Natječaj za sudjelovanje na grupnoj žiriranoj izložbi ‘Sva lica Hrvatske’

Natječaj za sudjelovanje na grupnoj žiriranoj izložbi ‘Sva lica Hrvatske’

Od prve polovice 2020. godine pa sve do danas živimo u krajnje neizvjesnom vremenu u kojem pojedinac doslovce mora biti spreman na sve. Pandemija koronavirusa natjerala nas je na posve novi način života, izolaciju, distanciranje, vječni oprez i razmišljanje o vlastitom zdravlju. Povremena potpuna zatvaranja zemlje (lockdown) odrazila su se na sve segmente naših života, a mnoge su psihički i fizički dotukle mnogobrojne zabrane i ograničenja. Htjeli-ne htjeli bili smo primorani ostati doma, prvo unutar vlastitih domova, a potom unutar granica vlastite države. S dolaskom pandemije, glavni grad Hrvatske dodatno je potresla tragedija potresa, a potom i poplava… Tragedija još snažnijeg i razornijeg potresa ponovila se krajem 2020. godine kod Petrinje kada su mnogi ostali bez svojih domova.

I prije katastrofične 2020. godine često smo o Hrvatskoj govorili kao o zemlji suprotnosti

Naša zemlja obiluje prirodnim ljepotama, ali ih ne cijenimo i ne brinemo o njima dovoljno; posjedujemo nebrojene prirodne resurse, ali ih izvozimo na vanjsko tržište, umjesto da sami koristimo ono što proizvedemo; imamo blagu mediteransku klimu, raznovrsnu gastronomiju, bogato kulturno i umjetničko naslijeđe, ali nam radno stanovništvo kontinuirano iseljava, a zemlja kontinuirano stagnira… Sve te opozicije dodatno su potencirane tijekom 2020. i 2021. godine kada smo bili onemogućeni putovati što nas je u velikom broju navelo da se fokusiramo i ozbiljno promislimo gdje i kako živimo te na koje se sve načine možemo povezati i pomoći jedni drugima u katastrofičnoj godini i iznimno teškim psihičkim i fizičkim uvjetima u kojima smo se našli. Iz svega navedenog nastala je ideja za grupnu izložbu “Sva lica Hrvatske.

Tema izložbe nije vezana uz pandemiju i potrese, niti su radovi obavezni referirati se na ta događanja, dapače, upravo suprotno. Putem javnog natječaja pozivamo umjetnike i umjetnice da prijave već postojeće ili naprave posve nove radove u kojima interpretiraju sve ono dobro i/li loše u našoj zemlji. Sve što ih smeta, ljuti, žalosti ili pak inspirira i daje razlog za nastavak dalje. Naglasak je na suprotnostima, oprečnostima tj. kontradiktornostima na koje nailazimo na svakom koraku. Bilo da je riječ o nevjerojatnim prirodnim ljepotama ili pak devastacijama kulturnih dobara, spomenika i arhitektonskih ostvarenja, o humanitarnom i solidarnom djelovanju pojedinca, skupine i zajednice ili diskriminaciji, podjelama i poticanju mržnje. Od prirodnih ljepota, urbanih zdanja, psihološke analize mentaliteta naroda ili pojedinca…. naglasak je na vlastitoj interpretaciji vlastite zemlje i naroda, tj. Hrvatske viđene kroz oči likovnih umjetnika.

Uvjeti za autore koji se prijavljuju za sudjelovanje na izložbi

 • Pojedini autor ili autorica može prijaviti maksimalno 3 rada
 • Mogu se prijaviti crteži, grafike, slike, fotografije, kolaži, skulpture, objekti, instalacije, video
 • Dozvoljene su sve tehnike i materijali
 • Dimenzije djela nisu ograničene, ali treba voditi računa o veličini izložbenog prostora (120 kvadrata)

Prijava za izložbu mora sadržavati

 • Osobne podatke autora/ice koji se prijavljuje (ime i prezime, godina i mjesto rođenja, e-mail kontakt, web stranica)
 • Kratak opisni profesionalni životopis autora/autorice (obrazovanje, umjetničko djelovanje, nagrade, članstvo u strukovnim udrugama)
 • Podaci o prijavljenim radovima:
  • naziv rada
  • godina nastanka
  • medij
  • materijal i tehnika
  • dimenzije u cm (za dvodimenzionalne radove visina x širina, za trodimenzionalne visina x širina x dubina)
 • opis rada/koncepta rada – kako rad odgovara na temu izložbe (minimalno 1/1 – 1 kartica teksta)
 • Kvalitetne fotografije prijavljenih radova u jpeg formatu u kvaliteti i rezoluciji već pripremljenoj za tisak (300 dpi) – napomena: trodimenzionalne radove snimiti iz minimalno tri kuta (fotografije možete poslati i preko besplatnih platformi: Filemail (https://www.filemail.com/) ili We transfer (https://wetransfer.com/ )

Prijave poslati na e-mail adresu: svalicahrvatske@gmail.com  sa subjectom ”Prijava na natječaj za sudjelovanje na izložbi Sva lica Hrvatske” (ako u roku od 3 do 5 dana ne dobijete potvrdu primitka prijave, provjerite s organizatorom je li prijava stigla)

Prijave na natječaj se zaprimaju do 5.7.2021. (do ponoći u ponedjeljak 5. srpnja)

Svi prijavljeni autori bit će obaviješteni o rezultatima natječaja do 15. kolovoza 2021. putem e-maila, a rezultati će biti objavljeni i na web stranici Doma kulture Nova Gradiška.

NAPOMENA: Slanjem prijave na natječaj smatra se da su autori suglasni da se predani materijali i podaci mogu koristiti isključivo u svrhu promidžbe izložbe (plakati, pozivnice, katalog, marketing, web).

 Nepotpune prijave i prijave poslane nakon isteka roka NEĆE biti razmatrane.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori