Nastavak programa: ‘Fantastic Zagreb Film Festival’ na Ljetnoj pozornici Tuškanac i Kinu Tuškanac

Nastavak programa: ‘Fantastic Zagreb Film Festival’ na Ljetnoj pozornici Tuškanac i Kinu Tuškanac

Danas živimo u vremenu u kojem se bez filma više ne može zamisliti svijet zabave. Film je jednostavno u svim porama naših života. Filmska industrija utječe na živote, ali ujedno isto tako preslikava mnogobrojne životne situacije, naravno na svoj način, na filmsko platno pa je utjecaj između života i filma uvijek prisutan pa i u žanrovima koji pripadaju nadrealnoj sferi.

Klasik njemačkog ekspresionizma

U nastavku Fantastic Zagreb Film Festivala u Kinu Tuškanac, 16. srpnja na programu je klasik njemačkog ekspresionističkoga filma Kabinet Dr. Caligarija. Film je režirao Robert Waine 1919., a njegova je kino distribucija počela iduće godine. S obzirom na starost filma ovdje će biti prikazana digitalno restaurirana kopija.

To je fantastično-hororistična priča u kojoj dr. Caligarij uz pomoć mjesečara Cesarea, koji je u vječnom stanju sna, unosi nemir u živote stanovnika jednog malenog mjesta. Cesare proriče budućnost po danu, a zatim ono što prorekne pretvara u realnost, samo noću. Način snimanja, rasvjeta, i svi drugi stilski elementi postali su model za kasnije ekspresionističke filmove.

Scena iz filma Kabinet doktora Caligarija (Izvor: Kino Tuškanac Facebook)

Elijah Wood u krvavoj komediji

Iste večer na Ljetnoj pozornici Tuškanac prikazat će se mračna i krvava komedija Dođi k tatici, koju debitantski potpisuje Ant Timpson, a naslovnu ulogu ima poznati Elijah Wood.

Elijah Wood glumi hipstera u tridesetima koji želi uspostaviti odnos s ocem s kojim se nije vidio od djetinjstva. Nakon što primi očevo pismo odlazi ga posjetiti u njegovoj zabačenoj brvnari, a gdje otkriva mračne očeve tajne. Ovaj je film proglašen jednim od ponajboljih filmova u zadnjih godinu dana.

Trailer iz filma Dođi tatici (Izvor: Youtube)

Jedan prijevod i razgovor, i jedan film  

17. srpnja, u petak na programu su ponovno dva filma: 12 majmuna Terryja Gilliama i Divlji planet Renéa Lalouxa.
Uoči prikazivanja francusko-čehoslovačkog znanstveno-fantastičnog animiranog filma Divlji planet održat će se i prigodna promocija romana Stefana Wula Fanatastični planet po kojem je snimljen film krajem pedesetih godina prošlog stoljeća, a koji je u nas preveden tek ove godine. U razgovoru će sudjelovati filmolog Silvestar Mileta i Davorin Horak, urednik nakladničke kuće Hangar 7 koja je izdala roman.

Film je rađen je tehnici kolaža i prikazuje sukobu divovskih plavih humanoida Draagsa i malih ljudi-robova Omsa na planetu Ygamu. Humanoidi tretiraju male ljude kao kućne ljubimce i uopće manje vrijedna bića zbog čega jedan od Omsa bježi i organizira pobunu. Film je režirao René Laloux 1973. godine. Ovaj je nadrealni film postavio važna pitanja poput prava na slobodu i jednakost, a koja su i nakon pola stoljeća jednako aktualna, ako ne i aktualnija negoli su bila tada.

Deplijan o filmu Divlji planet (Izvor: La Planète Sauvage Facebook)

Inspiracija za 12 majmuna u neobičnom filmu La Jetée


Znanstveno-fantastični film 12 majmuna, snimljen 1995.godine, a tematski je vezan uz virus koji prijeti čovječanstvu, zbog kojega glavni lik, kojega glumi Bruce Willis, dobiva primamljivu ponudu da izađe iz zatvora ako otputuje natrag u 1990. godinu i tu dođe do prijeko potrebnih informacija za preživljavanje čovječanstva u budućnosti. Film je režirao Terry Gilliam, kojemu je inspiracija za ovaj film bio kratki znanstveno-fantastični film La Jetée Chrisa Markera iz 1962., a koji je poveći interes pobudio zanimljivom tematikom putovanja kroz vrijeme i neobičnim stilom jer se film u potpunosti sastoji od fotografija. Film 12 majmuna je dobio više nagrada za najbolji znanstveno-fantastični film kao i najboljeg sporednog glumca Brad Pitta.

La Jetée (1962) By Chris Marker

Objavljuje Experimental Film SocietyUtorak, 5. prosinca 2017.

Vremeplov može samo prema naprijed

Na programu Kina Tuškanac je i američki znanstveno fantastični film Vremeplov iz 1960. Film je adaptacija istoimenog romana britanskog književnika H. G. Wellsa koji je objavljen sada već pradavne 1895. godine, a film je režirao George Pal.

U filmu glavni lik vremeplovom odlazi u vrlo daleku budućnost, film je dobio i Oskara za specijalne efekte. I knjiga i film na tragu su znanstvenih promišljanja Stephena Hawkinga prema kojem je putovanje kroz vrijeme moguće, ali samo u jednom smjeru i to onom prema naprijed jer se tako izbjegava vremenski paradoks proistekao iz zakona kauzalnosti.

Trailer iz filma Vremeplov (Izvor: Youtube)

Europska premijera Sputnika

Nakon Vremeplova na programu je i europska premijera novog ruskog znanstveno-fantastičnog horora Sputnik. Njegovom redatelju, Egoru Abramenku ovo je debi u smislu prvog dugometražnog filma. Priča je smještena u vrijeme kada je hladnoratovska kriza bila na vrhuncu. Nakon propale misije, ruska svemirska letjelica vraća se kući sa samo jednim preživjelim, zapovjednikom Veshnyakovim koji se vraća s opasnim stvorenjem u svom tijelu. U središtu priče je mlada doktorica koja treba procijeniti njegovo stanje. Iako ovaj sadržaj jako asocira na već viđene filmove, tehnika snimanja i uopće materijal koji se može vidjeti u traileru izgleda impresivno.

Trailer iz filma Sputnik (Izvor: Youtube)

Do kultnog statusa naknadno

Festival će zatvoriti dva filma The Rocky Horror Picture Show Jima Sharmana, britansko-američki filmski mjuzikl te većini gledatelja poznat kriminalistički triler Sedam, redatelja Davida Finchera. Film Rocky Horror Picture Show je snimljen 1975. godine, snimio ga je Jim Sharman kao adaptaciju svog kazališnog mjuzikla iz 1973. U filmu glume Barry Bostwick i Susan Sarandon, mladi par koji nakon što im se auto prikladno pokvari u nedođiji,pogađate noću, traži utočište koje nalazi na osamljenom imanju čiji je vlasnik ne baš normalni znanstvenik, kojeg glumi Tim Curry. Njegov je cilj iskoristiti ih u eksperimentu pretvaranja u umjetna stvorenja. Film nije doživio pohvale na prvu već je do prihvaćanja došlo naknadno tek nakon projekcija u boemskoj četvrti Greenwich Village.

Scena iz filma The Rocky Horror Picture Show filma (Izvor: The Rocky Horror Picture Show Facebook)

Za kraj film s bliblijskim motivima

Za kraj programa predviđeno je emitiranje filma Sedam u kojem pratimo dvojicu detektiva koji istražuju seriju brutalnih ubojstava inspiriranih biblijskim motivima. Film je režirao David Fincher, a u njemu je naprosto briljirala odlična glumačka postava koju čine Brad Pitt, Gwyneth Paltrow, Morgan Freeman, kao i Kevin Spacey koji je ovdje ostvario, također sjajnu ulogu brutalnog ubojice. Film je snimljen prije 25 godina, a smatra se jednim od najboljih filmova ove tematike u 90-tih te je podjednako hvaljen od publike i kritike.

Trailer iz filma Sedam (Izvor: Youtube)


Pred nama je bogat filmski program u kojem će svi ljubitelji filmova iz nadrealnog spektra pronaći ponešto za svoju dušu, naravno ako vole znanstvenu fantastiku i granične žanrove poput horora, komedija i drugih vrsta koje se često međusobno preklapaju.

  • Literatura:
  • Lee Pfeiffer, The Cabinet of Dr. Caligari film by Wiene, Encyclopaedia Britannica, 2010.,
  • Program Kina Tuškanac, 2020.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori