Najslavniji jaskanski vinari dobili plaketu za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije

Na svečanoj sjednici povodom Dana Zagrebačke županije, u četvrtak, 14. srpnja 2022, plaketa za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijeljena je Vinogradarstvu i vinarstvu obitelji Tomac iz Donje Reke.

Vinogradarstvo i vinarstvo obitelji Tomac zaštitni je znak ne samo Donje Reke, nego cijelog jaskanskog kraja. Obitelj Tomac na čelu s ocem i sinom, Zvonimirom (1950.) i Tomislavom (1976.), diplomiranim inženjerom agronomije, uzgaja na obroncima Plešivice brojne sorte vinove loze, a čini to s obiljem ljubavi za svoje nasade i podrume.

Najslavniji jaskanski vinari, dobitnici brojnih domaćih i međunarodnih priznanja, ostvarili su mnoge vrhunske rezultate, a njihova ponuda sadrži čitav niz vrhunskih vina: chardonnay, rajnski rizling, sauvignon, traminac, crni pinot.

Među prvim vinarima jaskanskog kraja krenuli su u proizvodnju pjenušavih vina, ranih 90-ih prošlog stoljeća, te su danas prepoznatljivi po pjenušcima (Millenium, Diplomat, Rose, Amfora pjenušac, Pet-Nat), a također i po vinima proizvedenim u amforama. Pioniri su i u uvođenju biodinamičkih principa u vinograde i podrum te su prvi u vinarskoj regiji Plešivica stekli ekološki certifikat.

Obitelji Tomac čestitamo od srca na novom velikom priznanju!

FOTO: PROMO

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori