fbpx

Na ljetnoj pozornici MUO predstavljena knjiga ‘Zagrebački povijesni trgovi, parkovi i neke ulice’

Na ljetnoj pozornici MUO predstavljena knjiga ‘Zagrebački povijesni trgovi, parkovi i neke ulice’

Knjiga ‘Zagrebački povijesni trgovi, parkovi i neke ulice’ autorice Snješke Knežević, u izdanju ArTresor naklade, predstavljena je danas na ljetnoj pozornici MUO.

U knjizi koja obiluje bogato opremljenim arhivskim i recentnim fotografijama, nacrtima i crtežima, nositeljima jedinstvenog i singularnog identiteta našega grada, uživali su brojni uzvanici.

/PREDSTAVLJANJE KNJIGE/Knjiga 'Zagrebački povijesni trgovi, parkovi i neke ulice' autorice Snješke Knežević, u izdanju…

Objavljuje MUO – Muzej za umjetnost i obrt / Museum of Arts and CraftsČetvrtak, 2. srpnja 2020.

Knjigu su predstavili Joško Belamarić, Zvonko Maković, Berislav Valušek, autorica Snješka Knežević, urednica Katarina Horvat-Levaj, a posebnom ugođaju doprinijela je mlada sopranistica Buga Marija Šimić.

Na trgu grad se predstavlja in persona

Trgovi su mjesta okupljanja i upoznavanja, trgovanja i slavljenja, iskazivanja i formiranja mišljenja, poprišta i žarišta. Mjesta gdje se gradsko društvo uspostavlja kao političko jedinstvo, kao mnogoglavi individuum, kaže Ciceron. Na trgu grad se predstavlja in persona. Parkovi su uljuđena priroda i idealizirani krajolik, oaze kontemplacije, odmora, igre i estetskog uživanja: otjelovljenje idile i paradigma raja. Ulice, napose glavne, mjesta su ne samo stanovanja, nego samopredstavljanja i integracije, kao što je to podjednako na Gornjemu gradu, Kaptolu i u Donjemu gradu.

U knjizi su prikazani javni prostori koji su se formirali u 19. stoljeću, na temelju generalnih urbanističkih osnova iz 1865. i 1887. godine. Za njihovu genezu i fizionomiju najvažnije je doba prve modernizacije, od 1850. do 1918., ali se prikaz nužno proteže do današnjih dana, do preobrazbe nekih trgova i ulica u pješačke zone te uvođenja novih namjena.

Doba, prilike i mogućnosti odredili su fizionomije javnih prostora Zagreba. Možda se oni ne bi smjeli uspoređivati s trgovima, parkovima i ulicama bogatijih i sretnijih europskih gradova, ali je neupitno da posjeduju autentičnost. Oni su izraz geniusa loci i najviši domet sredine. Zato ih treba čuvati i poštovati kao nositelje jedinstvenog i singularnog identiteta Zagreba – u ime samopoštovanja i obveze prema potomcima.

FOTO: Facebook

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 25.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *