Neo: Nemoj ni pomišljati o odustajanju i ako dalje nastaviš pametno raditi, sigurno će se isplatiti

Neo: Nemoj ni pomišljati o odustajanju i ako dalje nastaviš pametno raditi, sigurno će se isplatiti

Nasamo je singl prvijenac mladog kantautora koji se publici predstavlja pod umjetničkim imenom Neo. Iza imena Neo krije se student grafičkog dizajna Josip Kolić, a iako je još u djetinjstvu sve krenulo s harmonikom, ljubav prema klaviru bila je jača pa tu uglavnom danas i započinju nove glazbene priče.

Tko je Josip Kolić?  Kako biste se opisali u par riječi? Ili možda dvije vrline i dvije mane?

Josip Kolić je još uvijek jedan dječak s ogromnim snovima i sa strašću da ih ostvari. A onda neka sanja još. Vrline su mi definitivno upornost i strastvenost prema stvarima koje volim, a dvije mane nestrpljivost i ponekad zavist. Trudim se izgladiti ih iako me ova druga često pogura da postanem bolji.

Od kuda naziv Neo?

Na putu do izlaska moje prve pjesme, odabir imena pokazao se kao jedan od stvarno težih zadataka. Bilo je tu puno prijedloga, pokušavao sam smisliti neko ime da bude slično mom pravom, ali nijedno nam nije sjedalo. Na kraju je među prijedlozima bilo i ime Neo, koje mi se odmah svidjelo samo po sebi, a bilo je još bolje kada smo shvatili koliko odgovara uz estetiku koja se veže uz mene i moj prvi spot i pjesmu, a i da nosi značenje „novog“.

Kada se u Vama rodila ljubav prema glazbi, kako je nastala?

Glazba je u mom životu postojala na ovaj ili onaj način od samog početka. Moji roditelji su uvijek voljeli zapjevati uz radio koji je konstantno svirao kod kuće i jednostavno sam osjećao tu privlačnost prema lijepim melodijama. Odrastanjem sam počeo slušati sve više glazbe i kada sam ju počeo doživljavati dublje, na jednoj vrlo intimnoj razini, shvatio sam kakvu moć nosi glazba. Krajem osnovne škole sam odlučio i rekao – okej, ovo sigurno postaje jedan veliki dio mog života.

Znamo da se glazbom bavite od malena, počevši harmonikom pa kasnije i klavirom, ali što Vas je potaknulo (ohrabrilo) da krenete u glazbene vode?  Tko Vam je bio najveća podrška?

Odluka da počnem svirati je naravno bila roditeljska pa tada nisam imao neki osobni stav oko toga. Ipak, bilo mi je dosta zabavno svirati i moram priznati da sam bio dobar u tome. Uživao sam u harmonici, klaviru i u klasičnoj glazbi, no imao sam osjećaj u sebi da se želim nekako još jače, jasnije izraziti. U tom trenutku sam otkrio pjevanje i vjerujem kako je to bila prekretnica kada je moj put prema ozbiljnijem bavljenju glazbom postao definitivan.

Iako su moji roditelji i prijatelji zaista uvijek bili tu kao podrška da budu uz mene štogod radio, podršku okoline oko odluke da se ozbiljno bavim glazbom bilo je ipak malo teže pronaći. Zato bih rekao da sam sâm sebi bio najveća podrška i drago mi je da sam bio ustrajan u tome.

Kako ste došli da ideju za pjesmu Nasamo? Jesu li glazba i tekst došli spontano ili je proces stvaranje pjesme ipak bio malo složeniji? Kada ste odlučili da će upravo ta pjesma biti Vaš prvi singl?

Pjesma Nasamo započeta je s namjerom. Tražili smo neku malo bržu stvar s obzirom da sam do tad imao uglavnom sporije pjesme. No, čim sam odsvirao prve akorde i smislio ritam, pjesma se počela pisati sama od sebe. Znao sam točno u kojem smjeru trebaju ići tekst i melodija. Nakon što sam je dovršio i snimio demo, dobio sam jedan predobar osjećaj i mislio sam kako ta pjesma stvarno ima potencijal. Odskakala je od ostalih pjesama i tada smo odlučili kako bi bila dobar debitantski singl.

Poznato je da je spot snimljen u produkciji Jana Krevatina te sa studentima Akademije dramskih umjetnosti. Kakva je bila atmosfera na snimanju spota?

Luigi Kotlar Alvize je jedan jako kreativni mladi producent koji je svakako ostavio svoj pečat na pjesmi Nasamo. Puno mi je pomogao u kreativnom smislu i zaslužan je za ostvarivanje moje vizije za samu pjesmu. Atmosfera na snimanju spotu je bila opuštena, ali ja sam bio jako nabrijan. Uživao sam radeći s tako ambicioznim ljudima i znao sam da je projekt u dobrim rukama. Redatelj Jan Krevatin i snimatelj Urh Pirc smislili su koncept spota, ali ništa ne bi bilo moguće bez moje drage prijateljice i producentice spota Veronike Milinović.

Mislite li da se danas u Hrvatskoj teško probiti na glazbenu scenu, je li u inozemstvu lakše?

Mislim da je teško, ali zapravo lakše nego u inozemstvu. Ako si pametan i realan s očekivanjima, znaš u kojem smjeru trebaš umjetnički ići i imaš nešto za ponuditi, rekao bih da imaš šanse. Jako smo malo tržište i, nažalost, uski spektar žanrova prolazi na najvišoj razini, ali je zato i konkurencija manja, lakše se istaknuti. U inozemstvu se možeš probiti u više žanrova jer imaju svoju publiku, ali je zato i konkurencija puno, puno veća.

Što mislite da je potrebno imati da biste uspjeli kao pjevač, osim naravno dara za glazbu.

Danas praktički bilo tko može naučiti pjevati i sve je više pjevača. Zato lijepo pjevanje samo po sebi više nije dovoljno. Ako se netko želi ozbiljno baviti pjevanjem, mora imati jako dobre pjesme i to po mogućnosti autorske. Danas zaista nedostaje dobrih autora. Uz sve to, mora biti čvrstog karaktera i biti realan. Sad kad razmišljam, previše bi bilo toga, ali u srži – budi svoj i budi dobar. I imaj pjesme.

Student ste i grafičkog dizajna, je li ljubav prema grafici jednaka kao i prema glazbi? Mogu li se te dvije umjetnosti povezati?

Nažalost (ili nasreću) nije, ljubav prema glazbi u mom slučaju nema rivala. No, ipak dosta volim grafički dizajn i znanje o dizajnu mi je puno pomoglo u glazbi. Mogu se povezati sigurno, a u današnje vrijeme rekao bih da glazba i sve što se uz nju veže rijetko više može bez neke pomoći grafičkog dizajna.

Kada to nije glazba i studenske obveze, kako provodite vrijeme?

Na Netflixu i u druženju s prijateljima najviše. Ima previše dobrih serija. Uz to volim otići na trening u gym, na badminton ili se odvesti nekamo daleko u prirodu.

Gdje se vidite za 5 godina? Na nekom koncertu ili ipak u nečemu na području grafičkog dizajna?

Definitivno se vidim na nekom koncertu ili u studiju, a uz to ću razmišljati kako vizualno srediti sljedeći glazbeni projekt.

Koji je najbolji savjet koji ste dali samom sebi i što biste preporučili ljudima koji bi se htjeli baviti glazbom?

Nemoj ni pomišljati o odustajanju i ako dalje nastaviš pametno raditi, sigurno će se isplatiti. [ISTAKNUTO KAO CITAT]

Preporučio bih da budu svjesni kako su pjevanje, sviranje i pisanje pjesama vještine – što znači da ako se trude, vježbaju i rade – postat će bolji u tome. Uz to, super je imati velike snove, ali u pozadini uma treba biti i realan. Sve je to na jednoj vagi, kao i sve u ostalim aspektima naših života. U svakom slučaju, ako voliš to što radiš, nastavi to raditi i dalje.

Nekoliko brzoteznih

Glazbeni uzor mi je: Freddie Mercury – osim zbog pjevanja, zbog vještine pisanja pjesama.

Najveći porok: Previše novca potrošim na hranu (koja se ne vidi na meni).

S kojim izvođačem/ izvođačicom bi voljeli snimiti duet? Sam Smith.

Pjesma koju u zadnje vrijeme najčešće slušam je: Drivers license. Čudo od pjesme.

Životni moto: Život je igra, nemoj ga shvaćati preozbiljno.

FOTO: Mia Cvitković

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori