fbpx

Nekad i sad: Basaričekova ulica – najprije se zvala Plebanuška, a zatim Pivarska

Nekad i sad: Basaričekova ulica – najprije se zvala Plebanuška, a zatim Pivarska

U seriji tekstova Zagreb – nekad i sad proći ćemo ulicama Kaptola i Gornjega grada kako bismo vidjeli što nam je sve povijest donijela. Koliko se toga promijenilo, a koliko toga je ostalo isto.

Ulica koja spaja Markov trg i Demetrovu nosi od 1928. ime političara i društvenog radnika Đure Basaričeka kojeg je u Beogradu ubio Puniša Račić u atentatu na vođu Hrvatske seljačke stranke Stjepana Radića, 20. lipnja 1928.

Izvor: Beli Zagreb Grad

Na kućnom broju 4 nalazila se prva zagrebačka pivovara

Ta stara gornjogradska ulica u prošlosti je nosila ime Plebanuška, Župnikova, jer je na uglu s Markovim trgom, kao i danas, bio župni dvor crkve svetog Marka. U 18. stoljeću na kućnom broju 4 počela je s radom prva zagrebačka pivovara pa je promijenila ime u Pivarska. Poslije, odužujući se žrtvi atentata, odlučeno je da se ulica prozove njegovim imenom.

Izvor: Beli Zagreb Grad

U Basaričekovoj ulici nalaze se dvije prizemnice koje su rijedak primjer srednjovjekovnog građanskog graditeljstva, a na broju 22 sagrađena je lijepa barokna gornjogradska palača kojoj su vlasnici bili plemenitaške obitelji Sermage, Patačić i Jelačić.

Izvor: Beli Zagreb Grad

Dvorište u kojem se snimao film Tko pjeva, zlo ne misli

U ulici je i jedna od najstarijih gornjogradskih gostionica Pod starim krovovima koja se spominje još 1830. godine. U dvorištu pokraj nje (gdje se nalazi pošta) sniman je film Tko pjeva, zlo ne misli.

Izvor: Beli Zagreb Grad

Na uglu s Demetrovom ulicom nalazila se jedna od najpopularnijih gostionica – Matejna. Na njezinu mjestu sagrađena je, prema nacrtima Alfreda Albinija, kuća obitelji Arko koja se dobro uklopila u gornjogradsku jezgru.

Izvor: Dragutin Hirc, Stari Zagreb

Svaki August zalazio je u Matejnu

U toj je kući posljednje dane proveo Ante Topić Mimara koji je hrvatskom narodu poklonio zbirku od 3650 umjetnina koje su smještene u Muzeju Mimara na Rooseveltovu trgu.

O staroj gostionici Matejni, koju su ovjekovječili mnogi slikari te o njoj pisali i mnogi književnici, govorilo se kako su u nju zalazili svi hrvatski pisci imenom August, jasno, svaki u svoje doba – Harambašić, Šenoa, Ujević, Krklec i Matoš, sve do 1938. kad je krčma, pokrivena šindrom, srušena.

Izvori:

  • Branimir Špoljarić. Stari Zagreb – Od vugla do vugla. 2008.
  • Lelja Dobronić: Zagrebački Kaptol i Gornji grad. Nekad i danas. Školska knjiga. 1986. Zagreb.

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 20.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *