fbpx

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke: Samopregled, mamografija i ultrazvuk mogu spasiti život

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke: Samopregled, mamografija i ultrazvuk mogu spasiti život

Mjesec listopad posvećen je borbi protiv raka dojke kako bi se pokušalo osvijestiti javnost o bolesti koja se pravovremenim pregledom može u 90 posto slučajeva izliječiti. Hrvatski sabor je 7. listopad proglasio Nacionalnim danom borbe protiv raka dojke.

U svijetu se otkrije jedan rak dojke svake 3 minute! U Hrvatskoj se otkrije šest novih slučajeva raka dojke dnevno!

Više od 90 posto oboljelih, može se izliječiti ako se rak dijagnosticira u ranom stadiju. Redovitim pregledom koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled, rak se može otkriti na vrijeme kada su izgledi za izlječenje mnogo veći.

Prema posljednjim podacima Registra za rak u Hrvatskoj je u 2016. godini zabilježeno 2730 slučajeva raka dojke, a od ove zloćudne bolesti umrle su 853 žene u 2017. godini, dok su u 2018. godine preminule 784 žene.

Rak dojke se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i kod mladih žena

Prepoznavši veličinu ovog javnozdravstvenog problema, a sukladno preporukama Međunarodne agencije za istraživanje raka i Vijeća Europe, Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 29. lipnja 2006. godine usvojila Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke – “MAMMA”.

Ciljevi programa su smanjiti mortalitet od raka dojke za 15-25% otkriti rak dojke u što većem postotku u početnom stadiju te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke.

Osnovna metoda probira je mamografijarengenski pregled dojki kojim se promjene na dojci mogu otkriti u prosjeku oko dvije godine ranije od običnog kliničkog pregleda. Svake dvije godine se u okviru programa probira na mamografski pregled pozivaju žene u dobi između 50 i 69 godina.

Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke se može izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i bolest ispravno liječi.

ODAZIV I JAVLJANJE NA KONTROLNI PREGLED DOJKI MOŽE BITI OD ŽIVOTNE VAŽNOSTI – ODAZOVITE SE!

Izvori:

  • hzjz.hr,
  • wikipedia.org
  • FOTO: Pixabay
Dunja Kušan

Dunja Kušan

Magistra novinarstva s adresom u Norveškoj. Sakupljačica sretnih trenutaka, lijepih riječi, misli i slika. U svakodnevnoj šetnji Zagrebom, pišući o njemu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *