Mnogi Zagrepčani odlučili su pobjeći od vrućine gradskog asfalta baš na ovo mjesto

Mnogi Zagrepčani odlučili su pobjeći od vrućine gradskog asfalta baš na ovo mjesto

Iako smo toliko dugo priželjkivali ljeto, bijeg od vrućina i gradske vreve postala je nit vodilja mnogim Zagrepčanima. Iako su mnogi već s prvim naznakama sunca bukirali svoje godišnje odmore i pohrlili na more, mnogi su vikend utočišta od visokih stupnjeva odlučili potražiti i na ne tako tipičnim mjestima.

Uz sve popularniji detoks od društvenih mreža, s njime popularni postaju i takozvani glampinzi, odnosno glamurozne vrste ili alternacije kampiranja u prirodi koje omogućuju odmak od tehnologije, užurbanosti velikog grada i stresa koji sve više utječe na zdravlje Millennialsa.

Samo neki od benefita odmaka u prirodu su čisti zrak, bolji san i kretanje koje automatski bolje djeluju i na samo mentalno zdravlje pojedinca te bolje raspoloženje

Jedna od sve popularnijih lokacija čije preporuke daju biciklisti i planinari jedno je malo mjesto kraj Karlobaga, Ledenik Cesarički, koji se nalazi na 500 metara nadmorske visine. Njegova pozicija je idealna za odlazak u prirodu, ali i na more koje se nalazi samo korak daleko.

Iako je Lika nekada bila percipirana kao usputna stanica do Dalmacije, danas nudi bogatu turističku ponudu kojoj se turisti često vraćaju. Dvije lokacije koje apsolutno oduzimaju dah su Premužićeva staza  i Dabarski kukovi.

Premužićeva staza dio je Nacionalnog parka Sjeverni Velebit koja se smatra pravim remek-djelom graditeljstva jer je građena u kamenu – suhozidu. Sama staza posebna je jer na jednostavan način vodi do najkršovitijih dijelova Velebita te Hajdučkih i Rožanskih kukova. Iako je duga 57 kilometara, pogodna je za posjetitelje koji nemaju planinarskog iskustva jer nema velikih uspona s kojih se možete spustiti u bilo kojem trenutku.

Dabarski kukovi dio su Srednjeg Velebita te se nazivaju njegovim kamenim srcem. Radi se o nizu oštrih stjenovitih vrhova koji izviru iz šuma i travnjaka što ih čini toliko posebnima. Za samo penjanje na njih potrebno je imati planinarskog iskustva no dolazak do njih omogućen je prohodnom šetnicom kojoj se prilazi s Baških Oštarija. Na putu do tamo moguće je zastati na nekoliko predivnih vidikovaca s kojih se vidi cijela Lika, što planinarenju daje magičan dodir.

Između ljepota Like smjestilo se i savršeno mjesto za ‘glam’ dio kampinga u Lici – Hostel Čelina, naselje u razvoju koje je savršeno za odmor od dvoje pa do 30 ljudi

Hostel se nalazi u Ledeniku Cesaričkom u samom srcu netaknute ličke prirode, gdje je korak od njegovih ljepota, a dva do mora – ako se na odmoru ipak odlučite osunčati na plaži.

Sa svojih 30 kreveta, idealno je odmorište za ekipu jer se u sklopu nalazi konoba u kojoj je moguće napraviti kasni ljetni roštilj, ali i kušati mnogobrojne ličke specijalitete koje za vas mogu pripremiti domaćini. Sir škripavac, pršut, basa, kobasice, janjetina i teletina ispod peke.. samo su neki od specijaliteta koje će zadovoljiti svako nepce.

Za one koji su ipak više željniji privatnosti, u ponudi je i privatna kuća za odmor, uređena u pravom ‘glamping’ stilu čiji ambijent poziva na detoks od stresa.

Ideja naselja bila je dovesti turizam u Liku. Lika je sama po sebi predivna te nudi svoje ljepote, gastronomiju te bogatu povijest, no nažalost često se percipira kao usputna stanica do Dalmacije. S potrebom ljudi da se maknu iz velikih gradova i stresa, a da tom prilikom ne osjete manjak komfora kada odu u prirodu, odabrali smo izgraditi naselje koje se nalazi u samom srcu prirode, na samo nekoliko minuta vožnje od svih predivnih ličkih sadržaja. Odmak od stresa i tehnologije, ali uz kvalitetan odmor i dobru hranu bila nam je nit vodilja  i mislim da u tome uspijevamo.

Idejni začetnici naselja, Ante i Božena Radošević

S dobrom prometnom povezanošću te ne tako dalekom udaljenosti, ‘glamping’ kao novi način detoksa mogao bi postati nešto što ćemo raditi i vikendima, a ne samo čekati godišnji odmor.

FOTO: PR

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori