Mural u Dežmanovoj Chopinu u čast

Mural u Dežmanovoj Chopinu u čast

Ove godine obilježava se 210. godina rođenja poljskog skladatelja Frédérica Chopina. Veleposlanstvo Republike Poljske u Hrvatskoj je tom prigodom financiralo, u suradnji s poznatim uličnim umjetnikom Borisom Baretom izradu murala s njegovim likom.

Skladatelj koji je očarao

Chopin je skladatelj koji je očarao ne samo svoje suvremenike već i sve one koji su došli poslije njega. Tako suvremeni pijanist Charlie Albright navodi sljedeće:
Chopinova je glazba u svojoj ljepoti neusporediva. Iako se riječ ljepota pretjerano često koristi, ništa je bolje ne opisuje. Pjesnički pijanizam koji piše, dodiruje srce na jedinstven način, neusporediv s bilo kojim drugim skladateljem.

Chopinov Proljetni valcer (Izvor: Youtube)

Shopinovo srce stoji još, čini se, u konjaku

Iako je Poljsku napustio sa svega dvadeset godina, na kraju svog života poželio je da mu srce vrati u Poljsku, što je i učinjeno. Unatoč tome što je Chopin bio agnostik srce mu je danas pohranjeno u zidu crkve Svetog Križa u Varšavi, gdje je stoji i citat iz Evanđelja po sv. Mateju: Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce.

Prije šest godina u Varšavi je ekshumirano njegovo srce, i ono je tom prigodom samo pregledano i fotografirano bez vađenja iz hermetički zatvorene staklenke u kojoj se nalazi. Zbog tekućine boje jantara u kojoj je srce pohranjeno, smatra se da je riječ o konjaku. Stručnjaci koji su analizirali fotografije smatraju da stanje srca ide u prilog smrti od tuberkuloze, ali i komplikacija povezanih sa perikarditisom ili upalom srčane ovojnice.

Ilustracija srca (Izvor: Pixabay)

Bare ‘ispisao’ priču

Mural je naslikao, na zidu zgrade Ministarstva državne imovine u Dežmanovoj ulici na broj 10, poznati hrvatski ulični umjetnik Boris Bare. Ovaj je mural dio projekta Kad bi zidovi mogli pričati, i u ovom slučaju on će vjerojatno dosta dugo plijeniti pozornost prolaznika te na svoj posredan način prenositi priču o ovom jedinstvenom glazbeniku.

🇭🇷 Pozivamo vas da pogledate kratki video u kojem je prikazan nastanak zagrebačkog murala o Chopinu! 🎹***🇵🇱 Zapraszamy do obejrzenia krótkiego filmiku o tym, jak powstawał zagrzebski mural o Chopinie! 🎹

Objavljuje Ambasada RP w Zagrzebiu / Veleposlanstvo Republike Poljske u ZagrebuČetvrtak, 16. srpnja 2020.
Nastanak murala u Dežmanovoj
  • Literatura:
  • Corinna da Fonseca-Wollheim, Ingenious Frédéric Chopin, The New York Times, 2018.,
  • Hina, Mural u Zagrebu u čast Chopinu, 2020.
  • WQXR Staff, Why Pianists Love Chopin.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori