Nastupom u velikom dvorištu Močvare Teofilovići otvaraju ljetnu koncertnu sezonu

Nastupom u velikom dvorištu Močvare Teofilovići otvaraju ljetnu koncertnu sezonu

Nakon što su objavom studijskog albuma “Element” zaradili velike simpatije domaće i inozemne publikebraća Teofilović prezentirat će novi materijal u ljetnom ambijentu dvorišta Močvare u ponedjeljak, 27.6. u 21 sat“Čudesni” i “jedinstveni” epiteti su koji se najčešće vežu uz Ratka i Radišu, blizance čije nadahnuto dvoglasno pjevanje jednostavno ostavlja bez teksta. Ne čudi stoga što je “Element” tjednima bio jedno od najprodavanijih domaćih izdanja prema službenoj top listi prodaje, a oduševljenje nisu krili ni eminentni glazbeni kritičari:

“Iako je riječ o svjetovnim narodnim skladbama, u svakoj od njih je nemala doza duhovnosti koja nije položena ni u koju od religijskih kolijevki, nego u ljudskost i temeljne emocije koje prepoznaje svatko tko glazbi Teofilovića pristupa otvorenih ušiju, srca i duše.”, napisao je Zlatko Gall.

“Nema tih riječi kojima se može opisati i dočarati magija glasova braće Teofilović u kojima kao da su se ‘nataložili’ vjekovi u kojima su pjesme koje pjevaju nastajale.”, piše Aleksandar Dragaš.

“Vokalna muzika ima u sebi nešto što gotovo pa organski utječe na čovjeka. To je muzika nad muzikama, a njih dvojica su u stanju tako otpjevati u svoja dva glasa neku pjesmu da nam se učini da ta pjesma prije njih zapravo nije niti postajala. Njih dvojica su, na neki način, ono što bi se moglo nazvati materijalnim kulturnim dobrom kojeg bi trebalo staviti u zaštitu ministarstva kultura i ministarstva za ljudske resurse. Braća Teofilović nečemu što pripada mrtvoj i dosadnoj tradiciji daju jedan novi, posve neočekivan i na neki način moderan život.”, ističe Miljenko Jergović.

Ovogodišnju ljetnu turneju Ratko i Radiša započet će u Močvari

Nakon šest godina diskografske pauze Teofilovići su objavili “Element”, studijski album s 14 obrada tradicionalnih kompozicija utkanih u bogato kulturno naslijeđe ovih prostora. “Kroz planine, barda i gore”, “Jano mori”, “A što ti je mila kćeri”, “Soko mi leti visoko”, “Kaleš bre Anđo” i “Đelem, đelem” samo su neke od pjesama kojima su Teofilovići udahnuli novi život, predstavivši ih u dosad neviđenom ruhu.

Ovogodišnju ljetnu turneju Ratko i Radiša započet će u Močvari, a ljubitelji njihove glazbe moći će ih gledati uživo 15.7. u Kastvu24.7. u Karlovcu u sklopu Etno Jazz Festivala25.8. ponovno u Zagrebu u Klovićevim dvorima te 27.8. splitskom Kazalištu mladih.

Naslovna fotografija: Nebojša Babić

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori