Na Festivalu svjetske književnosti gostuju brojni autori nakladničke kuće Ljevak

Na Festivalu svjetske književnosti gostuju brojni autori nakladničke kuće Ljevak

Na ovogodišnjem, devetom po redu Festivalu svjetske književnosti, koji će se održati od 6. do 11. rujna, gostovat će i četiri autora Naklade Ljevak. Talijanska spisateljica Helena Janeczek, autorica inspirativnog romana “Djevojka s Leicom”, u kojem ispisuje posvetu neustrašivoj fotoreporterki Gerdi Taro, njemački novinar i pisac Michael Martens, koji je svojim dvjema knjigama o Ivi Andriću izazvao veliki interes u cijeloj regiji i brojne reakcije akademske i kulturne zajednice.

Ove je godine u fokusu slovenska književnost pa će Festival ugostiti i dvoje slovenskih autora iz Naklade Ljevak. Bronja Žakelj svojim je romanom Bijelo se pere na devedeset nagrađena prestižnom Nagradom Kresnik 2019. godine i osvojila sve same hvalospjeve kritike i publike. Jasmin B. Frelih svojim se prvijencem Na/Pola, za koji je osvojio Nagradu EUPL i brojne slovenske nagrade i nominacije, odmah izdvojio kao jedan od najznačajnijih suvremenih slovenskih pisaca.

Program Festivala svjetske književnosti

U nastavku vam donosimo detaljan pregled po danima svih autora naklade Ljevak koji će sudjelovati na Festivalu svjetske književnosti.

Ponedjeljak

Ponedjeljak, 6. rujna u 18.00 sati, Knjižara Fraktura + live prijenos
Dvostruki portret: Jasmin B. Frelih i Danilo Lučić, moderira: Jagna Pogačnik

Jasmin B. Frelih nova je snaga slovenske književnosti. Njegov prvi roman Na/pola dobio je odlične kritike i veliku medijsku pozornost. Autor je za tu knjigu primio Nagradu za najbolje debitantsko djelo na slovenskom Sajmu knjiga 2013. i Nagradu Europske unije za književnost 2016. Osim toga, spomenuti roman, koji možete čitati na hrvatskom jeziku u prijevodu Jagne Pogačniknašao se u užem izboru za Nagradu Kresnik – značajnu slovensku književnu nagradu – za najbolji roman 2013. 

Utorak

Utorak, 7. rujna u 18.00 sati, Knjižara Fraktura + live prijenos
Dvostruki portert: Bronja Žakelj i Maša Kolanović, moderira: Marija Ott Franolić

Bronja Žakelj svojim je romanom prvijencem Bijelo se pere na devedeset u Sloveniji postala prava književna senzacija. Osvojila je same hvalospjeve kritike i publike, a od trenutka kada je objavljen u 2018. ne silazi s top ljestvica najprodavanijih naslova – do sada je prodan u preko 15 000 primjeraka. Dobitnik Nagrade Kresnik (najprestižnije slovenske nagrade) za najbolji roman, Bijelo se pere na devedeset moćna je i dirljiva priča o iskustvu bolesti i gubitka, krhkosti međuljudskih odnosa, ali i nadi, borbi za život, te potrazi za vlastitom snagom u najtežim trenucima. Priča je to o odrastanju u 70-ima i 80-ima iz perspektive djevojčice Bronje, prikaz idiličnog djetinjstva, obiteljskog sklada i topline s dozom nostalgije za bezbrižnim vremenima. Ali sve se odjednom zakomplicira, život postane sasvim drugačiji, jer u njega uđe bolest.

Srijeda

Srijeda, 8. rujna u 19.00 sati, Hrvatski glazbeni zavod
Razotkrivanje: Helena Janeczek, moderira: Ana Badurina

Talijanska spisateljica Helena Janeczek svojim je romanom Djevojka s Leicom osvojila najprestižniju talijansku književnu nagradu Strega, a s njime se našla i u finalu nagrade Campiello. Istovremeno fikcionalizirana biografija, ljubavna posveta fotografiji, snažan prikaz 30-ih godina prošlog stoljeća s financijskom krizom, usponom nacizma i neprijateljstvom prema izbjeglicama. Djevojka s Leicom kaleidoskopski je roman o Gerdi Taro, fotografkinji i antifašističkoj heroini.  Mladi prognanici, uglavnom židovskog podrijetla, idealisti i politički lijevo orijentirani, sastaju se i povezuju u Parizu tridesetih, a sudjelovanje u Španjolskom građanskom ratu vide kao amblem vlastitog iskupljenja. Među njima je i Gerda Taro, čija je priča ispričana s tri različita gledišta, troje ljudi koji su je izbliza poznavali i voljeli.

Subota

Subota, 11. rujna u 20.00 sati, Knjižara Fraktura + live prijenos
Pisac i njegov čitatelj: Michael Martens i Miljenko Jergović, moderira: Nenad Rizvanović

 

Michael Martens njemački je novinar, pisac i stručnjak za balkanska pitanja, dugogodišnji politički dopisnik lista Frankfurter Allgemeine Zeitung. Svojim dvjema knjigama o Ivi Andriću – Vatra u vatri i San zvan Jugoslavija u velikoj je mjeri sažeo cijelu problematiku s Andrićem na ovim prostorima. Ispisujući sveobuhvatan pregled Andrićeva života i djela te vodeći razgovore s brojnim novinarima o Andriću, Martens rasvjetljava različite izvanknjiževne pojave koje se ustrajno javljaju kao polazišta u tumačenjima djela ovog velikog pisca. Martens je svojim pisanjem i raspravljanjem o Andriću “reafirmirao jednu istinsku europsku veličinu” te istovremeno dao sveobuhvatnu sliku o našim prostorima na početku novog tisućljeća.

Navedeni pisci samo su neki od brojnih svjetski poznatih književnih imena koja će gostovati na ovogodišnjem Festivalu svjetske književnosti, a više informacija o festivalu i programski letak pronađite na sljedećoj poveznici.

Naslovna fotografija: Fraktura/PROMO

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori