Najava izložbe u Galeriji Klovićevi dvori: ‘Preobrazbe’ Antona Vrlića

Najava izložbe u Galeriji Klovićevi dvori:  ‘Preobrazbe’ Antona Vrlića

Izložba staklenih skulptura i crteža naslovom Preobrazbe ciljano podsjeća na umjetničko viđenje materijala kojem je preobrazba imanentna, a i na činjenicu da je Anton Vrlić novim ciklusom skulptura i crteža zaokružio stvaralačko razdoblje od 2017. do 2020. obilježeno rukopisnim i motivskim preobrazbama. Monografija o umjetnikovom slikarskom opusu objavljena je 2009., pa je više od deset godina u stvaralačkom rasponu autora bilo dodatnim poticajem za svojevrstan novi pogled na minule cikluse, kako crtačke tako i kiparske.

Više od stotinu radova grupiranih u tri cjeline, među kojima i ambijentalne, predstavlja objekte, reljefe i crteže koji svjedoče o posljednjih nekoliko godina autorove preokupacije usavršavanjem tehnika obrade stakla

Ističu se radovi nastali termičkom obradom u peći, potom rezani i polirani kako bi se dodatno naglasila uloga svjetla kao gradivnog elementa skulptura.

Izabrani crteži tumače i pojašnjavaju preobrazbe što se događaju kasnijom obradom stakla prateći umjetničku zamisao autora od skicozne bilješke do dosljedne nakane dokumentiranja mogućnosti medija koji ga zaokuplja više od dvadeset godina, a jednako tako otkriva umjetnički razvoj slikara i kipara putem tema koje se kontinuirano pojavljuju u njegovu umjetničkom i pedagoškom radu.

Razgovarajući s umjetnikom u prigodi priprema ove izložbe nebrojeno puta spominjali smo rad njegova uzora i mentora Raoula Goldonija. Anton Vrlić diplomirao je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1983., a Raoul Goldoni bio je profesor na istoj akademiji u razdoblju od 1961. do 1983. godine.

Anton Vrlić počinje razvijati svoju malu plastiku, keramiku i terakotu sve do fuzije u staklu ostvarujući staklene forme koje odražavaju njegov slikarski izraz

U tom razvoju najvažnija je činjenica korištenja stakla kao medijatora odnosa svojevrsnih pozitiva i negativa u volumenu i prostoru, odnosno poimanje prozirnosti kao osnovnog strukturnog elementa.

Nove skulpture ne skrivaju zapečene tragove zemlje i originalnu boju otpalih ploča s galerije Gradec, te je u tome sadržana još jedna posveta Antona Vrlića upućena radu velikog majstora i mentora Goldonija. Izložba pod naslovom „Preobrazbe“ u dvoranama prizemlja Galerije Klovićevi dvori omogućit će publici dinamičan dijalog s autorovim djelom, otkriti autorov kontinuiran dijalog sa savladanim tehnikama, kiparskim i slikarskim, kao i kontemplativnu neiscrpnost oblikovna repertoara umjetnika.

FOTO: PROMO

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori