Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu ovogodišnja je Knjižnica godine

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu ovogodišnja je Knjižnica godine

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu dobitnica je priznanja Knjižnica godine koje se dodjeljuje za ostvarene iznimne rezultate u području kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama. Svečanost dodjele ovog značajnog priznanja središnji je događaj obilježavanja ovogodišnjeg jubilarnog desetog Dana hrvatskih knjižnica kojeg organizira Hrvatsko knjižničarsko društvo i održat će se 11. studenoga u 13 sati uz izravan prijenos koji će se moći pratiti na Facebook stranici Društva

NSK kao najstarija i najveća hrvatska knjižnica koja obavlja djelatnosti nacionalne knjižnice i središnje knjižnice Sveučilišta u Zagrebu svoje vrijednosti uspostavlja i njeguje na tradiciji dugoj preko četiri stoljeća, organizira inovativne, kreativne, suvremene, dinamične i kvalitetne knjižnične usluge i programe u digitalnom okruženju namijenjene cjelokupnoj knjižničarskoj zajednici i svim građanima Republike Hrvatske te pridonosi razvoju nacionalne e-infrastrukture. NSK izrađuje suvremene smjernice za razvoj hrvatskoga knjižničarstva i svih vrsta knjižnica, a sve to zahvaljujući profesionalnom i predanom radu djelatnika knjižnice i suradnji s nadležnim ministarstvima te na korist i zadovoljstvo svojih korisnika i hrvatskih građana.

Knjižnica je u izazovnoj 2020. godini, koju su obilježili pandemija koronavirusa i potres u Zagrebu, pružala savjetodavnu, stručnu i tehničku podršku svim knjižnicama u Republici Hrvatskoj, nastavljajući provoditi planirane programe i projekte od kojih se posebno ističu Portal matične djelatnosti knjižnica Republike Hrvatske, projekt Središnji sustav narodnih knjižnica: distribucija i upravljanje sadržajima, tri EU projekta Povećanje pristupa elektroničkim izvorima znanstvenih i stručnih informacija, Traditional children’s stories for a common future – TRACE i projekt e-Kultura – Digitalizacija kulturne baštine kojeg provodi Ministarstvo kulture i medija u partnerstvu sa Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu, Hrvatskim državnim arhivom, Muzejom za umjetnost i obrt i Hrvatskom radiotelevizijom.

U 2020. godini s radom je počeo Digitalni laboratorij NSK, predstavljena je mobilna aplikacija Smart Library NSK kao i novi dizajn mrežne stranice Hrvatskog arhiva weba koji u istoj godini preuzima i nova tematska harvestiranja na aktualne teme poput potresa u Zagrebu i bolesti COVID-19, a Knjižnica je započela i niz aktivnosti kojima nastoji upoznati građane s vrijednom građom NSK te ih potaknuti na kreativno korištenje digitalne kulturne baštine dostupne na sadržajno bogatom portalu Digitalne zbirke NSK.

Knjižnica je organizirala i nekoliko značajnih domaćih i međunarodnih izložbi te sudjelovala u programima i kampanjama poticanja čitanja u Republici Hrvatskoj poput ovogodišnje prve virtualne Noći knjige.

NSK je u 2020. godini završila i Ministarstvu kulture i medija dostavila pravilnike koji reguliraju matičnu djelatnost, obvezni primjerak, zaštitu, reviziju i otpis knjižnične građe te  standarde za rad pojedinih vrsta knjižnica, a u ljeto 2020. godine preuzela je od Ministarstva kulture i medija vođenje Upisnika knjižnica Republike Hrvatske. Od ove godine NSK prikuplja i podatke o knjižničnoj statistici i dostavlja ih Državnom zavodu za statistiku te je tako prvi puta od osamostaljivanja države objedinjeno prikupljanje podataka o knjižničnoj statistici na nacionalnoj razini, a Knjižnica je objavila i predstavila beta verziju Pravilnika za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima.

Dan hrvatskih knjižnica

Dan hrvatskih knjižnica obilježava se od 2010. godine na poticaj Hrvatskog knjižničarskog društva, na obljetnicu datuma donošenja prvog hrvatskog zakona o knjižnicama, kojim su postavljeni pravni temelji za planiran i sustavni rad i razvoj svih vrsta hrvatskih knjižnica te svih ključnih odrednica hrvatskog knjižničarstva.

U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja, a s ciljem povećanja javne svijesti o značaju i ulozi knjižnica u razvoju lokalnih zajednica i društva u cjelini, Društvo do 15. studenog 2020. godine provodi i digitalnu kampanju pod nazivom Lista(j) za knjižnicu! Kad se priče razlistaju, knjižnice zablistaju!.

Knjižnice su javne kulturne ustanove namijenjene svima koji su u neiscrpnoj potrazi za znanjem, kulturom, obrazovanjem, znanošću, kreativnošću i umjetnošću. Potrebe i zahtjevi društva u odnosu na suvremene knjižnične usluge sve su veće i složenije, poručuju iz HKD-a te pozivajuknjižnice, njihove korisnike i sve građane da se uključe u stvaranje nove vizije hrvatskih knjižnica. Više informacija o kampanji dostupno je na poveznici Virtualno HKD.

FOTO: Pixabay

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori