fbpx

Nekad i sad: Katarinin trg – biser barokne crkvene umjetnosti

Nekad i sad: Katarinin trg – biser barokne crkvene umjetnosti

U seriji tekstova Zagreb – nekad i sad proći ćemo ulicama Kaptola i Gornjega grada kako bismo vidjeli što nam je sve povijest donijela. Koliko se toga promijenilo, a koliko toga je ostalo isto.

Sve do 1928. godine trg na kojem se nalazi najveća barokna crkva u Hrvatskoj zvao se Trg Sv. Katarine. Nakon toga dobio je ime po ženi Petra Zrinskog i sestri Frana Krste Frankopana, hrvatskoj velikašici i sudionici zrinsko-frankopanske urote, Katarini Zrinski.

Uloga Katarine Zrinske u uroti protiv bečkog dvora

Godine 1625. rođena je u Bosiljevu, gdje je stekla visoku naobrazbu. Bavila se književnim radom i prevođenjem. Godine 1660. objavila je molitvenik Putni tovaruš. Njezina je uloga u uroti protiv bečkog dvora iznimno velika. Aktivno je sudjelovala u diplomatskim misijama u Veneciji i Poljskoj. Nakon odlaska brata i supruga u Beč, zatočena je u dominikanskom samostanu u Grazu u kojem je umrla 1673. godine, dvije godine nakon pogubljenja supruga i brata.

Sv. Katarina – aleksandrijska zagovornica kršćanskog života

U drugoj polovici 14. stoljeća dominikanci iz Vlaške ulice izgradili su na Gradecu kapelu sv. Katarini, aleksandrijskoj zagovornici kršćanskog života, djevici koja je umrla mučeničkom smrću 306. godine. Postala je zaštitnica intelektualnog kršćanstva, sveučilištaraca, mladih čiji je put obilježen kršćanskom vjerom, moralom i etikom.

Izvor: Beli Zagreb Grad

Isusovci na Gornjem gradu

Godine 1607. otvorena je na Katarininom trgu Klasična gimnazija. Isusovci su u to vrijeme razmišljali o izgradnji velike crkve na mjestu kapelice. Od 1620. do 1632. gradila se crkva koja je više puta stradavala od gromova, potresa i požara. Današnji izgled unutrašnjosti oblikovan je u trećem desetljeću 18. stoljeća. Pročelje je svoj današnji izgled dobilo prema projektu Hermana Bolléa jer je crkva teško oštećena u potresu 1880. godine.

Na broju 5 nalazi se najstarija zagrebačka gimnazija čiji su osnivači bili isusovci. Kruna njihova napora bilo je priznanje cara Leopolda 1669. kojim su filozofija, teologija i pravo postali predmeti sveučilišnog studija. Družba Isusova ukinuta je 1773. godine, nakon čega su isusovci nestali s Gornjeg grada.

Palača Dverce

Na Katarininom trgu nalazi se palača Dverce, koju je 1912. Klotilda Buratti ostavila gradu Zagrebu. Preko puta je zgrada poznata po imenu grofova Kulmera u čijem je vlasništvu bila više od stotinu godina.

Izvor: Beli Zagreb Grad

Izvori:

  • Branimir Špoljarić. Stari Zagreb – Od vugla do vugla. 2008.

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 20.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *