fbpx

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva

Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva

Odlukom Hrvatskog sabora donesenom 2006. godine, 26. svibnja proglašen je Nacionalnim danom darivanja i presađivanja organa i tkiva. 

Presađivanje organa i tkiva danas je širom svijeta prihvaćena i uspješna metoda liječenja bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog zatajenja funkcije organa kao što su srce, bubrezi, jetra, gušterača ili pluća, putem presađivanja organa preminulih osoba ili u nekim slučajevima živih srodnih i nesrodnih darivatelja.

Uspješna transplantacija spašava živote i izuzetno pridonosi poboljšanju kakvoće života primatelja. Sukladno s rastom svjetske populacije i modernim načinom života raste i broj oboljelih, što zahtjeva sve veću potrebu za presađivanjem organa i tkiva.

Republika Hrvatska i presađivanje organa

U Republici Hrvatskoj funkcionira vrlo uspješan organizacijski model cjelokupnog transplantacijskog procesa, temeljen na mreži bolničkih i nacionalnog transplantacijskog koordinatora pri Ministarstvu zdravstva, koji je rezultirao sve većim brojem prepoznavanja potencijalnih donora na jedinicama intenzivne skrbi u svim hrvatskim bolnicama, a time i sve većem broju transplantacija u našim transplantacijskim centrima.

Jedan od temelja uspjeha u Hrvatskoj je zakonska opcija pretpostavljenog pristanka, to znači da je po važećem zakonu svaki građanin kod kojeg se dokaže moždana smrt automatski i donor organa – osim ako se tome nije usprotivio za života.

Hrvatska je 25.05.2007. godine postala punopravna članica Eurotransplant International Foundation, međunarodne organizacije za dodjelu i razmjenu organa koja, uz Hrvatsku, uključuje osam zemalja Europe: Austriju, Njemačku, Sloveniju, Nizozemsku, Luxemburg, Mađarsku  i Belgiju. Međunarodna suradnja omogućuje pravovremeno pronalaženje, bolju podudarnost, veću iskoristivost i dostupnost darivanih organa primateljima na listi čekanja. 

Eurotransplant – Hrvatska u 2019. godini

Ukupno preminulih darivatelja: 128

Transplantirano:

  • 120 bubrega
  • 120 jetre
  • 38 srca
  • 5 gušterača

Liste čekanja:

  • bubreg: 231 bolesnika
  • jetra: 99 bolesnika
  • srce: 38 bolesnika
  • gušterača: 6 bolesnika

Izvori:

Klementina Katic

Klementina Katic

Zaljubljenica u Vintage, Fotografiju i Putovanja, koja se u slobodno vrijeme bavi kaligrafijom (Calligraphy) i citanjem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *