fbpx

Nekad i sad: Ulica 29. listopada 1918.

Nekad i sad: Ulica 29. listopada 1918.

U seriji tekstova Zagreb – nekad i sad proći ćemo ulicama Kaptola i Gornjega grada kako bismo vidjeli što nam je sve povijest donijela. Koliko se toga promijenilo, a koliko toga je ostalo isto.

Po značajnom datumu iz hrvatske povijesti imenovana je 1929. godine ulica koja se nalazi tik uz zgradu Hrvatskog državnog sabora i povezuje Markov trg i Opatičku ulicu.

Izvor: Beli Zagreb Grad

Dana 29. listopada 1918. donesena je odluka u Hrvatskom saboru da se Hrvatska odcjepljuje od Austro-Ugarske te da se priključuje novoosnovanoj Državi Slovenaca, Hrvata i Srba.

Nekoć se zvala Županijska ulica, a prije izgradnje hrvatske sabornice u njoj su se s južne strane nalazile trgovine, dok je sjeverna strana dobila svoj izgled tek u 19. stoljeću.

Izvor: Beli Zagreb Grad

U ovoj je ulici umro Josip Freundenreich

U srednjem vijeku tu se trgovalo jer je u blizini Markov trg, a stara zdanja nestala su u požarima koji su harali Gradecom. Na kućnom broju 6, Družba Braće Hrvatskog zmaja postavila je spomen-ploču Josipu Freundenreichu koji je u toj kući umro 1881. godine.

Pavao Ritter Vitezović u ovoj je ulici imao svoju tiskaru

Pavao Ritter Vitezović je 1699. godine kupio dvokatnicu u kojoj je njegovo tipografsko-izdavačko društvo radilo do 1706. godine, kada je izbio veliki požar.

Tiskara je u tom požaru bila oštećena i budući da je Vitezović 1709. napustio Zagreb, prva je zagrebačka tiskara prestala s radom.

Izvor: Beli Zagreb Grad

Izvori:

  • Branimir Špoljarić. Stari Zagreb – Od vugla do vugla. 2008.
  • Lelja Dobronić: Zagrebački Kaptol i Gornji grad. Nekad i danas. Školska knjiga. 1986. Zagreb.

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 20.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *