Ne propustite izložbu slika Vesne Parun u Muzeju Prigorja

Ne propustite izložbu slika Vesne Parun u Muzeju Prigorja

Uoči 99. rođendana najveće hrvatske pjesnikinje Vesne Parun održana je u četvrtak, 8. travnja, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Preradovićevoj ulici u Zagrebu promocija kataloga izložbe Muzeja Prigorja i Knjižnice Sesvete – Balade Vesne Parun. Prikazan je kratki film o izložbi, a potom su autorice izložbe i kataloga, ravnateljica Muzeja Prigorja Morena Želja Želle i Žarka Vujić, te dugogodišnji Vesnin prijatelj Branko Pejnović predstavili katalog izložbe. U široj javnosti još uvijek nije poznato koliko je ugledna pjesnikinja bila posvećena likovnosti; od vlastitih crteža, akvarela i slika do pisanja predgovora drugim umjetnicima.

Kritika je isticala da su Vesnine pjesničke slike poput pravih slika i da ih često doživljavamo u bojama

Prvi dio izložbe pod naslovom „Sesvetska balada Vesne Parun“ bio je u prosincu 2020. postavljen je u Galeriji Oblok Knjižnice Sesvete i u njemu se s nekoliko arhitektonskih crteža, tekstualnom legendom i suvremenom slikanom interpretacijom pjesme „Balada prevarenog cvijeća“ (autorica Sanela Đurinec Raič) javnosti pojašnjava veza pjesnikinje sa Sesvetama. Naime, u Sesvetama je tijekom Drugog svjetskog rata i poraća u općini radio pjesnikinjin otac, a obitelj je živjela u maloj dvorišnoj kućici na čijem se mjestu danas nalazi upravo Knjižnica Sesvete. Tu na sesvetskim putovima nastale su poznata spomenuta balada i pjesma „Napuštena“.

Izložba likovnih radova Vesne Parun, mahom pejzaža i pogleda na draga dalmatinska mjesta, a koji svjedoče o njenoj likovnoj nadarenosti, sposobnosti dobrog komponiranja, hrabrog slaganja boja te jakoj ekspresiji, može se pogledati uživo u Muzeju Prigorja do 15. travnja 2021., a na mrežnoj stranici Muzeja Prigorja može se i virtualno prošetati izložbom, kao i preuzeti besplatni katalog.

FOTO: PR

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori