatskim gradovima.

Udaja i vrijeme Prvog svjetskog rata

Mira se 1913. godine udala za Juru plemenitog Vučetića. Prema tadašnjem zakonu učiteljicama je udajom prestajala državna služba. Zanimljivo je, da je tadašnja Vlada iznimno Miri dopustila rad jer je bila jedina kvalificirana kućanska učiteljica.

Godinu dana nakon, izbija Prvi svjetski rat, koji je prekinuo rad Više djevojačke škole. No, Milka Pogačić i Mira Vučetić nisu se dale obeshrabriti i radile su ono što je bilo potrebno. Tako je Milka preuzela je vodstvo bolnice Crvenoga križa, a Mira, zajedno s djevojkama iz Više djevojačke škole, pripremala je dnevne obroke za ranjenike. Osim toga, Mira je radila i kao nastavnica Građanske škole.

U godinama iza rata, točnije 1925. godine, povjerena joj je uprava nad Dobrom Pušća i imala je za zadatak organizirati kućansku školu za seoske djevojke na napuštenom imanju baruna Raucha. U iduće dvije godine Mira je obnovila to imanje i osnovala Domaćinsku školu, koja je postala uzor za osnivanje takve škole u Zagrebu.

Domaćinska škola u Zagrebu

Osnovale su gospojinski odbor gdje je gdje Heinzl i gdja Slava Fűrst, sa ciljem da stvore domaćinsku školu. Zasluga je ovih dviju žena tim veća, što su odabrale gdju Miru Vučetić da uvede, uredi i upravlja ovu domaćinsku školu…Znala se boriti sa svim financijalnim poteškoćama i sama je svojom spremnošću iz ove male škole stvorila veliku domaćinsku školu sa svim modernim uredjajima i potrebitom nastavom, koja je potrebna svakoj budućoj domaćici. Svaki potez pera, svaki uredjaj, svaki dio ove nastave, njeno je djelo.

Hrvatica, 1.4.1939., str 127.

Spomenuta gđa Heinzl je Berta Heinzl, kulturna djelatnica i humanitarka te supruga gradonačelnika Vjekoslava Heinzla. Ona je osnovala Gospojinski odbor Zagrebačke domaćinske škole, za čiju je ravnateljicu postavljena Mira Vučetić.  Škola je otvorena 1928. godine, a 1930. godine Mira je osnovala humanitarni odbor Kolo domaćica čija je zadaća bila pribavljanje sredstava za rad Domaćinske škole. Na mjestu ravnateljice škole Mira se zadržala do njemačke okupacije. U tom periodu bila je jedina koja je predavala sve predmete kućanske struke i predmete općeg obrazovanja.

Borba za školu

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, upravu nad Domaćinskom školom preuzela je agronomkinja Dušanka Kopač. Prema Mirinim biografskim zapisima nova ravnateljica željela je školu pretvoriti u  Poljoprivrednu domaćinsku školu. S novom upravom Mira nije mogla naći zajednički jezik, što je rezultiralo i njenim boravkom u zatvoru. Spor je završio Mirinim puštanjem na slobodu, a Mira je početkom 1946. godine, prema vlastitom zahtjevu, otišla u mirovinu.

Kuhajte s ljubavlju i veseljem pa neće izostati željeni uspjeh

Ljubav, znanje i stručnost prema kuhanju i organiziranju domaćinstva, koje je trajalo skoro 45 godina, Mira je objedinila u svojim knjigama i priručnicima.

Izdvajamo: U kuhinji (1929.), Domaćica u kuhinji (1934.), Priručnik za kuhanje: Teorija i praksa (1937.), Veliki priručnik za kuhanje (1939.), Mali priručnik za kuhanje (1939.), Kuharstvo: Veliko izdanje (1943.), Ja sam mala kuharica: priručnik kuhanja za osnovnu školu (1963.), Suvremena prehrana i kuhanje (1961.), Slatka jela, torte i kolači (1970.) i Zlatna knjiga kuharstva (1972.).

Osim toga, Mira je uređivala časopis Naš dom, pisala brojne priloge koje je redovno objavljivala u dnevnim listovima. Većina njenih knjiga i priručnika doživjela su brojna ponovljena izdanja, što nam govori o popularnosti i kvaliteti Mirinih riječi.

Mirin trag u povijesti

To su djela darovite žene i nastavnice, koja nalazi uvjet svojemu životu, da se potpuno predaje svim svojim snagama, težnjama i ciljevima jedino zadatku: od naše mlade hrvatske generacije stvoriti mlade domaćice. Takve koje će svomu domu dati znanje, toplinu, ukus, srce i ljubav. Gdja Vučetić pruža svojim učenicama i kućansku literaturu, pruža im i knjige za dom za vodjenje svog knjigovodstva, upućuje ih najmodernijem savršenom domaćinstvu.

Hrvatica, 1.4.1939., str 127.

Gđa Vučetić napustila nas je 1976. godine. Iza nje ostaju njeni recepti, njeno znanje, njena ljubav utkana u svaki recept, svaku riječ.

Stoga, izdvojite malo vremena, pročitajte neku od navedenih Mirinih knjiga, pronađite recept koji ćete isprobati i prenesite dio Mirinog duha u svoje domove.

Izvori

Hrvatica, 1.4.1939., str 127.

  • Naslovna foto: Pixabay

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori