Na Vrbasu tekija: Moćna i potresna priča o Bosni Srebrnoj ispisana stilom Ive Andrića

Na Vrbasu tekija: Moćna i potresna priča o Bosni Srebrnoj ispisana stilom Ive Andrića

Ivo Andrić bez ikakve je sumnje jedan od najvažnijih pisaca ovih jezika, jedini autor s područja bivše zemlje koji je počašćen Nobelovom nagradom za književnost. On je rado čitan pisac oko čijega se djela i danas lome polemička, nacionalna i ina koplja, o kojem se pišu goleme studije, održavaju simpoziji, a romani se nalaze u školskim lektirama. Na Vrbasu tekija roman je koji andrićevskim stilom progovara o važnoj bosanskoj temi, o onoj za koju u dosad objavljenim tomovima nije bilo mjesta – samostanu u Jajcu.

Još jedna priča o Bosni od sredine devetnaestoga do sredine 20. st.

Na jednoj strani prošlost i dokumentarna građa, na drugoj piščeva imaginacija i majstorsko umijeće da toj prošlosti i njezinim akterima udahne život. Roman Na Vrbasu tekija više je od romansirane kronike jajačkog samostana. To je roman o velikim događajima, krvavim ratovima i okrutnim režimima, ali još više o jajačkim i bosanskim fratrima, općenito o malim ljudima, njihovim čežnjama i snovima, neuspjesima i razočaranjima. Inspiriran Andrićevim književnim stvaralaštvom, novi roman Josipa Mlakića, i po stilu, i po strukturi, i po književnoj ljepoti, i po odabranoj tematici, diše naprosto andrićevski.

fra Drago Bojić o romanu Na Vrbasu tekija

Prva dva dijela možda su izgubljeni rukopisi Ive Andrića

Podijeljen u tri dijela, Na Vrbasu tekija, Jajačka hronika i Paučina i promaja, roman je to čija su prva dva dijela možda izgubljen ili nikad napisan Andrićev rukopis, dok je treći dio fantastično precizna studija o Andriću i njegovu djelu te ujedno i autobiografski uvid u Josipa Mlakića i njegove teme. Ovim je romanom on uspio gotovo nemoguće – ispisao je Andrićevim jezikom neispripovijedanu priču, uspio je rekreirati svijet koji nam je i blizak i dalek, svijet koji je ostao sačuvan u knjigama i kronikama, svijet koji je stvorio i u njegovim detaljima sačuvao Ivo Andrić, a sada ga je jednako moćno i stilski besprijekorno Josip Mlakić nastavio.

FOTO: Pixabay

Izvor: Fraktura

Marijana Džalo

Magistra sam povijesti i hrvatskog jezika, a u slobodno vrijeme amaterski se bavim glumom, čitam knjige i pišem. Volim putovati i istraživati, najviše srednjovjekovnu i ranonovovjekovnu povijest te povijest žena i svakodnevice.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori