Nikad više nećete upasti u gužvu: Putem nove kamere možete pratiti stanje uživo na najprometnijoj zagrebačkoj petlji

Nikad više nećete upasti u gužvu: Putem nove kamere možete pratiti stanje uživo na najprometnijoj zagrebačkoj petlji

Portal LiveCamCroatia u svom sustavu ima novu kameru putem koje možete uživo pratiti stanje na najprometnijoj zagrebačkoj petlji, posebno za vrijeme velikih jutarnjih i popodnevnih gužvi tokom radnog tjedna te tako izabrati najbrži pravac prema svojoj lokaciji, izbjeći privremene zastoje ili eventualne radove.

Najprometnija zagrebačka petlja Držićeva-Slavonska jedno je od važnijih raskrižja i ulaza u grad Zagreb te kompleksno zagrebačko prometno čvorište

Najvećim dijelom pripada gradskoj četvrti Trnje, dok jugoistočna četvrtina petlje pripada gradskoj četvrti Peščenica-Žitnjak. Okružena pretežno stambenim naseljima Kruge, Savica, Folnegovićevo naselje, Borovje, Trnje itd. Smještena je na križanju Slavonske avenije, važne gradske prometnice koja povezuje istočne i zapadne dijelove grada te Avenije Marina Držića koja povezuje sjeverni dio grada, odnosno centar s južnim dijelovima odnosno Novim Zagrebom.

Petlja Držićeva-Slavonska vrlo je uočljiva prometna građevina na tri razine koja veličinom i značajem dominira prostorom. Jedna je od značajnijih infrastrukturnih građevina s kojom se susreću putnici koji s istoka države (autoceste E70 i E65) dolaze prema centru grada, odnosno autobusnom kolodvoru. I Držićeva i Slavonska na ovom dijelu su dvotračne u oba smjera te se na području petlje u svim smjerovima nalaze dodatne prometne trake za ubrzavanje i usporavanje. Avenijom Marina Držića, a time i samom petljom prolazi tramvajska pruga kojom prometuju tramvaji na linijama 6, 7, 8, 14. Tim linijama moguće je izravnim javnim prijevozom (s tramvajske stanice Slavonska) doći do samoga centra grada, ali i do zapadnih (Črnomerec), istočnih (Dubrava),ali i južnih dijelova grada (Novi Zagreb).

2016. na petlji je aktivirana nova moderna rasvjeta te su tada ugašene i dotadašnje velike “gljive”, rasvjeta na visokim stupovima koja je bila zaštitni znak tog objekta.

Petlja je građena 1970-ih godina 20. stoljeća, izgradilo ju je ugledno zagrebačko graditeljsko poduzeće Tehnika.

Punih 50 godina, petlja predstavlja poseban gradski fenomen i simbol velegradske strane Zagreba.

Izvori

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori