Mlade glazbenice iz sastava Trio Lur izdale svoj prvi album ‘Cor mundum’

Mlade glazbenice iz sastava Trio Lur izdale svoj prvi album ‘Cor mundum’

Trio Lur, sastav mladih akademskih glazbenica Lucije Rašeljke Petrač (flauta), Urse Ljuban (orgulje) i Ree Alaburić (sopran), izdao je svoj prvi album Cor mundum nakon deset godina zajedničkog rada, na kojem su uz nekoliko stranih, pretežito hrvatski autori, u nakladništvu izdavačke kuće Cantus, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH.

Trio Lur jedan je najaktivnijih klasičnih sastava mlađe generacije

Ove vrsne glazbenice, školovane u domovini i inozemstvu (Italija, Njemačka, Austrija), krenule su u svoju glazbenu avanturu tijekom školovanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u sklopu predmeta komorne glazbe pod vodstvom prof. Ljerke Očić, te su surađivale i s prof. Pavlom Mašićem. Trio Lur, kao jedan od najaktivnijih klasičnih sastava mlađe generacije iza sebe ima niz održanih koncerata diljem Lijepe Naše i u inozemstvu (Moskva, Kavkaz, Rim, Pariz, Stuttgart, München, Salzburg i dr.).

Repertoar trija proteže se od baroka do suvremene glazbe, a naročito je naklonjen hrvatskim skladateljima

Tako su do sada imale priliku praizvesti djela Ivana Josipa Skendera, Ante Knešaureka i Ivana Božičevića na svojim koncertima u katoličkoj katedrali u Moskvi, u centralnoj pariškoj crkvi Saint Madeleine i u Zagrebu u sklopu Pasionske baštine u crkvi Bezgrešnog Srca Marijina na Jordanovcu  gdje je album i sniman. Za svoj nastup i rad dobile su izvrsne kritike glazbenog časopisa Cantus koji je osim izvedbe pohvalio i rad hrvatskih kompozitora i ljepotu hrvatske umjetničke glazbe.

Iznimno su ponosne na svoj novi album jer su u njemu objedinjena djela koja su najradije izvodile na svojim koncertima kao i iznimno kvalitetna djela hrvatske umjetničke glazbe, Dore Pejačević, Blagoja Berse, Julije Bajamontija, Ivana Josipa Skendera, Ante Knešaureka i Ivana Božičevića.

Album Trija Lur Cor mundum možete pronaći u trgovinama Croatia Records u Zagrebu, Rijeci i Splitu, te online na stranici www.cantus.hr.

FOTO: Maja Maljković Zelalija

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori