Nicolas Quesnoit: Mislim da su roditelji shvatili da je bolje za njihovu djecu da plešu nego da budu ispred ekrana

Nicolas Quesnoit: Mislim da su roditelji shvatili da je bolje za njihovu djecu da plešu nego da budu ispred ekrana

Sigurno se svi sjećate Nicolasa Quesnoita, simpatičnog Francuza koji je prije dvadeset godina rodnu Francusku odlučio zamijeniti Lijepom Našom, a onda nas u „Plesu sa zvijezdama“ osvojio svojim plesnim koracima. U razgovoru za Beli Zagreb Grad otkrio je kako je uspio održati svoju ljubav prema plesu toliko godina, što misli o plesnoj sceni u Hrvatskoj te kakvi su mu planovi za budućnost.

Plesom ste se počeli baviti od malih nogu kada su vas roditelji upisali u plesnu školu. U jednom ste intervjuu izjavili kako su upravo oni bili ti koji su vas tjerali naprijed i onda kada je bilo najteže. Mnogi bi na vašemu mjestu možda posustali pod pritiskom. Kako ste uspjeli održati svoju ljubav prema plesu toliko godina?

Bio sam relativno poslušno dijete i iako me je nogomet jako privlačio, kad sam imao 11 godina, poslušao sam roditelje i ustrajno sam nastavio s plesom što se pokazalo pravim putem za mene!

Hrvatska vas javnost poznaje otkako ste se pojavili u „Plesu sa zvijezdama“ najprije kao sudionik, a potom i kao član žirija. Je li teže biti onaj koji ocjenjuje ili onaj kojega se ocjenjuje?

Nijedno nije lako, međutim puno mi je draže bilo biti sudionikom-plesačem nego ocjenjivati druge, iako sam poznat po svojoj iskrenosti i vjerodostojnosti kao plesni sudac. Znam da nije uvijek drago ljudima čuti moje mišljenje, no znaju da je ono istinito i znaju kako dalje, a što smatram da je najvažnije! 

Osim što se trostruki prvak Hrvatske, osvajali ste brojne nagrade i priznanja diljem svijeta. Postoji li neka koja vam je posebno draga?

Naravno da u 20 godina aktivne karijere imate nekoliko nezaboravnih trenutaka. Moja prva titula francuskog prvaka 1987. u Bourgesu mi je ostala posebno ugravirana u sjećanje jer je konkurencija bila jaka, a medalja najljepša koju sam do tada dobio. 200 grama čiste bronce kad imate tek 10 godina je nezaboravan doživljaj! Drugi jaki moment je bio 10 godina kasnije kad sam sa svojom partnericom iz Engleske postao finalist Velike Britanije u „Under 21“ u Blackpoolu u Empress Ballroom – Winter Gardenu, najprestižnijoj plesnoj dvorani na svijetu (kao da igrate tenis u finalu Wimbledona). Treća nezaboravna nagrada je bila, tri godina kasnije, pobjeda u Canadian Open-u u Torontu. Sjećam se da sam dao sve od sebe, do zadnje stanice energije u sebi i na kraju pobjeda!!! Iste godine, 2000., pobijedio sam i French Open u najpoznatijoj sportskoj dvorani Francuske – dvorani Paris – BERCY! Na kraju 2004. godine, kao kruna moje karijere, ušao sam sa svojom plesnom partnericom, a sada i životnom partnericom iz Hrvatske, Ksenijom, u Finale profesionalaca Latin US Open-a na Floridi – u Miamiju.

U Zagrebu već dvadeset godina uspješno vodite plesnu školu zajedno sa svojom suprugom Ksenijom Plušćec Quesnoit. Koje su prednosti, a koji su nedostaci rada s bračnim partnerom?

Prednosti su velike i to su povjerenje i puno razgovora prije donošenja odluka. Nedostaci su da je ponekad teško odvojiti privatno od poslovnog pa se ponekad previše fokusiramo na posao, a ne dovoljno na privatno, a kad se svađamo jako je vatreno!!!

U vašoj školi polaznici mogu učiti brojne plesove, od Hip Hopa do Bachate, a osim toga nudite i plesne igraonice te treninge u kojima kombinacijom raznih plesova polaznici mogu doći u formu. Koji su tečajevi najpopularniji? Postoji li određena dobna skupina koja broji najviše članova i obrnuto?

U ovom trenutku, tečajevi „Latim Jam“ (SalsaKizombaBachata) su najpopularniji i najtraženiji iako tečajevi društvenih, klasičnih plesova su uvijek jako traženi. Veseli nas što imamo porast interesa za dječje plesne tečajeve i plesne igraonice za najmanje jer su djeca naša budućnost! Mislim da su roditelji shvatili da je bolje za njihovu djecu da plešu nego da budu ispred ekrana…

U intervjuu za IN MAGAZIN složili ste se sa suprugom oko činjenice kako je ples veoma dobar za zdravlje, odnosno da veoma pozitivno utječe na psihofizičko stanje pojedinca. Mislite li da bi bila dobra ideja kada bi ga se uvelo u školski sustav, možda kao dio tjelesne i zdravstvene kulture?

Apsolutno da! Radi se intenzivno na tome i vjerujem da će u naredne dvije godine ples postati dio tjelesne kulture u Hrvatskoj jednako kao što je već godinama u Njemačkoj.

Što mislite o hrvatskoj plesnoj sceni? Je li ples dovoljno ili nedovoljno priznat? Što bi se moglo učiniti po pitanju njegove popularizacije?

Ruku na srce, Hrvatska nije plesna nacija nego nogometna nacija i sila! Ne kažem da nema talenta u Hrvatskoj, naprotiv! Jednostavno je mentalitet drugačiji od ostalih razvijenih zemalja Europe, a s time pati i popularnost sportskog plesa u Hrvatskoj. Jednostavno bi trebalo svako važno plesno natjecanje biti emitirano na televiziji baš poput utakmica naše nogometne reprezentacije i tada bi i ples dobio na popularnosti, a ne samo kroz „Ples sa zvijezdama“ koji je percipiran kao reality show… 

Za kraj, jedno klasično pitanje. Imate li kakve želje ili planove za budućnost?

Imam puno planova za budućnost. Najveći plan mi je zajedno sa suprugom Ksenijom podići našeg sina na noge, tj. da bude sretan čovjek i korisna karika u društvu. Drugo je nastaviti odgojiti novu generaciju plesačica i plesača i to ne nužno da budu vrhunski plesači, nego da odrastu u prekrasne ljude! Imam još nešto manje bitnih planova, ali kako se kaže: čovjek bez planova je mrtav čovjek! Tako da mislim da ću uvijek nešto planirati kako bi živio što duže:) 

Nekoliko brzopoteznih:

Da nisam plesač, bio bih: glumac ili arhitekt vrtova.

Riječ na hrvatskom koju mi je najteže bilo naučiti: sve riječi koji završavaju sa „H“ kao tepih 🙂

Da se iz Zagreba moram preseliti u drugi dio Hrvatske, preselio bih se u: Istru.

Najdraže mjesto u Zagrebu mi je: teško mi je odgovoriti jer mi je cijeli Zagreb u srcu… ali recimo Tkalčićeva ulica i Sljeme…

FOTO: Filip Bašić i Tea Lukinić

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori