Nagrada za najboljeg glumca dodijeljena Filipu Mayeru u Italiji

Nagrada za najboljeg glumca dodijeljena Filipu Mayeru u Italiji

Dvadesettrogodišnji zagrebački glumac Filip Mayer osvojio je nagradu Zlatni ključ u trileru redatelja Arsena Antona Ostojića, F20, na Puglia međunarodnom filmskom festivalu, koji se održava u talijanskim gradovima Bari i Polignano a Mare.

Praunuk velikog meštra

Filip je praunuk pisca i velikog meštra Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja Milutina Mayera, a prije uloge u filmu F-20, zapaženije uloge ostvario je i u filmovima snimljenim prema Kušanovim romanima Koko i duhovi i Ljubav i smrt. On sam kaže da je odluku o bavljenju glumom donio još u osnovnoj školi kada je bio član ZKM-a, a kasnije je ustrajao u toj odluci i kao gimnazijalac općeg smjera. Ulogu u filmu dobio je tako što je kod spomenutog redatelja Arsena Antona Ostojića, i autora filmova Ta divna splitska noć, Nije kraj, Halimin put, polagao ispit na Dramskoj akademiji u Zagrebu.

Akademija dramske umjetnosti (Izvor: ADU Facebook)

Šifra ‘F20’

Glavnu žensku ulogu u filmu ima, također, studentica glume Romina Tonković. Filip u filmu glumi bolesnika koji pati od bolesti koja u medicini ima šifru F20, a koja podrazumijeva jedan od najtežih poremećaja psihe, paranoidnu shizofreniju. Triler F20 prati ljetnu romansu između dvoje studenata Martine i povučenog Filipa. Martina provodi ljeto raznoseći pizze iz očeve pizzerije, a Filip provodi vrijeme u društvu video igara dok su mu roditelji izvan grada. Martina sanja o provodu na poznatom paškom partijalištu i nagovara Filipa da ukradu novac njezinog oca i odu na Zrće. Međutim, sve se pretvara u krvavu noćnu moru.

Scena iz filma F20 (Izvor: F20 Facebook)

Filipu se definitivno isplatilo što je išao u glumačkom smjeru, i danas iza sebe ima više snimljenih filmova poput Destination: Dewsbury koji je sniman u Velikoj Britaniji, i filma Ribanje i ribarsko prigovaranje.

Filipova nagrada jedna u nizu koje je dobio film ‘F20’

U službenoj konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Apuliji sudjelovao je veći broj dugometražnih i kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova. Tijekom proglašenja Mayer se prisutnima obratio video izjavom u kojoj se zahvalio na nagradi koristeći se engleskim i talijanskim jezikom, a pri tom je istaknuo da nagrada pripada i cijeloj ekipi koja mu je bili podrška tijekom snimanja. Scenarij filma F20 potpisuje Hrvoje Sadarić, a film je snimljen u produkciji kuće Filmosaurus Rex.

Film je dobio dosada više nagrada tako je na Kijevskom filmskom festivalu dobio nagradu za najbolji europski triler, na Independent Film Festivalu nagrađena je glavna glumica filma Romina Tonković za svoju debitantsku ulogu Film je pobrao i niz drugih nagrada primjerice u Čileu za najbolji dugmetražni igrani film, na festivalu u Indiji za montažu, za najboljeg redatelja na Florence Film Awards, kao i neke druge nagrade.

Filmska glazba: Mr. Albino i Seven Days Amongst Your Hair (Izvor: Youtube)

Ove brojne nagrade potvrda su očito odličnog timskog rada cijele filmske ekipe, a dovode u pitanje postojeće stereotipe o hrvatskom filmu.

  • Literatura:
  • Nove nagrade filmu F20 Arsena A. Ostojića, u Ukrajini i SAD-u, Glas Slavonije, 2020.,
  • T.K., Na Puglia filmskom festivalu hrvatski glumac Filip Mayer proglašen najboljim, Glas Slavonije, 2020.
  • Ivana Mikuličin, Filip Mayer: Nova zvijezda hrvatskog filma, Jutarnji list, 2018.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori