fbpx

Nika Turković: Jedino pravilo koje postoji jest da pjesma mora biti skroz moja i da moram stajati iza svake note i svake riječi

Nika Turković: Jedino pravilo koje postoji jest da pjesma mora biti skroz moja i da moram stajati iza svake note i svake riječi

Šesnaest godina nakon što je predstavljala Hrvatsku na Dječjem Eurosongu u Norveškoj, Nika Turković krenula je osvajati domaću scenu – od prošle godine izdala je singlove U mraku, Raj, Gledaj me i Boje. S Nikom smo razgovarali o njenom najnovijem singlu, kreativnosti u izolaciji i planovima za budućnost.

Do sada ste u ovoj godini izdali tri singla. Kako je ovo izazovno vrijeme kroz koje prolazimo utjecalo na Vaše kreativne procese, ali i na Vas osobno?

Rekla bih da je na moje kreativne procese ova godina čak dobro djelovala, jer sam zbog izolacije i karantene napokon imala vremena posvetiti se klaviru i glazbene ideje bilježiti kako su dolazile. Kako radim agencijski posao od 9-17, moja kreativa baš i nema inače prostora za razvoj na tjednoj bazi, tako da mislim da mi je ova nesretna situacija, čak godila. Što se tiče mene osobno, to je možda malo drugačija priča.

Dosta sam nekako bila pogođena činjenicom da ne nastupamo, da godina koja je trebala biti bitna za nas koji smo tek krenuli – nam je donijela dosta poteškoća. No, nekako se ne dam smesti.

Izjavili ste da je Vaš posljednji singl boje najosobniji do sada. Kako je pjesma nastala i postoje li nekakva pravila kojih se držite u pisanju pjesama kako bi one izašle onako kako ste ih zamislili?

Jedino pravilo koje postoji jest da pjesma mora biti skroz moja i da moram stajati iza svake note i svake riječi. Ako je tako, onda znam da sam ju iznijela iskreno, a to je cilj. Boje su definitivno moja najosobnija i rekla bih najbolnija pjesma, jer definitivno zadire u jedan drugi emotivni dio mene, koji nisam pretjerano pokazivala. Upravo smo zato aranžman i ogolili, kako bi pjesma kao takva došla do izražaja u potpunosti.

 U Londonu ste četiri godine studirali modernu glazbu, a zatim ste se vratili u Zagreb. Kako je vrijeme provedeno u Londonu utjecalo na glazbu koju danas stvarate i koliko toga možete pretočiti u stvaranje glazbe na ovim prostorima?

Život u Londonu je utjecao na svaki aspekt mog života, pa tako i glazbu. Tamo sam postala čovjek, stekla radne navike, naučila živjeti, gristi, boriti se i biti kreativna u potpunosti, bez pravila i kompromisa.

Rekla bih da sam tamo prvi puta doživjela glazbu tako zabavnom, tako kreativnom i tako inspirirajućom, stoga Londonu dugujem mnogo.

Sve što sam tamo naučila, o glazbi, nastupima, produkciji, tekstovima, detaljima – pretačem u svaki aspekt svoje glazbene karijere u Hrvatskoj. 

Koje mlade glazbenike bi istaknuli sa naše scene i postoji li netko s kim bi snimili duet?

Istaknula bih Matiju Cveka, Pocket Palmu, Nelu, ZsaZsu i Z++, a u posljednje vrijeme i cijelu mladu ekipu s posljednjeg The Voicea (Josip Palameta, Albina, Vinko Ćemeraš…) koji zbilja mijenjaju pravila. U ovom trenutku bi najradije napravila collab s Pocket Palmom, pa nekako priželjkujem da se to uskoro ostvari. 

Što radite kada se ne bavite glazbom, a da to doprinosi Vašem glazbenom stvaralaštvu, odnosno postoji li nekakav hobi kojemu se okrenete kako biste potaknuli kreativnost?

Fotografija. Obožavam se inspirirati prirodom, modom, arhitekturom, a sve to nekako najlakše vidim kroz fotografije. Također, jako se inspiriram čitanjem poezije.

Tko su Vaše glazbene ikone i osjeti li se možda njihov utjecaj u Vašoj glazbi?

Definitivno otkad sam otkrila kvalitetnu glazbu, okrećem se John Mayeru i Matt Corbyu, ali mislim da je najveći glazbeni utjecaj na mene imala BANKS, a uz nju i bend Oh Wonder te London Grammar. Danas sam nekako to sve objedinila u nešto svoje rekla bih. 

Kakvi su Vam planovi za budućnost – na čemu trenutno radite i možemo li uskoro očekivati album prvijenac?

Planovi za budućnost uključuju album, nadam se sljedeće godine 🙂 Dosta toga se kod mene promijenilo i pokrenulo isključivo u glazbenom smjeru, pa se nadam da će se ti planovi obistiniti.

Zagreb je Vaš rodni grad. Zbog čega ga volite i na kojim mjestima najradije provodite vrijeme? 

Zagreb volim najviše na svijetu, ponajprije jer mi je dom. Tu se osjećam sigurno, kao da pripadam i kao da ću uvijek imati neku zanimaciju. Najviše volim Tuškanac, Gupčevu zvijezdu i Gornji grad, ali obožavam i Maksimir, gdje sam provela cijelo djetinjstvo. 

Nekoliko brzopoteznih

Trenutno omiljena pjesma: Charlotte Cardin: Passive Agressive

Zadnji album koji ste poslušali: Miley Cyrus: Plastic Hearts

Pjesma koja Vas opisuje: možda ne ‘opisuje’, ali jedna u kojoj se često pronalazim, Julia Michaels Body

Želja za 2021.: Realno – ući u dućan bez maske, ali jedna malo sanjarskija – imati autorski koncert. 

Foto: Youtube/screenshot

Petra Pletikosa

Studentica engleskog jezika i književnosti koja slobodno vrijeme ispunjava dobrom glazbom, knjigama i filmovima.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori